05paw Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Witam. Chciałbym uwarzyć kilka nowych dla mnie stylów i byłbym bardzo wdzięczy za wszelkie sugestie, porady, korekty i konstruktywną krytykę. Planuję Altbier, IRA, Belgi (Pale Ale, Dubbel, Trippel), Witbira, RIS i może jeszcze coś wyjdzie w "praniu". Zapasy są zrobione ale jeżeli wyjdzie konieczność dokupienia jakiś surowców to dokupię. Chciałbym też żeby to były w miarę "stylowe" piwa aby je w jakimś stopniu poznać. Chcę zaznaczyć, że mam zamiar używać tylko drożdży suchych. Dodatkowo chcę żeby drożdże się nie zmarnowały i wykorzystać gęstwę tak aby z jednej paczki powstało przynajmniej 4-5 warek. W temacie będę prosił o pomoc w dopieszczeniu kilku receptur w miarę postępów w warzeniu i mam nadzieję, że znajdą się chętni do pomocy Na pierwszy rzut idzie Alt i IRA ALT: Składniki: Munich 4kg Crystal (120EBC) 200g Wiedeński 200g Magnum 20 Tettnang 10 US-05 Zacieranie: 50 - 20' 64 - 30' 70 - 30' 76 - 10' Chmielenie 70': Magnum 20g - 60' Tettnang 10g - 10' W BS wyszło mi: OG: (1.046-1.054) 1.048 FG: (1.010-1.015) 1.008 IBU: (35-50) 40,6 EBC: (21,7-33,5) 29,5 ABV: (4,5-5,2) 5,3 Nie do końca wychodzi w ramach stylu, najbardziej się martwię drożdżami ale chciałbym żebym miał później możliwość wykorzystania ich do innych stylów (AIPA, AIIPA) Plan na IRA będzie jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Chcę zaznaczyć, że mam zamiar używać tylko drożdży suchych. Dodatkowo chcę żeby drożdże się nie zmarnowały i wykorzystać gęstwę tak aby z jednej paczki powstało przynajmniej 4-5 warek Ale dlaczego tylko suche? Skoro i tak chcesz wykorzystać gęstwę na 4-5 warek to cena płynnych drożdży w przeliczeniu na warkę będzie zbliżona, lub nawet niższa niż saszetka drożdży suchych. Naprawdę nie ma się co bać płynnych, zrobienie startera wcale takie trudne nie jest. A w przypadku piw belgijskich płynne to w zasadzie konieczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Do belgow polecam drożdże Belgian Ardenes, rewelacja.. robiłem na nich i Wit'a, i Dubla, i Duvel'a i Brune'a.. Naprawdę warto zainwestować w płynne drożdże do Belgow, aby osiągnąć pełnię satysfakcji.. Tylko strasznie się pienia podczas fermentacji, także lepiej zostawić im więcej miejsca pod pokrywą fermentatora. Pianę tą można zbierać i wykorzystywać do zaszczepiania następnych warek. wrzucę tu prosty jak drut przepis na mój klon Duvel'a: piwko wyszło genialne, dopijam właśnie resztki z zeszłorocznej warki: Pilsnenski: 5 kg Glukoza: 600 g (dodawana stopniowo podczas fermentacji) Carapils 400 g Biscut 50 g (niekonieczny) Zaceiranie na maksa na wytrawnie z tego co pamiętam.. Chmielenie: Styrian goldings: 35 g - 75 min Saaz: 25 g - 15 min Saaz - 15 g - 1 min (tez zdaje sie niekoniecznie.. drożdże w tym piwie robią cały szaszor..) Myślę że można by dodać też nieco kolendry i skórki pomarańczowej do gotowania, ale ja nie dawałem, a i tak wyszło smakowite .. fermentacja burzliwa ok 2 tygodni z podnoszeniem temperatury od 18 do 29°C; Fermentacja cicha w niskich, lagerowych temperaturach (ciężko już może być o tej porze roku..). Piwo pijalne dosyć szybko, ale z czasem nabiera klarownosci.. Chociaz dla mnie to można je pić razem z tymi drożdżami: pycha.. po jakimś czasie tylko zauważam, że drożdże jeszcze długo pracują i nagazowuja piwko, więc do dłuższego leżakowania lepiej dać mniej surowca do refermentacji.. Smacznego :] Edytowane 10 Marca 2014 przez korek Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Własnie na burzliwej mam Belgian Blond Ale 15,3 blg. Użyłem do White Labs'ów WLP500 (oczywiście wcześniej przygotowałem 1,5 l starter na mieszadle). Podczas pomiarów BLG pozwoliłem sobie zdegustować młode piwko. Nie wydaje mi się żebym taki efekt smakowy/aromatyczny uzyskał na drożdżach suchych. Jeśli chodzi o belgi, piwa specjalne, bez drożdży płynnych w ogóle bym sobie darował. Szkoda czasu. Koszt mieszadła to jakieś 50zł