frodulec Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Użył ktoś zamiast cukru do np RISa cukierków (np krówek)? Czy to ma sens? Składniki krówki: Cukier, cyrop glukozowy, tłuszcz roślinny (problem z pianą?), odtłuszczone mleko w proszku (5,9%), serwatka w proszku, etylowanilina. Taki dodatek mógłby dać ciekawe efekty :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Czasami sobie myślę że ludzie osiągnęli już szczyt "kreatywności bezużytecznej" i nagle pojawia się taki temat. amorph i Chemik 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Czy ja wiem, czy takiej bezużyteczniej? Czasem taki temat może być bardzo inspirujący. Bo nie koniecznie trzeba dodawać do piwa krówki, ale można założyć stworzenie piwa o ich aromacie, co samo w sobie byłoby przyjemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Od tego są słody karmelowe dające aromaty toffi i karmelu.A cukier cukrowi nierówny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 ale można założyć stworzenie piwa o ich aromacie stowarzyszenie piwa ? chyba chodziło ci o stowarzyszenie ludzi lubiących takie piwa ile trzeba by dać takich krówek na 20L piwa ? RISa takiego nad piwa że by przez te wszystkie smaki i aromaty te krówki się coś przepiły ,pewnie z 0,5 kg (tak myślę że może coś by było czuć) ile w tym będzie tłuszczu? już nie chodzi o pianę ,ale czy to się nie zepsuje zanim doleżakuje do końca? jak by co jest gotowa masa kajmakowa w puszkach @RobertJ,nie raz będziesz jeszcze zaskoczony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Aromat i smak krówek/toffi jest aż zbyt powszechny w piwach, nazywa się to diacetyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Zachęcam do obejrzenia: a szczególnie od 0:36 Cóż, podobno genialne umysły myślą podobnie... ;> w sobotę będę warzył dark milda, planuję odlać 2l i dodać jakieś 100g krówek Edytowane 8 Maja 2014 przez frodulec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Zdajesz sobie sprawę, że to trik marketingowy zgodny z filozofią crazy bredoga? A nie szukanie wybitnego piwa? Nie, żebym był przeciw eksperymentom.. Ten ich program tv tak samo robił piwa np z rozmarynem i wodorostami, albo to w którym się kompali. W tv to fajnie wygląda, ale wyobrażasz sobie jakby wypuścili na szeroką skalę piwo w którym moczyli swoje dupy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Co innego kąpanie się w piwie, a co innego dodanie krówek ;P Absolutnie nie spodziewam się wybitnego piwa, ale ciekaw jestem efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) Ja raz robiłem syrop kandyzowany z cukru, smakowało to dokładnie jak krówki, tylko było bardziej kruche. http://www.piwo.org/..._40#entry261497 Edytowane 9 Maja 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Krówka w piwie jakoś nie pasuje do mojego światopoglądu, ale już kukułka - czemu nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Mnie przede wszystkim masło w piwie coś nie teges, a to w końcu część składowa krówek. W niektórych piwach lekki diacetyl jest ponoć dozwolony, no ale żeby od razu masło dawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Może zamiast krówek masę krówkową? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) skład masy krówkowej bakalland cukier, woda, proszek mleczny 26,3% (odtłuszczone mleko pasteryzowane, olej roślinny, lecytyna sojowa), serwatka (z mleka), emulgator - lecytyna sojowa podejrzewam, że jeśli chodzi o ilość tłuszczu to niewiele się różnią, ale może spróbuję i to i to edit: mleko zagęszczone słodzone ma 8% tłuszczu, a z niego robi się właśnie a'la masę krówkową edit2: http://www.ilewazy.pl/5-krowek-mlecznych krówki mają 9% tłuszczu Edytowane 9 Maja 2014 przez frodulec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Zrób cukier wg przepisu z mojego postu. Pół godziny