Skocz do zawartości

Pilsner z Brewkitu


Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia z tego co widzę wylądowały tu: http://www.piwo.org/...2014-03-05-260/

 

Mam pytanie co do tego białego na piwie to błona czy bardziej pianka drożdżowa, bo dziwnie to wygląda... I jeszcze jedno na przyszłość, fermentuj w mniejszym balonie zostawiłeś za dużo tlenu w balonie, przez co możesz coś łatwo złapać, zasadą jest że powierzchnia styku tlenu z piwem i jego ilość powinna być jak najmniejsza, ale wystarczająco taka żeby drożdże podczas fermentacji nie wylazły z wiadra/balony to około 4-5 litrów.

Edytowane przez dori
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie co do tego białego na piwie to błona czy bardziej pianka drożdżowa, bo dziwnie to wygląda...

Jak dla mnie, to wygląda jak czapa w powoli startującej fermentacji. W 2 dni w temperaturze dolnej fermentacji nie rozwinęła by się taka błona. Ale rzeczywiście mnóstwo wolnej przestrzeni w balonie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.