bWilk Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Witam Wszystkich Uwarzyłem do tej pory 3 pszenice wszystkie z przepisów z wiki. Najlepsza z nich była http://www.wiki.piwo...zek_(Franekkkk), gdzie skróciłem przerwę 63C do 20 minut i dałem drożdże Wyeast 3068. Niestety cały czas nie było to czego bym oczekiwał. Zawsze brakowało mi treściwości (piwo odfermentowywało do 4blg) i gęstej trwałej piany. Chciałbym osiągnąć piwo podobne do Faustusa(obecnie już nie produkowane). Piwo to miało złoty kolor (moim zdaniem coś koło 8-10 EBC), było bardzo treściwe (na tym najbardziej mi zależy), lekko chmielone i owocowe w smaku. Mój pomysł 2.8 kg pszeniczny 60% 0.7kg monachijski 15% 0.9kg Pilznenski 19% 0.3kg Carahell 6% Zacieranie -42C 30m -52C 5m -63C 20m -73C 60m -78C koniec Gotowanie 70m Po 10m 8g lubelski Po 50m 7g cascade Po 65m 10g cascade Będę wdzięczny za wszystkie komentarze i poprawki wyżej wymienionego przepisu. Edytowane 20 Marca 2014 przez bWilk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Bez dekokcji jest do bani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Bez dekokcji jest do bani. Wyniki różnych konkursów zdają się to potwierdzać. Jednowarowa wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Tak. Robię zawsze przy pszenicy tylko jedną z felurykowej do maltozowej i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bWilk Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 1 Czy nie da się zastąpić dekocji słodami karmelowymi ( nie bardzo mam warunki do dekocji) ? 2 Czy pominięcie przerwy białkowej nie wpłynie negatywnie ? 3 Rozumiem ze dekocje powinienem zrobic tak: - wszystko do 45 - dostane jakos 42 - nastepnie odbieram 1/3 podgrzewam do 70 (20m) i gotuje - wlewam wrzatek do reszty 4 Co myślicie o reszcie przepisu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Amerykański chmiel i tak wszystko przykryje, szkoda zachodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bWilk Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Amerykański chmiel i tak wszystko przykryje, szkoda zachodu Czyli ze mam go zmienić i dać inny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 1 nie 2 nie wpłynie 3 wszystko 45°C , dekokt 63 15min 72°C 15min 100°C 20min , zwrot dekoktu 63°C 30min 72°C 30min 4 tylko 25g lubelskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) Podepnę się pod temat przy standardowej warce 20l ile odebrać dekoktu. Jejski modyfikujesz wodę czy lejesz taką jak masz w kranie. Edytowane 21 Marca 2014 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 toolkit w plikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Podepnę się pod temat przy standardowej warce 20l ile odebrać dekoktu. Jejski modyfikujesz wodę czy lejesz taką jak masz w kranie. Toolkit Piwowara 1.8 i sobie obliczysz, acz ja odbieram nieco więcej. Tylko zakwaszam wodę do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bWilk Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) 4 tylko 25g lubelskiego Ostatnie moje piwa robiłem z lubelskim 50g. Miały one mało aromatów owocowych a chmiel był słabo wyczuwalny. Myślałem że cascade będzie dobrym rozwiązaniem i podbije mi aromaty tropikalne w piwie. Czyżby ten chmiel był zbyt bardzo aromatyczny ? Może użyć go tylko pod sam koniec na aromat 5g ? Edytowane 21 Marca 2014 przez bWilk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi