adrik250 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Tak wygląda moje pierwsze piwo w 2 dniu fermentacji, załączam zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Zdjęcia z tego co widzę wylądowały tu: http://www.piwo.org/...2014-03-05-260/ Mam pytanie co do tego białego na piwie to błona czy bardziej pianka drożdżowa, bo dziwnie to wygląda... I jeszcze jedno na przyszłość, fermentuj w mniejszym balonie zostawiłeś za dużo tlenu w balonie, przez co możesz coś łatwo złapać, zasadą jest że powierzchnia styku tlenu z piwem i jego ilość powinna być jak najmniejsza, ale wystarczająco taka żeby drożdże podczas fermentacji nie wylazły z wiadra/balony to około 4-5 litrów. Edytowane 6 Marca 2014 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Mam pytanie co do tego białego na piwie to błona czy bardziej pianka drożdżowa, bo dziwnie to wygląda... Jak dla mnie, to wygląda jak czapa w powoli startującej fermentacji. W 2 dni w temperaturze dolnej fermentacji nie rozwinęła by się taka błona. Ale rzeczywiście mnóstwo wolnej przestrzeni w balonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się