korzen16 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Czy "vinegar" to ocet? W domu mam ocet winny, czy to się nada? Myślę że każdy kwas się nada np. także kwasek cytrynowy Edytowane 5 Marca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 A to też się znajdzie dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Podziałka naniesiona Usiu jeszcze raz dzięki :beer: - od dłuższego czasu miałem zagadkę, w jaki sposób nanieść podziałkę na gar i żadnych mądrych koncepcji. Spoko, fajnie wyszło Najgorsze będzie dla mnie wycięcie literek do szablonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Mi zajęło to 45 minut ostrzem od noża stanleya tylko to miałem w domu ale polecam nową żyletkę albo skalpel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Super sprawa, też sobie coś takiego zrobię (Tadar 50L). Mam tylko pytanie - czy taki szablon z papieru nie powoduje problemów? Pewnie nasiąka, więc trzeba bardo ostrożnie mazać tym wacikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Mam tylko pytanie - czy taki szablon z papieru nie powoduje problemów Użyłem samoprzylepnego, takiego jak kredowy - do końca procesu wytrzymał bez uszczerbku na zdrowiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Co się dzieje z garnkiem po jakimś czasie? Nie rdzewieje w tych mijscach albo nie zachodzi brudem? Używa ktoś już tak przerobionego garnka dłuższy czas? Podzialkę wypalacie z przodu czy w wnętrzu garnka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Co się dzieje z garnkiem po jakimś czasie? Po po pięciu warkach nie zauważyłem niczego. Podziałka jest wytrawiana oczywiście od środka, od zewnątrz to można by np markerem zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Jako że pomysł mi się spodobał i poczułem nieodpartą chęć zrobienia tego updata, wczoraj go popełniłem. Na foto rezultat, zamiast baterii 9V wykorzystałem starą ładowarkę do telefonu. W końcu będę widział ile zacieram i ile dokładnie odparowuje przy warzeniu. Usiu, zacny punkt ode mnie za temat! :beer: Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez Elvis Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Fantastyczna sprawa, może ktoś nanosił taką skalę na gar 70 litrów i posiada szablon ? Mam taki garnek: http://allegro.pl/garnek-70-l-stalowy-gastronomiczny-50-100-litrow-i4116545982.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Jeżeli nikt się nie zgłosi z gotową skalą, możesz zastosować wzór na objętość walca i powinno być po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Jako że pomysł mi się spodobał i poczułem nieodpartą chęć zrobienia tego updata, wczoraj go popełniłem. Na foto rezultat, zamiast baterii 9V wykorzystałem starą ładowarkę do telefonu. W końcu będę widział ile zacieram i ile dokładnie odparowuje przy warzeniu. Usiu, zacny punkt ode mnie za temat! :beer: A możesz powiedzieć ile V miała ta ładowarka ? mam starą z LG ale ma 5.1V, nada się czy musi być koniecznie 9V ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Moja na 4,75V i 0,55A także spokojnie może się nadać. Nie wiem jak szybko idzie robienie tych napisów z baterią ale podejrzewam że w podobnym tempie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 dzięki czyli mogę zabierać się za mój gar aha i jak by ktoś mógł podesłać gotową podziałkę do 50L gara Tadex to będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Zgodnie z danymi od Maggota (odległość 5L od dna=ok. 4cm i odległości pomiędzy kolejnymi litrami=1,257cm) w załączeniu podziałka dla gara Tadar 50L Arkusz wydruku to 210x620mm Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 jaka średnica tego gara? 32 cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja nie ma pojęcia, dostałem jedynie takie dane jak wyżej Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi_901 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Coś mi się te obliczenia nie podobają. Garnek ma rozmiar 40cmx40cm. Z moich obliczeń wynika, że litr jest co 0.8cm i oczywiście poziom 5 litrów jest zupełnie gdzie indziej. Dane garnka http://archiwum.allegro.pl/oferta/garnek-gastronomiczny-stal-nierdzewna-50l-tadar-i3824227193.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Też mi się wydaje że dzielenie zostało odwrócone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Coś mi się te obliczenia nie podobają. Takie dane zostały mi przekazane. W swoim garze (37L) zrobiłem to fizycznie - wlałem 5L i odznaczyłem poziom, a potem lałem do 10L odznaczając każdy kolejny litr - mam zgodność pomiędzy fermentrem i garem więc jest OK PS Teoretycznie dla średnicy wew.=40cm obliczenia są OK - każdy litr do 0,8cm, a 5L wypada na 3,98cm Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi_901 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Zgodnie z moimi obliczeniami wychodzi tak pi*R^2*H=V wzór na objętość walca Załóżmy poziom 5L wiec v=5000cm^3 pi*20^2*H=5000 H=5000/(400*pi) H=3.98cm wiec poziom 5L jest na poziomie ok 4cm od dna i by sie to zgadzało mniej/więcej bo garnek ma 50L po brzeg. Jeżeli się mylę to piszcie Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez arczi_901 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Racja - czysto teoretycznie 5L wypada na 3,98cm, każdy kolejny co 0,8cm Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Ja poczyniłem jak kolega korzen16. zaznaczyłem fizycznie na garnku później jeszcze się upewniłem obliczeniami. Moja rada zaznacz sobie pierwsze 5l ołówkiem lub markerem jak masz i podziałkę celuj od tego poziomu bo dno nie masz pod kątem prostym do ścian gara tylko jest to przejście zaokrąglone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Więc cały czas pozostaje kwestia czy podane przez Maggota dane są prawdziwe - prawdopodobnie podał ilość litrów/cmb. Poziom 5L wypadnie ciut wyżej ( u mnie także właśnie z powodu wyoblenia), ale później będzie to raczej bliżej 0,8 niż 1,25cm/1L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi_901 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Sprawdziłem na swoim i w garnku (Tadar) poziom 5L jest dokładnie na poziomie 4.3cm a każdy kolejny poziom to już zgodnie z obliczeniami ~0.8cm. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez arczi_901 korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi