pippo Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Witam! Na wstępie - to będzie moja pierwsza warka Mam dylemat, otóż robię Hefe-Weizen z receptury http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Sławomir_Franaszek_(Franekkkk) według której powinienem już przelewać na cichą, ale co jakiś czas (mniej więcej raz na 40s) słychać bulgotanie z rurki Czy mogę mimo to przelewać na cichą ? Czy jeśli wyjmę rurkę i przez kranik zleję trochę do menzurki celem sprawdzenia Blg to nie zaburzę jakoś całego procesu ? Nie chcę nic spieprzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Ja bym nie przelewał na cichą, zwłaszcza że to będzie pszeniczniak, więc piwo z natury ma być mętne. Poza tym tak ja pisałeś to Twoja pierwsza warka, więc im mniej będziesz grzebał tym lepiej dla Ciebie i piwa. Czy jeśli wyjmę rurkę i przez kranik zleję trochę do menzurki celem sprawdzenia Blg to nie zaburzę jakoś całego procesu ? nic nie zaburzysz, ja generalnie nie stosuję fermentora z kranikiem do burzliwej fermentacji, stosuję go jedynie przy butelkowaniu. Jeśli go już używasz to pamiętaj o dokładnej dezynfekcji, zwłaszcza przy kraniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Najlepiej nic nie grzeb ale wiem jak to jest jak sie robi 1-3 raz wszystko interesuje :) Poczekaj jeszcze z 3 dni i złej na cicha będzie dobrze i nawet smakować pewnie będzie pozdr i kolejnych wątek życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) Nie przelewaj, pierwsze pomiary Blg zrób po około 10-14 dniach od nastawienia. Pszenicznych nie potrzeba przelewac na cichą, a w Twoim przypadku wyjdzie to tylko na dobre - mniej etapów do podłapania czegoś. Edytowane 8 Marca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Jeśli to pszeniczniak to nie ma sensu przelewać na cichą. Możesz ewentualnie potrzymac dłużej na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Ogólnie Hefeweizena nie zlewa sie na cichą, ale jeśli już chcesz robic dokładnie wg. receptury to zlej. Drożdże do tego stylu słabo flokulują, jest ich w piwie dużo, więc dalej będą fermentować po przelaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) Osobiście bym odpuścił cichą i poczekał kilka dni. Edytowane 8 Marca 2014 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 ok, dzięki za sugestie zrezygnuje w pierwszej warce z cichej w takim razie. 4 dni temu 4 Blg, dzisiaj 3 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 4 dni temu 4 Blg, dzisiaj 3 Blg Poczekaj jeszcze 2-3 dni i ponów pomiar. Jak wyjdzie 3 BLG to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 ok, dzięki za sugestie zrezygnuje w pierwszej warce z cichej w takim razie. 4 dni temu 4 Blg, dzisiaj 3 Blg moim skromnym zdaniem, również bym nie przelewał, tylko przetrzymał jeszcze kilka dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Rozumiem. Jeszcze tylko pytanie, ile czasu potrzeba, aby piwo w tym stylu po rozlaniu i dodaniu cukru sie nagazowało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Tydzień, maks dwa i możesz spokojnie konsumować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Jeśli refermantacja w temperaturze pokojowej to od 1-2 tygodni, ale po tygodniu możesz spokojnie sprawdzić stopień nagazowania. Dobrym patentem na kontrolę nagazowania jest też napełnienie butelki PET. