Jacenty Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Czy gęstwa z s-04 nada się do kolejnego piwa Jeżeli ją dobrze będziesz traktował, to i do kolejnego i do dwóch następnych się nada. PiotrekU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) 16 dzień fermentacji. Dzisiaj planuje butelkować. A jako że nie radzę sobie z kalkulatorem planuję dodać 45 gram glukozy na 10 litrów piwa. Bedzie ok? Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tezi Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) http://hbd.org/cgi-b...arbonation.html Najpierw wybierasz styl piwa. W nawiasie masz podany zakres nasycenia dla stylu. Niżej wpisujesz jaki chcesz mieć poziom nasycenia. Zaznaczasz Bottle Priming (butelkowanie). Dalej wpisujesz objętość brzeczki (na końcu dopisujesz L i masz w litrach), temperaturę fermentacji (piszesz C po temperaturze), zaznaczasz Corn sugar (piszesz że używasz glukozy) i klikasz Calculate. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Tezi maksimikus i PiotrekU 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Bedzie ok? Tyle dokładnie dałbym cukru. Glukozy nie używam, ale gdybym miał użyć to dałbym ok 50g. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Jacenty PiotrekU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Ok stout poszedł do butelek. Dziś nad ranem skończyłem warzyć moje drugie piwo czyli hefeweizena. użyłem 2,5kg słodu pilzneńskiego 3,5kg słodu pszenicznego 35 gram chmielu lubelskiego uzyskałem 26 litrów brzeczki 12 stopni Blg. Brzeczka chłodzi się od już od rana, więc zamierzam zadać drożdże Fermentis Safbrew WB-06. Zastanawiam się tylko czy bawić się w starter? Czy rehydratyzacja i myk do fermentatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zastanawiam się tylko czy bawić się w starter? Czy rehydratyzacja i myk do fermentatora? Nowa saszetka suchych? Powinno chyba wystarczyć uwodnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Nawet rozsypanie po powierzchni wystarczy. Jednak lepiej uwodnić wcześniej. Starter przy tak niskim Blg jest bez celu. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) tak nowa saszetka suchych. rozwodniłem i po godzinie poszło do fermentatora. teraz tylko Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) o północy z czwartku na piątek zadałem 11,5 grama wczesniej rozwodnionych drożdży wb-06. Na starcie blg wynosiło 12 stopni. Dzisiaj wróciłem do Lublina po 4 dniach, dokładnie 96 godzin po zadaniu drożdży poziom blg wskazuje 3-4,5 stopnia, pojawiło się nasycenie. Fermentacja w temperaturze pokojowej ok 22 stopni. Martwi mnie mizerna piana a raczej pianka, przy 25 litrach brzeczki liczyłem że piana będzie wyskakiwać rurką a brud po pianie ma wysokość ok 3cm. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) dzisiaj miną dzień 6 burzliwej fermentacji, delikatnie uchyliłem pokrywę fermentatora, piwo wygląda tak https://www.dropbox...._000110 (2).jpg Dlaczego poziom piany był taki niski? Czy wygląda to OK? Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Wg obliczeń mój stout powinien miec ok 5% alkoholu, spotkałem sie z opiniami iz jest bardzo słabe, i faktycznie nie czuc w nim za bardzo alkoholu, jest smaczne i pijalne ale sprawia wrazenie bardzo słabego. O co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 A w czym to przeszkadza? Skoro jest smaczne i pijalne to pić i się cieszyć. Z 12 blg nie wyciągniesz przecież 10% alk. Chcesz więcej alkoholu to rób piwo z wyższą gęstością początkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tezi Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Jeżeli u mnie w piwie nie czuć alkoholu, to jestem raczej zadowolony, niż mi to przeszkadza. Niewyczuwalny alkohol to w moim mniemaniu duża zaleta , a i przyjemność ze spożywania większa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 aha czyli problem leży w podniebieniach januszy a nie moim stoucie, to fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Mineło 12 dni fermentacji hefeweizena, chyba wypada butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Mineło 12 dni fermentacji hefeweizena, chyba wypada butelkować. A dlaczego uważasz, że akurat teraz wypada butelkować? Dlaczego nie akurat po 10, 11, albo 14, czy 15 dniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Mineło 12 dni fermentacji hefeweizena, chyba wypada butelkować. A dlaczego uważasz, że akurat teraz wypada butelkować? Dlaczego nie akurat po 10, 11, albo 14, czy 15 dniach? Od 3 dni blg niespada, do refermentacji cukier czy glukoza? Czy to jeden pies? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 cukier tańszy i jest w kuchni. I jest mała różnica w dawkowaniu. Ale od tego są kalkulatory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie chciałem żeby piwo było bardzo nasycone no i jest problem, rozpusciłem 170gram cukru na 25 litrów piwa, skutek jest taki że po 6 dniach refermentacji praktycznie zero gazu. Teraz planuję użyć niesławnej miarki do cukru i podosypywać cukru do każdej butelki. Mogę już sypać czy jeszcze poczekać? Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Nie chciałem żeby piwo było bardzo nasycone no i jest problem, rozpusciłem 170gram cukru na 25 litrów piwa, skutek jest taki że po 6 dniach refermentacji praktycznie zero gazu. Nie, nie, nie! Cukru jest na pewno wystarczająco, niczego nie dosypuj!. Jeśli zakapslowałeś prawidłowo i butelki są szczelne to praktycznie zero gazu jest spowodowane po prostu zbyt krótką refermentacją. 6 dni to może być niewiele. W jakiej temperaturze trzymasz butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 trzymam je w szafce w kuchni, 21-23 stopnie. Tydzień temu jeszcze przed butelkowaniem całej warki zakapslowałem na próbe 2 małe butelki, dodając cukier za pomocą miarki. Już po ok 3 dniach fermentacji pojawiło się nasycenie i niezbyt trwała piana a tutaj po 6 dniach piany zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Czekaj cierpliwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Po 8 dniach refermentacji postanowiłem sprawdzić stopień nagazowania, sprawa wygląda tak w kilku butelkach zero gazu, w kilku kolejnych silne nagazowanie a w jeszcze innej szampan, po odkapslowaniu piana uciekała przez dobre kilkadziesiąt sekund. Dziwi mnie to trochę ponieważ po wlaniu roztworu cukru, energicznie mieszałem piwo aby dokładnie rozprowadzić cukier. Wszystkie butelki ponownie zakapslowałem nowymi kapslami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) posiadam w koncu gar 40 litrowy. Dzisiaj zamierzam uwarzyć amber ale. planowany zasyp na ok 55 litrów. 6kg pale ale 3kg pils 1kg pszenica 1kg bursztynowy 0,5kg karmelowy Edytowane 24 Czerwca 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się