HUGO Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 No i jest problem z tym porterem poczatkowe BLG jak juz pisałem było 23,5 pomiar po 2 tyg - 12 BLG pomiar po 3 tyg - 10-11 BLG i co teraz moze podniesc troche temp bo do tej pory w dzien mial okolo 10°C ale w nocy mogło byc mniej , moze podniesc ja do 12 °C ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Spokojnie potrzymaj go jeszcze na burzliwej, niektóry stosują tylko przedłużoną burzliwą bez cichej i tym piwom podobno nic nie jest Będzie czas, żeby jeszcze dofermentował. Temperatura 12°C oczywiście byłaby odpowiedniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Zamieszczam kilka fotek 1.po 12 dniach burzliwej 2.po 21 dniach burzliwej 3. tez po 21 dniach ale od srodka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Porterek stoi na burzliwej juz 38 dni i tak poczatkowe BLG 23,5 pomiar po 2 tyg - 12 BLG pomiar po 3 tyg - 10-11 BLG podniosłem temp do12-13 °C pomiar po 4 tyg i 3 dniach - 9 BLG pomiar po 5 tyg i 3 dniach - 8,5 BLG i co teraz robic trzymać go dalej na burzliwej czy przelac na cicha i do ilu BLG powinien porter odfermentowac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Ładnie przetrzymałeś tego portera na cichej Przelej śmiało na cichą, bardzo możliwe, że zawartość ekstraktu już się nie zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Przelałem na cicha i potrzymam go jeszcze z 2 tyg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Ładnie przetrzymałeś tego portera na cichej Przelej śmiało na cichą, bardzo możliwe, że zawartość ekstraktu już się nie zmieni. Chyba na burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Ładnie przetrzymałeś tego portera na cichej Przelej śmiało na cichą' date=' bardzo możliwe, że zawartość ekstraktu już się nie zmieni.[/quote'] Chyba na burzliwej? No, dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Wiec tak Porter na cichej juz 12 dni Blg nieco ponad 8 po burzliwej było 8,5 wiec prawie nic sie nie zmieniło wiec myśle nie trzymac go dłuzej i rozlac do butelek tylko ile zastosowac glukozy do refermentacji ? I kolejna moja wareczka nr 6 IRA " Diabelski Wywar" Pilzenski - 2 kg Monachijski - 2 kg Pale Ale - 0,5 kg Carahell - 0,13 kg Cararoma - 0,1 kg Melanoidynowy - 0,25 kg Carared - 0,25 kg marynka 35g lubelski 20g Drozdze Safale S-04 Wsypane do 17l wody o temp 51°C 64°C przerwa 40 min 73°C przerwa 50 min podgrzane do 78°C Przelane do filtracji i 15 min przerwy Chmielenie 0min - 35g marynki 30min - 15g lubelskiego 55min - 5g lubelskiego 60min - koniec gotowania Wyszło 22,5l 14 Blg wydajnosc 70,22% dzisiaj po 9 dniach burzliwej przelane na cicha Blg 4,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Wiec tak Porter na cichej juz 12 dni Blg nieco ponad 8 po burzliwej było 8,5 wiec prawie nic sie nie zmieniło wiec myśle nie trzymac go dłuzej i rozlac do butelek tylko ile zastosowac glukozy do refermentacji ? Piwa o wysokim ekstrakcie , takie jak Porter, trzymam na cichej co najmniej 5-6 tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Jest tu pewien haczyk: nie zaleca sie trzymać piwa duzo dłużej niż miesiąc w plastikowym fermentorze, jest on za bardzo przepuszczalny dla tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Jest tu pewien haczyk: nie zaleca sie trzymać piwa duzo dłużej niż miesiąc w plastikowym fermentorze, jest on za bardzo przepuszczalny dla tlenu. Jeżeli Twój post dotyczy tego co napisałem wcześniej o 5-6 tygodniowej cichej , to spieszę wyjaśnić że piwa przelewane na długą cichą ,fermentują w szklanych pojemnikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 i to jest zasadniczo prawidłowe postępowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 (edytowane) Ostatnio mimo upałów siegajacych w słońcu 50°C postanowiłem sobie uwarzyć 9 wareczke Tak wiec majac w mieszkaniu około 30°C zabrałem sie do warzenia piwka według przepisu z warki 1 Pomine cały proces warzenia bo jak łatwo sobie wyobrazic stanie przy garze w takiej temp powietrza do przyjemnych nie nalezy. Wiadomo że w takie ciepłe dni zimna woda w kranie zbyt zimna nie jest dlatego wychładzanie zakończyłem na 29°C i w takiej temp zadałem drozdze US-05 troche sie obawiałem czy im to nie zaszkodzi ale co tam zaryzykowałem.Fermentacja ruszyła dość szybko i przebiegała normalnie tyle tylko ze poczatkowo w troche wyższych temperaturach tzn pierwsze 3 dni - 26°C 4 dzien - 25°C 5 dzien - 24°C 6-8 dzien - 23°C po czym przelałem na cicha która trwała od 28.07 do 08.08 czyli jakies 11 dni poczatkowo w 23°C ale kilka ostatnich dni w 25°C Tak wiec wczoraj majac troche wolnego czasu zabrałem sie za butelkowanie i po przygotowaniu butelek otwieram fermentor. Pierwsze co poczułem to zapach przypominajacy troche taki jak by powachac zapach z beczki z ogórkami który po chwili przypominał bardziej zapach wina w dymionie ,a oczom moim ukazały sie ciekawe chociaż bardzo podejrzanie wygladajace wzorki na powierzchni piwa. BLG zeszło do 2 . W smaku trudno powiedziec z poczatku jakby lekki kwas później jak wytrawne wino , nie mogąc sie zdecydowac czy się skwasiło czy nabrało takich posmaków przez te wyższe temperatury rozlałem do butelek dodajac 4g cukru na but. bedzie co ma być. A na domiar złego pierwszy raz mi sie zdarzyło żeby mi tak fermentor zabarwiło i nie moge tego zmyć. Tyle męczarni w tych upałach i tu takie niespodzianki wiecej nie warze w takich temperaturach. Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez HUGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Co do przebarwień fermentora, to zalać wodą + 2 pół litra ACE (lub innego bezzapachowego wybielacza) na tydzień i będzie jak nówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Cześć Jak coś zgłoś się do mnie po kwas siarkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUGO Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Cześć Jak coś zgłoś się do mnie po kwas siarkowy kwas moge sobie sam załatwic ale chyba az tak ostro nie bede działał a ACE jest bez zapachowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 ACE występuje w dwóch (przynajmniej) wersjach. Jedna to jakiś cytrynowy a druga standardowa. Zapach ma jak najbardziej, mocno chlorowy, ale to o ten mi chodziło. Po wypłukaniu żadne zapachy nie zostają Można użyć również tańszych środków. Ostatnio używałem jakiegoś wybielacza z Tesco (ich firmowego, butelka 1,5 litra), podzieliłem na dwa fermentory i również było git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się