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) dzięki w piwnicy mam 17-19stC w domu 23-24 wiec pewnie przeniose jedna skrzynie do domu Edytowane 12 Marca 2014 przez pippo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Hefeweizen nagazuje Ci się już po około 3 dniach. Edytowane 14 Marca 2014 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Wtrącę się do tego tematu żeby nie zaczynać nowego wątku a pytanie trochę w jak temacie Robiłem ostatnio AIPA 15,5' Blg na drożdżach US-05, fermentacja burzliwa 13 dni + cicha z chmieleniem na zimno 7 dni. Niepokoi mnie końcowe blg które wyszło mi aż 5' , ale nie chciało mi zejść niżej dlatego zabutelkowałem mojego aipa, jednak teraz z niepokojem patrze na butelki czy nie będzie z tego granatów aby granatów. To jest pierwsze moje piwo z tak wysokim ekstraktem wiec nie wiem czy tak ma być czy po prostu drożdże zdechły lub nie dały rady... Acha do refermentacji dałem 180g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Wtrącę się do tego tematu żeby nie zaczynać nowego wątku a pytanie trochę w jak temacie Robiłem ostatnio AIPA 15,5' Blg na drożdżach US-05, fermentacja burzliwa 13 dni + cicha z chmieleniem na zimno 7 dni. Niepokoi mnie końcowe blg które wyszło mi aż 5' , ale nie chciało mi zejść niżej dlatego zabutelkowałem mojego aipa, jednak teraz z niepokojem patrze na butelki czy nie będzie z tego granatów aby granatów. To jest pierwsze moje piwo z tak wysokim ekstraktem wiec nie wiem czy tak ma być czy po prostu drożdże zdechły lub nie dały rady... Acha do refermentacji dałem 180g cukru. Testu FFT nie robisz może warto zacząć roboty tyle co nic a potem nie musisz się zastanawiać. Jeżeli o BLG to nie wiem ja w mojej AIPie miałem 16BLG drozdze tez 05 i mi zeszło do 4BLG. Natomiast powiedz jakie wysycenie ustaliłeś sobie dodając cukier do refermentacji, ja przy v/v 2.4 wyliczone 117gr, wiem że zależy to ok kilku czynników ale 180 hmm może być " nieźle nagazowane" sprawdz sobie jeszcze raz. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Lubie dobrze nagazowane piwa dlatego dla tego stylu w programie refermv21 ustaliłem v/v na 2,6 i wyskoczyło ok 175g na 24l. Test FFT nie wiem niestety co to Tylko zastanawiało mnie ze zeszło tylko do 5'Blg.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 programie refermv21 ustaliłem v/v na 2,6 i wyskoczyło ok 175g na 24l. Większość butelek ma wytrzymałość w granicach 3 vol. Szampana robisz? Test FFT nie wiem niestety co to Ale wiesz co to wyszukiwarka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Kolego Lary. Sam program określił że ten styl ma mieć w granicach od 2,2 do 2,7 v/v, wiec moje 2,6 jest w stylu tego gatunku piwa. Jeszcze szampana żadnego nie miałem, tylko pszeniczne piwa jakoś bardziej się lubią pienić ale mi to nie przeszkadza. Doczytałem już sobie co to test FFT i raczej nie będę stosował bo nie mam na to czasu. Wolę się uczyć na własnej skórze a czasem zajrzeć na forum i doczytać lub zapytać jak mam wątpliwości. Z tego wynika że chyba nie mam się co obawiać... ale dla pewności przykryję skrzynki cięższym kocem i schowam do schronu Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Większość butelek ma wytrzymałość w granicach 3 vol. Szampana robisz? jeszcze poprawkę na temperaturę trzeba wziąć. Co nie zmienia faktu, że piwo to nie szampan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Większość butelek ma wytrzymałość w granicach 3 vol. Szampana robisz? jeszcze poprawkę na temperaturę trzeba wziąć. Co nie zmienia faktu, że piwo to nie szampan. Powiedz to belgom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Warzysz piwo, który to proces wymaga cierpliwości i opanowania a szkoda Ci 5 minut na zrobienie testu FFT? Bez jaj Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Nigdy nie miałem wcześniej potrzeby robienia testów od fermentowania brzęczki bo to były zwykłe 11' 12' i 13' blg i normalnie schodziły do 3, 4 blg można powiedzieć książkowo Na początku przygody z piwem czytałem o tym teście ale nie miałem okazji stosować.. może następnym razem przy większych blg zastosuje test fft ale puki co nie będę utrudniał sobie zabawy z piwem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Moim zdaniem to jest ułatwianie zabawy z piwem. Przynajmniej wiesz do jakiego stopnia zdrowa brzeczka powinna odfermentować. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się