pogo Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Sprawdzałem też pH, również wydawało się być optymalne. Nie wiem co jeszcze można by było zmienić... może profil wody, ale nie znalazłem żadnych informacji jaki jest dobry dla tej przerwy. Będę jeszcze kombinował z podobnymi wynalazkami, może w końcu coś wykombinuję aby to szło jak należy... Łuski, dłuższe przerwy... inne temperatury... coś w końcu musi zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Sprawdzałem też pH, również wydawało się być optymalne. Nie wiem co jeszcze można by było zmienić... może profil wody, ale nie znalazłem żadnych informacji jaki jest dobry dla tej przerwy. Szukałeś profil pod daną przerwę? Będę jeszcze kombinował z podobnymi wynalazkami, może w końcu coś wykombinuję aby to szło jak należy... Łuski, dłuższe przerwy... inne temperatury... coś w końcu musi zadziałać. Sugeruję pokombinować z podstawami piwowarstwa, bo wynalazki to się robi mając przynajmniej podstawy - wnioski po wpisach na stronie, np. po tym: "Unikam napowietrzania przy przelewaniu i zadaję drożdże." Edytowane 19 Stycznia 2015 przez lukaszr bart3q i tomo75 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 I innych typu: Spławik niby cały czas pokazuje 17°blg i pewnie jeszcze wzrośnie bo temperatura jest 26°C, a byłem przekonany, ze było 23 gdy dodawałem drożdżyPrzynjamniej drożdże dodałem jak należy... w miarę... 1 saszetka US-05 i pół saszetki S-04, które zostały po Superczarnym. P.S. i jak, wysyłasz na konkurs? Konus, Sławek i FurioSan 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Sugeruję pokombinować z podstawami piwowarstwa, bo wynalazki to się robi mając przynajmniej podstawy - wnioski po wpisach na stronie, np. po tym: "Unikam napowietrzania przy przelewaniu i zadaję drożdże." Wiem, że to dziwne, ale Wyeast zaleca właśnie takie traktowanie tego blendu. Też byłem zaskoczony, ale słucham się instrukcji: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/gorna_fermentacja/wyeast_xl_3203_de_bom_sour_blend_private_collection Nie zaleca również natleniania brzeczki na początku. W kolejnych dniach (co 48 h)zaleca się natlenianie na poziomie 4 ppm. P.S. i jak, wysyłasz na konkurs? Nie, za daleko do konkursu... co najmniej połowa aromatu ucieknie do tego czasu. Ale może zdążę zrobić kolejne. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Wiem, że to dziwne, ale Wyeast zaleca właśnie takie traktowanie tego blendu. Też byłem zaskoczony, ale słucham się instrukcji: http://www.browar.bi...vate_collection to jest moim zdaniem natlenianie dodatkowe dla przyspieszenia rozwoju stworków, a skoro nie napowietrzyłeś na początku to, że tak powiem keczup po frytkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Wiem, że to dziwne, ale Wyeast zaleca właśnie takie traktowanie tego blendu. Też byłem zaskoczony, ale słucham się instrukcji: http://www.browar.bi...vate_collection Acha ... a byłeś w stanie zrobić tak: W kolejnych dniach (co 48 h)zaleca się natlenianie na poziomie 4 ppm. Wyeast podaje, że do takiego natlenienia możemy doprowadzić np. poprzez potrząsanie lub chlapanie (zdezynfekowaną łyżką) przez ok 20 sekund. Poza tym pierwsze słyszę żeby machając łyżką 20 sekund natlenić do poziomu 4 ppm. To był 1 z brzegu przykład braku podstaw - jest ich więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Mieszam mieszam i na koniec oblizuję łyżkę by sprawdzić jak smakuje. Kwestia braków... na pewno trochę ich jest... cóż... Ale zapewne połowa tego co tam widzicie to moje skróty myślowe. To jednak nie jest blog tylko moje notatki, które "przypadkiem" wypłynęły na światło dzienne. Pomijam to, co uważam za oczywiste, albo wierzę, że będę pamiętał i inne takie... Widzę, że zdarzało mi się mylić temperatury poszczególnych przerw ale nie poprawiam już tego. Zostawiam sobie na pamiątkę, aby się pośmiać z siebie za jakiś czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się