Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Belgian Blond Ale 17°blg / 6,4% alk / 37 IBU - 23l Słody: Pilzneński 5 kg Carabelge 0,25 kg Pszeniczny jasny 0,6 kg Chmiele: Brewers Gold 7%ak 40 g granulat Fuggles 5,3% ak 40 g szyszka Inne: Cukier kandyzowany jasny 0,6 kg (ewentualnie zwykły biały, jak nie dostanę szybko kandyzowanego) Drożdże Danstar Windsor Mech irlandzki Zacieranie: drobno ześrutowane słody wsypujemy do 15-17 l wody o temp 50°C, następnie: * podgrzewamy do temp. konwersji 62°C (p. maltozowa) - przerwa 40 min. * podgrzewamy do temp. p dekstrynującej 72°C - przerwa 30 min * podgrzewamy do temp.78°C – wygrzew 10 min * filtracja i wysładzanie do obj. ok 30 l Gotowanie: 80 min. * chmiel Brewers Gold 40g na 60 min. * mech irlandzki 10 g na 15 min * chmiel Fuggls 40g na 10 min * cukier kandyzowany 0,5 kg na 10 min Zaszczepienie drożdżami i fermentacja w temp. 16-18°C Nie jestem pewien jeszcze co do drożdży, bo Danstarów chciałem użyć z ostatniej warki (gęstwa), ale coś mi w zapachu przy fermentacji nie pasowało, więc postanowiłem nie ryzykować - drożdżaków na razie niestety nie mam. W razie czego mam do dyspozycji jeszcze chmiele Magnum, Sybilla, Hallertauer Mittelfruch (choć tego chcę do weizena zachować), Lubelski, Marynka. Wyjdzie coś z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Wyjdzie piwo, ale na danstar windsor na pewno nie wyjdzie Belgian Blond. Coś ala podrasowany Blonde Ale, to może tak, ale Belgian to na pewno nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 To jakie sugerujesz w takim razie, najlepiej suchary, bo w płynne na razie nie chcę wchodzić? Mogę mieć jeszcze WB-06 do dyspozycji, ale to już prawdziwy "fristajl" by był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Danstary nie wchodzą w grę, z suchych ładne mi wyszło na Mangrove Jackach do belgów, carabelge możesz dać śmiało nawet do pół kilograma, chmielu trochę mniej, dajmy na to po 30. Z chmieli jakie posiadasz myślę że nie powinieneś dawać MAgnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 To jakie sugerujesz w takim razie, najlepiej suchary, bo w płynne na razie nie chcę wchodzić? Mogę mieć jeszcze WB-06 do dyspozycji, ale to już prawdziwy "fristajl" by był Jeśli suche to poleciłbym Mangrove Jaks M27 Belgian Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Dzięki za rady, te drożdże chyba powinny być ok - zawsze warto spytać. Za radą dodam więcej Carabelge i nieco mniej chmielu, tak, by się trzymać w górnej granicy stylu czyli ok. 30IBU przy 17,5 blg. Czekam tylko na drożdże, cukier i do dzieła. Widzę, że M27 polecane są do wyższych temperatur fermentacji - ja mam w piwnicy stabilne 16-17 stopni, czy w takim razie lepiej będzie fermentować w domu przy ok. 25 stopniach? Pierwszy raz robię mocniejszego belga, więc wybaczcie głupie pytania :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Myślę, że 25 to jednak zbyt wiele, wyprowadzi Ci alkohol na czoło. Może ktoś próbował, ja bym jednak w 17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Jestem świeżo po butelkowaniu Belgian Blond Ale. Powiem jedno, DROŻDŻE! Bez specjalnych drożdży nie ma sensu za belgi się zabierać. Ja użyłem WLP500. Efekt niesamowity Co do zasypu brakuje Ci słodów(słodu) Abbey i Biscuit, albo jednego z nich. Co do cukru, użyłem zwykłego białego. Co do drożdży Mangroves Jack M27, jakoś nie przepadły mi do gustu. Edytowane 22 Marca 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Cholerka, właśnie chciałem uniknąć płynnych, bo jeszcze nigdy na nich nic nie robiłem, ale chyba trzeba zacząć, obym nic nie skopał :-). W każdym razie zamówiłem Wyeast Belgian Ardennes 3522, słody Abbey i Biscuit oraz sporo innych pierdół tak, by na tych drożdżach ze 3 warki zrobić (BPA, BBA i jakiegoś mocniejszego belga 20 blg) i zaryzykujemy a zanim to przyjdzie (TB nigdy się nie spieszy z wysyłką) w międzyczasie jakiegoś weizena i wita popełnię, żeby garnek nie ostygł . Dzięki za rady Edytowane 22 Marca 2014 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 abbey i biscuit są zupełnie ekwiwalentne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 To będzie na zapas w takim razie, na pewno się nie zmarnuje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Jeśli chodzi o drożdże płynne, to nie zapomnij zrobić uprzednio startera. Ja popełniłem starter 1,5L na mieszadle magnetycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Jeśli chodzi o drożdże płynne, to nie zapomnij wcześniej przygotować starter. Ja do blonda przygotowałem starter drożdżowy 1,5 L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 To już wiem, forum jest dobrą lekturą pod tym względem . Nie wiem czy dam radę 1,5 zabełtać, bo mam kolbę 1l, więc sądzę, że z 1,2 litra może się zmieścić. Zastanawiam się czy na rozruszanie drożdży nie zrobić najpierw Belgijskie Pale Ale 13blg a dopiero potem Blonda na zebranej gęstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Zdecydowanie najpierw lżejsze piwo, a potem zadawać gęstwę do coraz mocniejszych. Ja robię startery 1l i dają radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się