HUGO Opublikowano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) NO to sie zaczeło wlasnie skazałem drożdże na tydzien ciezkiej pracy w mojej pierwszej warce Pierwsza uwarzona z pomoca mojego mastera Mark33 (jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc i poswiecony czas no i oczywiscie za piwko do degustacji) Warka 1 "Przysmak Hobbita" Pale Ale (chyba ) 2kg Monachijskiego 2,5kg Pilzenskiego 0,12kg Karmelowy Jasny 70 g Marynki 10 g Lubelski drozdze Safale US 05 Słody wsypane do 15l wody o temp 65°C ,temp spadła do 55°C 55°C przerwa 10 min 64°C przerwa 30 min 73°C przerwa 40 min podgrzane do 78°C przelane do filtracji 10 min przerwy (filtracja przebiegla cacy ) Gotowanie 0min - 50g marynki 30min - 20g -||- 50 min - 10g lubelskiego ostudzona do 25°C Blg koncowe 12.5 wyszlo 21.5l i drozdze hop do srodka. KONIEC Edytowane 28 Czerwca 2009 przez HUGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Cześć Hogo, gratuluje inauguracji browawu! Liczę na jakaś wymianę jak już zabutelkujesz piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Oczywiscie jesli tylko wszystko dalej pojdzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 ehhh wreszcie jestem po 10 dniach naprawy kompa Moja pierwsza wareczka juz zabutelkowana po tygodniu była zlana na cicha odfermentowała do 2,7 BLG i po kolejnym tygodniu zabutelkowana z dodatkiem 4g cukru na butelke. Narazie nie planuje kolejnej bo mam remont w mieszkaniu i miejsca brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 (edytowane) O fajnie, przynajmniej piszesz coś dla ogółu ludzkości . Poprzedni browar niestety nie jest on line ale ważne, że warzy z powodzeniem, czego i Tobie życzę na tej nowej drodze życia . Już nigdy piwo nie będzie takie banalne/sklepowe jak pół roku wstecz. Hugo ale masz fajny wątek, 3 piwowarów z Bielska sobie pisze. Edytowane 20 Lipca 2009 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 20 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 (edytowane) No wiec wklejam kilka fotek-rezultatów pierwszej warki. 1.Po burzliwej 2.wiadomo 3.piana szybko spada ale pozostaje taka jak widac do konca 4 i 5. Wynik koncowy Edytowane 20 Lipca 2009 przez HUGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Świetna etykieta, gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 20 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Dzieki 3 noce szukałem odpowiedniego materiału na nia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Cześć. Hugo gratki etykieta super I piwko chyba smakuje widze ze potężna dawka goryczki - powiedz smakuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 (edytowane) No pewnie ze smakuje przynajmniej mi smakuje nie wiem jak innym bo kto juz sprobował to mowi ze bardzo dobre tylko teraz nie wiem czy mowia tak tylko po to zeby nie było mi przykro czy na prawde jest takie dobre dlatego dzis wieczorem jade do Marka z piwkami na wymianke jak dasz rade to podjedz tez to wezme i dla Ciebie chciałbym aby ocenil je ktos kto sie zna na rzeczy. Boje sie jednego ze za szybko zniknie mi to piwko bo nawet nie zdazyło sobie polezakowac a juz kilka butelek wyparowało znajomi tylko sie wypytuja kiedy degustacja dzis nawet spotkalem goscia ktorego nie widzialem i nie rozmawiałem z nim od kilku miesiecy a do mnie "to kiedy degustujemy" no i zonk juz sie dowiedział a on lubi "degustacje" daj znac na gg jak dasz rade dzis podjechac do Marka wieczorem to wezme wiecej piwka. Pozdro Edytowane 21 Lipca 2009 przez HUGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 (edytowane) No i po długiej przerwie powracam postanowilem zrobic sobie 3 wareczki podobne do tej pierwszej tak dla dojscia do jakiejs tam wprawy no i dla porownania jaki male zmiany w recepturze beda mialy wplyw na smak no i oczywiscie tym razem juz sam sie do tego zabrałem , a co Warka 2 "Przysmak Hobbita" (Stwierdzilem ze przepis podobny to nazwa zostanie taka sama ) 2 kg Monchijskiego typ 1 Wayermann 2,5 kg Pilzeńskiego 0,125 kg Carahell Wayermann Magnum szyszki 25 gr Marynka granulat 20 gr Lubelski granulat 10 gr Drozdze Safale US 05 Słody wsypane do 15 l wody o temp 65°C temp spadla tylko do 60°C i tu pierwszy ZONK poprzednio spadla do 55°C a ze w tej temp miala byc przerwa 10 min nie wiedzialem co zrobic wiec szybko