Skocz do zawartości

Browar ŁośTu - Marcowe 13°Blg


WiHuRa

Rekomendowane odpowiedzi

Piana: droba, nietrwała, zostaje cienka warstwa

Kolor: miedziany, prawie idealnie klarowne

Aromat: słodowy, słodki kojarzący się z owocami, na początku pojawia się nuta słodu pilzneńskiego ale później zanika

Smak: jest wyraźna podbudowa słodowa ale z wyraźna kontą w postaci solidnej goryczki, która dość długo zalega, odczucie w ustach pełne gładkie, aksmaitne

Wysycenie: mogłoby być ciut wyższe, gaz szybko uszedł mimo tego, że piwo wypiłem dość szybko

 

Ogólne wrażenia: Wysoka pijalność, dość wysoka goryczka jak na Marcowe ale nawet mi podpasowała (tylko przeszkadza to zaleganie), piwo zyskało dzięki niej na rześkości, lekkości i sesyjności mimo swojego słodowego charakteru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o wysycenie to często daje mniej cukru do refermentacji z myślą o dłuższym przechowywaniu piwa. Często się zdarza w mojej piwnicy że w jak temperatura się podnosi to drożdże głupieją i piwo butelkowane w styczniu czy lutym - w maju czy czerwcu jest nagazowane w sam raz a miesiąc później już jest przegazowane. Do koźlaków zdarzało mi się sypać tylko 60g cukru na 20 l i to była idealna ilość na przechowywanie powyżej pół roku a nawet dłuzej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.