roboty, pół kilo cukru, troszkę pożywki dla drożdży (daf). Mój smakował jak krówka. Twój najwyżej będzie Ci nie pasował, wtedy kombinuj z krówkami;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Podaj która to dokładnie teperatura daje krówkę. wg przepisu na syrop na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) Nie wiem, nie mam termometru z takim zakresem i robiłem na czuja. Na pewno jedna z tych wyższych. Opis jak robiłem jest tutaj. Edytowane 9 Maja 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) skład masy krówkowej bakalland cukier, woda, proszek mleczny 26,3% (odtłuszczone mleko pasteryzowane, olej roślinny, lecytyna sojowa), serwatka (z mleka), emulgator - lecytyna sojowa podejrzewam, że jeśli chodzi o ilość tłuszczu to niewiele się różnią, ale może spróbuję i to i to edit: mleko zagęszczone słodzone ma 8% tłuszczu, a z niego robi się właśnie a'la masę krówkową edit2: http://www.ilewazy.p...rowek-mlecznych krówki mają 9% tłuszczu Być może niektóre nie mają w składzie masła, ale tradycyjnie dodaje się go do krówek i niektóre zawierają masło (poszperałem w necie z ciekawości). Dlatego radzę uważać, bo raz, że maślany smak i aromat, a dwa, że z pianą może być licho. Ja też polecam domowy karmel (cukier karmelizowany z wodą) - ma troszkę krówkowy aromat, a jest bezpieczny dla piwka. Uwaga tylko, bo taki cukier karmelizowany nie fermentuje w całości (żeby nie było zdziwienia - robiłem testy i teraz jestem mądry ). Może by tak pokombinować z laktozą wymieszaną z białym cukrem i razem to karmelizować? Ciekaw jestem efektu i chyba zrobię eksperyment, bo mam jeszcze trochę laktozy. Ciekawe, czy i w jakim stopniu będzie mleczna po karmelizacji. Albo dać ją oprócz zwykłego, karmelizowanego cukru, no chyba, że karmelizowana jest intensywniejsza w smaku/aromacie. Edytowane 9 Maja 2014 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 do 3l brzeczki 9 blg dodałem 100g krówek kremówek mieszko, a do kolejnych 3l 100g syropu zrobionego wg przepisu na forum ( 137°C - mocno karmelowy i taki wręcz owocowo słodki). drożdże to gęstwa us-05. w wersji krówkowej pojawiły się jakieś drobne farfocle - bez dramatu ale jednak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 pewnie soja było kupić mleko 0% i w tym karmelizować cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 było kupić mleko 0% i w tym karmelizować cukier Ciekawy pomysł - próbowałeś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 nie ale masa kajmakowa powinna być z mleka lub śmietanki i cukru nie wiem czy to ma znaczenie ale często podają szczyptę soli możliwe że tłuszcz z mleka ma też jakieś znaczenie i z 0% by nie wyszło skoro jest w przepisach śmietanka ja jak potrzebowałem to kupowałem mleko zagęszczone i słodzone w puszce ,puszkę do gara z wodą i gotowałem to 1,5 godziny ale tam też tłuszcz jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Operacja się powiodła, pacjent zmarł. Pojemnik z wersją krówkową wykazuje niepodważalne symptomy zepsucia, a wersja karmelowa ma się całkiem dobrze. także cukier - krówki 1:0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 jak się objawia zepsucie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 https://www.dropbox.com/s/2lbk3f6h67shx24/2014-06-03%2011.50.19.jpg https://www.dropbox.com/s/xybcpqr3k7yeqx7/2014-06-03%2011.50.12.jpg Głównie smrodem. Moim zdaniem popsuł się tłuszcz, raczej nie jest to typowa infekcja. Jak myłem pudełko to ścianki na wysokości poziomu cieczy były śliskie od tłuszczu. Od początku były takie farfocle w brzeczce(niekoniecznie w takiej postaci jak na zdjęciach). wątpię, żeby przelanie tego przez skarpetę po gotowaniu coś pomogło ale kto wie. Nie odważyłem się tego spróbować, nawet dla dobra nauki ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się