Howser Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) Fermentuję sobie Black AIPA na Mangrove Jack's M44. Piwo zacierane infuzyjnie: 67* - 90 minut 67* - 15 minut - dorzucenie słodów ciemnych 78* - 5 minut Brzeczka 14.5BLG zadana gęstwą M44 po poprzednim Red Ale, fermentacja w 23°C -> 21°C. Burzliwa uspokoiła się po 2 dniach, refraktometr pokazał 9Brix (ok. 6BLG). Po 12 dniach burzliwej pomiar nadal wskazywał 9Brix, więc piwko przelałem na cichą. Coś mnie tknęło żeby odlać trochę piwa i zadać próbkę inną gęstwą. Jedyną jaką miałem pod ręką była ta z WB-06 - żarłoki dojadły jeszcze 2BLG z próbki dając finalnie piwo 4BLG. W tym samym czasie w fermentorze na cichej nic się nie dzieje, refraktometr cały czas pokazuje jeden i ten sam odczyt 9Brix/6BLG. Pytanko - czy jest sens bawić się w przygotowywanie gęstwy z np.US-05 i dofermentowywać piwo? Te M44 dziwnie zachowywały mi się już w Red Ale - zostawiły po tygodniu burzliwej i 2 cichej jakieś 4BLG, odczyty z refraktometru nie zmieniały się przez cały czas trwania cichej, a po refermentacji z użyciem 3g glukozy na butelkę dostałem przegazowane piwo + 2 granaty. Edit: Termometr użyty przy zacieraniu raczej sprawny - odczyt identyczny z drugim termometrem. Edytowane 14 Marca 2014 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Może dałeś za małą ilość drożdży? W moim przypadku te drożdże zawsze odfermentowywały względnie głęboko. Przegazowania nigdy nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Może dałeś za małą ilość drożdży? W obecnej Black AIPA dałem ok.3 łyżek zdrowej, przemytej gęstwy. Do poprzedniego piwa, z którego zebrałem gęstwę i które okazało się przegazowane dałem uwodnione M44 z saszetki, ale zawsze przy 12tkach wystarczała mi saszetka nowych drożdży. Bez robienia startera piwa wychodziły dobre. Tak czy inaczej - nadal potrzebuję rady co do tego czy dofermentowywać piwo nowymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Najlepiej użyć do tego celu piany/drożdży z fazy wysokiego krążkowania(chyba gdzieś na wiki jest napisane) . Ja zrobiłem starter pół litrowy i zadałem do brzeczki. Zjadło mi z 6 blg do 4. Może temperatura fermentowania była zbyt niska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się