dolalem 2-3 l zimnej wody i spadla do 58°C przy 58°C przerwa 10 min nie utrzymując temp opadla do 56°C Podgrzane do 65°C i przerwa 30 min utrzymywalem 64°C Podgrzane do 74°C i przerwa 40 min utrzymywalem 73°C Podgrzane do 78°C w trakcie podgrzewania gotowalem wode do wysladzania i przelewalem do osobnego gara robilem rowniez proby jodowe i tu kolejny ZONK bo za cholere brzeczka nie chciala zmienic koloru ani nic sie z nia nie dzialo myslac ze moze jodowy wskaznik ulegl przeterminowaniu albo cos z nim nie tak... olalem dalsze proby przelalem do filtracji i 15 min przerwy dalej gotowalem wode do filtracji i przelewalem sobie ja do osobnych garow po 15 min zaczolem filtrowac pierwsze 5 l wlalem spowrotem do fermentora , kidy przyszedl czas na wysładzanie pojawil sie kolejny ZONK przygotowana woda za bardzo ostygla tzn do okolo 60°C wiec kolejne gotujace sie czajniki dolewalem szybko do niej zeby podniesc troche temp pod koniec wysladzania zaczelo mi brakowac juz tej ostudzonej wody wiec lalem prosto z czjnika tak wiec wysladzalem woda w temp 65-100°C Po odfiltrowaniu okolo 15l przelalem do gara na kuchenke i odpalilem palniki reszte wysladzalem dopóki brzeczka nie miala okolo 2 BLG tzn ostatnie kilka litrow mialo 2 BLG i zaczolem sie zastanawiac czy dolewac taka cienizne po dlugim mysleniu ( 30 sek ) wlalem cienizne do gara Po osiagnieciu 100°C wsypalem 25 gr Magnum szyszki w 30 min wsypalem 20 gr Marynki granulat i na koniec czyli w 50 min w momencie wylaczenia palnikow wsypalem 10 gr lubelskiego granulat Wchłodzilem do 23°C i tu pojawil sie kolejny ZONK poniewaz chcac odfiltrowac chmiel chwycilem w rece damskie rajstopy (nowe ) w trakcie wychladzania wysterylizowalem je w chempiro ale wylewajac wode po sterylizacji zauwazylem ze sie lekko zabarwila co mnie dosc bardzo zaniepokoiło ale nie majac nic innego pod reka uzylem ich do odfiltrowania chmielu teraz sie boje ze cos niepozadanego moglo sie do piwa dostac szkoda ze nie pomyslalem wczesniej zeby je wygotowac Wyszlo mi 23 l 12 Blg zadałem drozdzami Safale US 05 tzn okolo polowy szaszetki ktora mi zostala po pierwszej warce i tu pojawia sie jeszcze jeden ZONK przy pierwszej warce fermentacja ruszyla po okolo 10 h dokladnie nie pamietam a tu mija 10h nic sie nie dzieje 19h dalej nic 28h hmm ani widu ani słychu zero znakow 34h to samo zalamany mysle cos jest nie tak moze za malo tych drozdzy bylo albo cos sie z nimi porobilo ale byly zawiniete w orginalnej szaszetce zaklejone tasma i przechowywane w lodowce. Dzis wracam po pracy 43h od zadania drozdzami patrze a poziomy wody w rurce fermentacyjnej nie sa rowno patrze z boku na fermentor JEEEST pojawila sie tak to ona mala ale jest pianka ma okolo 1 cm coprawda nie slyszalem zeby cos juz bulkło ale wrucila mi wiara w to ze moze cos z tego piwka jeszcze bedzie moze nawet bedzie sie je dalo wypic Edit: 3:30 dokladnie 48h od startu z fermentki salwa za salwa pianka nadal okolo 1 cm Edytowane 29 Listopada 2009 przez HUGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Cześć Jeżeli chodzi o próbe jodową to tak ma być, wskażnik ma nie zmienić koloru, gdy zmieni kolor znaczy że skrobia jest rozłożona. Przy dobrym słodzie po 30' przerwie w 64°C może się okazać że całą skrobia jest juz rozożona Następnym razem kup rajstopki w kolorze naturalnym - nie farbują Ciesze się że przywróciłeś browar do życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Dzis warka 2 przelana na cicha Blg 3.5 w smkau wszystko ok . Jutro robie kolejna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Cześć. Jutro robie kolejna No Hugo, pora uzupełnić dziennik piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Oj jutro cos napisze bo dzis juz mi sie nie chce wlasnie zaczeło sie gotowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Warka 3 "Przysmak Hobbita" (jeszcze jeden ) 29.11.2009 Skład taki sam jak warka 1 .Po raz pierwszy problemy z filtracja ale zamieszalem odczekalem i dalej jakos poszlo. Uzyskałem 23,5l 12,5Blg dzisiaj zabrałem sie za przelewanie sprawdzilem blg zeszło do 2,5 ale w smaku jakies podejrzane wydaje mi sie ze sie skwasilo moze to przez nizsza temp fermentacji okolo 18,5°C ale i tak przelalem na cicha bedzie co ma byc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) Kolejna warka w