Adam Krawczyk Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Witam, Mam pytanie o przepis do drożdży Brettanomyces bruxellensis. Chodzi mi o Belgian ipa lub coś podobnego. Oraz kolejne pytanie co dodatkowo mam użyć do dzikich drożdży przy fermentacji? Kwas mlekowy? Może coś innego ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Gorzkie i kwaśne? To będzie pijalne? Belgian ipa to raczej chyba owocowe chmiele + belgijskie drożdże, a nie dzikusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ostatnio mialem okazje pic belgian IPA z bretanami dodanymi na cicha i dalo to bardzo ciekawy efekt, wiec mysle ze warto eksperymentowac Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Po roku się chmieli na zimno? A goryczka jaki poziom to to ma? Nazwa belgian Ipa bardziej z takimi wynalazkami mi się kojarzy, zasyp na dubla+ chmielone amerykańsko. http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/1136-belgian-ipa-15blg.html Z bretami to hmmm może? lambik+dry hopping lub ipa+dziki. funky ipa I to chyba używają tylko brettów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Krawczyk Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Ale piłem ostatnio w Zakładzie usług piwnych we wrocku "amerycan style ipa" z tymi drożdżami stąd moje pytanie bo dla mnie to Belg połączony z amerykańskim chmielem i jeszcze pytanie jakaś instrukcja do tych drożdży ? Edytowane 15 Marca 2014 przez Adam Krawczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ale piłem ostatnio w Zakładzie usług piwnych we wrocku "amerycan style ipa" z tymi drożdżami stąd moje pytanie bo dla mnie to Belg połączony z amerykańskim chmielem i jeszcze pytanie jakaś instrukcja do tych drożdży ? To pilismy to samo piwo:-) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Krawczyk Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 No właśnie chciałbym je powtórzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Google nie boli. Wpisujesz nazwe piwa z dopiskiem clone i świat stoi otworem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Tzw. "Brett IPA" robi się dodając bretta na cichą. Burzliwa jest robiona normalnie z drożdżami górnofermentacyjnymi. Niektórzy dosypują też razem z brettem trochę cukru, żeby wzmocnić efekt. Jeszcze nie warzyłem czegoś takiego, ale planuję jeszcze w tym roku spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Tu masz całą masę receptur z dodatkiem dzikusów lub wyłącznie na nich. Przy każdym przepisie masz dość wyczerpujące opisy uzyskanych wyników. Sam mam w planach kilka z nich. Tzw. "Brett IPA" robi się dodając bretta na cichą. no jak się okazuje to nie zawsze Edytowane 15 Marca 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Krawczyk Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Krawczyk Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Google nie boli. Wpisujesz nazwe piwa z dopiskiem clone i świat stoi otworem. Niestety google nie pomógł ale dzięki za zainteresowanie tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Ja zrobiłem takie piwo http://www.piwo.org/topic/1745-sziszi-warzy/page__st__260#entry241298 Na razie jest dość młode i nuty dzikie są słabe. Można podejrzewać, że kiedy dzikusy zaczną być dominujące, spadnie aromat chmielowy. Jak będę robił następnym razem wyrzuce carafę i zmiejsze ilość słodu karmelowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Chyba właśnie przez przypadek wyhodowałem sobie brety. Otwieram swojego blonda, od razu gashing i drożdże poderwały się z dna. Przelewam do szklanki, sporo pływaków, wącham a tam końska derka, w smaku kwaskowate i wytrawane. Muszę chyba namnożyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 chcesz? mam tego pełno w nieumytych butelkach w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Te są już wypróbowane To chyba właśnie z jakiejś jednej niedomytej butelki. W pozostałych tego nie ma. A szkoda. Ten blond z brettami jest lepszy niż bez Edytowane 6 Czerwca 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 tu masz sprawdzoną recepturę http://www.piwo.org/topic/1714-jozek-warzy-offline/page__st__1880#entry190928, proponuję jednak zamiast czystego szczepu BB zapodać Farmhaus blend z wlp lub trappist blend z Wyeast, Będziesz musiał poczekać dobre pół roku, natomiast efekt będzie subtelniejszy i długofalowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się