jeśli ktoś nie chomikował elektroniki tak jak ja (mnie wyniosło 9,99zł ). Drożdże płynne chodzą po ok. 36zł. Można wykorzystać gęstwę 3-4 razy. Więc koszt w porównaniu do suchych wg. mnie jest podobny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Póki co sucharki bo jest zrobiony zapas który przydałoby się wykorzystać. Do belgów pójdą Belgian Ale M27. Na stanie mam wszystkie suche do pszenicznych, Nothinghamy, S-33, S-04, US-05. Dzięki za recepturę na belga, na pewno się przyda. Teraz jednak chciałbym żebyście zweryfikowali mi czy ALT jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Nic nie piszecie o Alcie to uznaję że jest dobrze Teraz na tapetę idzie IRA Zasyp: Pale 3kg Monach 1kg Crystal (120EBC) 0,2kg Biscuit 0,2kg Płatki kukurydziane 0,2kg Jęczmień palony 50g Możecie podpowiedzieć jak to zacierać? Chmielenie - tu podejrzewam że wystarczy 60min i tylko na goryczkę, proszę poprawcie mnie jeżeli się mylę. Z wyborem chmielu też mam problem, chcę użyć angielskiego tylko który? Mam do wyboru Challenger, EKG, Fuggle. Drożdże S-04 czy US-05? Czy nie ma większej różnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Swoje robiłem na S04, ale teraz zrobiłbym na US05. IRA nie oferuje bóg wie czego jeśli chodzi o aromat i smak i po prostu wziąłbym drożdże o czystszym profilu by uwypuklić słodowość. Tradycyjnie to się zaciera na lenia, gdzieś między 66 a 68. W zasadzie faktycznie chmiel jedynie na gorycz, najbardziej chyba pasowałby Fuggle, ale ja za nim nie przepadam i wziąłbym EKG. Do zasypu się nie wypowiem - sporo kombinowałem by zrobić satysfakcjonującą czerwień, ale na wyższy blg. Tradycyjnie to jest podstawa + 0,5kg czegoś w stylu carared i 0,05g jęczmienia palonego. Ponoć bestmalz ma teraz w ofercie słód do piw czerwonych, którego można dać 100%, muszę to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Co się zaś tyczy Altbier'a, to ja swojego też robiłem na monachijskim z dodatkiem 8% karmelowego 150 i wyszedł jakiś taki za ciężki jak dla mnie.. Następnym razem spróbuję pójść w stronę tej receptury: http://www.piwo.org/topic/3640-alt-z-markus-brauhaus/ P.s. Zacieralem na maksa na wytrawnie, 60 min w 63°C. Drożdże S-04. Edytowane 10 Marca 2014 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 To plan na IRA jest, dzięki Co do Alta to może jednak zmienię i dam po równo pilsa i monarcha, najwyżej następnym razem będzie bez pisa. Trochę się obawiam monarcha bo jeszcze go nigdy nie uzywalem ale też jestem ciekaw jaki daje smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Może głupie pytanie ale muszę się upewnić. Czy do IRA jęczmień palony powinien być srutowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Ok, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Witam mam takie słody Pilzneński-5kg Pszeniczny 0,.5 kg karmelowy [jasny-30]-0.2kg Cara-pils-0,2 Cara crystal-0,25kg chmiel Challenger-20g chmiel Frist gold--50g Wyjdzie z tego jakiś bitter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Do Bitterów to chyba PaleAle jako baza. Wyjdzie Ci z tego bezstylowiec smakowity. Nie znam Cara pils i crystal, jak ktoś używa niech napisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 carapils to dextrynujący. A crystal to 120ebc karmel, czyli jasny karmelowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Altbier na cichej, a IRA na burzliwej więc pora szykować się do kolejnej warki. Przeglądając forum wpadłem na pomysł, że spróbuję z Cream Ale (w wersji amerykańskiej, nie wyspiarskiej). Będzie fermentowane na gęstwie US-05 po IRA. Zasyp na 25l: 1 kg Pale Ale 3,5 kg Pils 0,5 kg pałatki kukurydziane 0,2 cukier stołowy Chmielenie: Cascade 25g - 60' Cascade 10g - 5' Zacieranie: 66°-68° - 60' 76° - 10' Jest dobrze czy coś poprawić? Jak fermentować to? Normalnie w temp. ajlowych czy w nieco niższych? Mam w tej chwili warunki na około 10°, 14°-16° oraz 18°-22° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się