planach jeszcze raz to samo ale na drozdzach Safale S04 i kolejna to dla odmiany ma byc Porter i tu kilka pytan: - chmiel ,wyczytalem w recepturach ze wiekszosc stosuje szyszki ja chciałbym zastosowac granulat ,czy takie ilosci beda odpowiednie Marynka 60g Lubelski 40g ? czy chmielu w granulacie daje sie tyle samo co w szyszkach ? - w recepturze Weny wyczytalem ze Carafe dodal dopiero w 76°C na 10' , czy mozna wsypac na samym poczatku zacierania jaki to bedzie mialo wplyw na smak ? mam zamiar zastosowac Carafe III specjal - drozdze hmm jakie ? myslalem nad takimi Saflager S-23 albo Saflager W 34/70 ktore lepsze i w jakiej ilosci 1 , 2 szaszetki bo ze starterami sie jeszcze nie bawilem Edytowane 8 Grudnia 2009 przez HUGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Kolejna warka w planach jeszcze raz to samo ale na drozdzach Safale S04 i kolejna to dla odmiany ma byc Porter i tu kilka pytan:- chmiel ,wyczytalem w recepturach ze wiekszosc stosuje szyszki ja chciałbym zastosowac granulat ,czy takie ilosci beda odpowiednie Marynka 60g Lubelski 40g ? czy chmielu w granulacie daje sie tyle samo co w szyszkach ? - w recepturze Weny wyczytalem ze Carafe dodal dopiero w 76°C na 10' , czy mozna wsypac na samym poczatku zacierania jaki to bedzie mialo wplyw na smak ? mam zamiar zastosowac Carafe III specjal - drozdze hmm jakie ? myslalem nad takimi Saflager S-23 albo Saflager W 34/70 ktore lepsze i w jakiej ilosci 1 , 2 szaszetki bo ze starterami sie jeszcze nie bawilem NIe wiem, czy z uwagi na fakt niezamieszkiwania w Bielsku wypada mi się tu odzywać ale proponuje ci zmniejszyc dawki chmielu, porter nie powinien zawierać dużych ilości goryczy (chyba, że tobie to odpowiada). Co do zasady granulatu daje się mniej, szyszka jest mniej efektywna, granulat jest zbity itd. Słód carafa jest słodem palonym a wsypanie go od początku zaciernia spowoduje przejęcie przez piwo smaków przesadnie palonych. Ogólnie jest to niewskazane. Co do drożdży to sam musisz wybrać, podpowiem tylko, że jedna saszetka w zupełności wystarczy. Wsyp ja wcześniej do słoika i wstępnie rozmnóż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) NIe wiem, czy z uwagi na fakt niezamieszkiwania w Bielsku wypada mi się tu odzywać big_smile Przeciez watek nie nazywa sie "Tylko dla Bielszczan" Co do chmielu to tylko pytałem czy takie ilosci moga byc , ja uwielbiam dobrze nachmielone piwa ale jesli na portera to za duzo to oczywiscie zmniejsze tylko o ile 50/30 40/20 ?? Czyli z Carafa zrobic tak jak w przepisie Weny w 76°C na 10' ? Edytowane 8 Grudnia 2009 przez HUGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Cześć Dodanie słody barwiącego na początku zacierania utrudni ci zrobienie próby jodowej bo brzeczka będzie bardzo ciemna oraz może przedostać się za dużo goryczki ze słodu palonego. Dodaj na 10' przed filtracją to w zupełności wystarczy Co do chmielu to rzecz gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 No własnie z tym słodem palonym jest tak jak pisze Bielok możesz mieć problem z próbą, a co do chmielu w granulacie to niby różnica wagowo waha się od 10 do 20 procent. Ale to juz kwestai gustu i własnych doswiadczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) Saflager W 34/70 są ogólnie uznawane za lepsze drożdże. Kalkulator http://www.mrmalty.com/calc/calc.html wylicza, że na 23L lagera 20Blg potrzeba 3 saszetek. Edytowane 9 Grudnia 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) [delete] Edytowane 9 Grudnia 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Ostatnio uwarzyłem dwie kolejne wareczki jedna to jeszcze raz to samo co wczesniej ,mialo byc na s-04 ale jednak poszly US-05 no i wkoncu uwarzylem mojego pierwszego portera przed gotowaniem mialem jakies 24 l 19 Blg ale chyba troche za mocno gotowalem i otrzymałem 19 l 23.5 Blg zadany drozdzami Saflager S-23 mam nadzieje ze ladnie odfermentuje. Tylko jak długo powinien porterek fermentowac na burzliwej i na cichej i czego uzyc do refermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Cześć. Hugo jak użyłeś drożdży z paczki bez startera możesz mieć problem z odfermentowaniem tego piwa z powodu wysokiego blg statowego. Obserwuj blg i przygotuj się na fermentację powyżej 2 tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się