Jump to content

Piwo bursztynowe Ale ilość drożdży


Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam zamiar uwarzyć piwo bursztynowe Ale około 26 litrów, 4,6 kg ekstraktu słodowego WES + chmiel. I mam pytanie czy na tą ilość wystarczy mi jedna saszetka drożdży Safeale S-04, czy lepiej dodać 2 ? Nie chcę żeby za bardzo było czuć drożdżami, ale też chcę żeby mi dobrze od fermentowało. Przypuszczam że gęstość początkowa będzie około 13 blg. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

Jedno opakowanie drożdży w zupełności wystarczy. Żeby nie było czuć drożdży trzeba ostrożnie zdekantować młode piwo po burzliwej i przeprowadzić fermentację cichą ( minimun tydzień - zwykle tak robimy ). Drożdże S-04 dobrze odfermentowują i dobrze kłaczkują, więc nie będziesz miał problemów z dekantacją. Uważam, że dobrym pomysłem jest przeprowadzanie cichej w trochę niższej temperaturze.

goroncopozdrawiamy

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich. Mam zamiar uwarzyć piwo bursztynowe Ale około 26 litrów, 4,6 kg ekstraktu słodowego WES + chmiel. I mam pytanie czy na tą ilość wystarczy mi jedna saszetka drożdży Safeale S-04, czy lepiej dodać 2 ? Nie chcę żeby za bardzo było czuć drożdżami, ale też chcę żeby mi dobrze od fermentowało. Przypuszczam że gęstość początkowa będzie około 13 blg. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Jeżeli chcesz, żeby piwo odfermentowało głęboko to wybrałeś nie najlepsze drożdże: S-04 szybko opadają na dno, tworzą zwarty osad i nie odfermentowuja brzeczki głęboko. Z suchych górnej fermentacji niższe FG daję US-05. I na tym praktycznie wybór się kończy bo nie wiem czy jeszcze można gdzieś dostać coś od konkurencji Fermentisa. Tak czy siak polecam przed zadaniem drożdży przeprowadzić ich rehydratację.

Link to comment
Share on other sites

jeszcze można gdzieś dostać coś od konkurencji Fermentisa.

Danstar.

słabiej odfermentowujące Windsor

głęboko ofermetowuące Nottingham

,ale to tylko w przypadku piw brytyjskich.

Link to comment
Share on other sites

Faktycznie przy pierwszej warce używałem te drożdże i mocno odfermentowują. Ale czuję zapach ich w piwie w przeciwieństwie do drugiej warki z drożdżami S-04. Nie wiem może ja coś źle zrobiłem przy pierwszej warce że teraz czuć zapach. Przy warzeniu będę posiadał obydwa rodzaje bo tak się składa że jedne mam a drugie zamówiłem, tylko teraz dylemat które zadać do brzeczki.... Piwko na cichą zawsze ładuję do piwnicy tam ładnie się klaruje ;) 16 °C I zawsze przeprowadzam rehydratację, wiadomo co jest z nimi i poza tym szybciej startuje fermentacja. Myślę zostać przy jednej saszetce mam nadzieję że podołają maleństwa :)

Link to comment
Share on other sites

Myślę zostać przy jednej saszetce mam nadzieję że podołają maleństwa ;)

Nie tylko saszetka, ale i pół, a nawet ćwierć by wystarczyło. W tym ostatnim przypadku trzeba zrobić starter.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.