Rafał Pałka Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Hej. Planuję uwarzyć Foreign Extra Stout. W magazynku mam: 5 kg Pale Ale Strzegom 0,5 kg Pilzneński Strzegom 0,5 kg Caramunich II Weyermann 0,5 kg Caraaroma Weyermann 0,25 kg Pszenica prażona Strzegom 0,25 kg Carafa II Weyerman 0,25 Jęczmień palony Weyerman Płatki owsiane (planuję 0,5 kg) Cmiele: Magnum około 60 g, EKG 50 g i trochę amerykanów które tu się raczej nie przydadzą. Drożdże niestety tylko gęstwa US-05. Blg w granicach 17. Planowałem sypąć do gara jasne słody na 45 min w temp 68 C podgrzać do 72 i wsypać ciemne na 10 min. Później podgrzać do 78 i filtracja. Gotowanie 60 minut z chmielem Magnum ilość oblicze po filtracji (IBU około 40). Na ostatnie 5 - 7 minut 50 g EKG. Nie chcę aby wyszedł zbyt wytrawny bo się małżonka denerwuje stąd te 68 stopni. 1. Wyjdzie z tego coś ciekawego? 2. Może jednak uszczuplić nieco zasyp? 3. Co myślicie o chmieleniu na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Obetnij Caraaroma do 200-300 g i to samo z caraminuchem. A reszta wg mnie ok. Może za dużo EKG na aromat, ale to już kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Ogólny plan jest dobry. W zasypie wiele bym nie zmieniał, nawet ilości masz odpowiednie dla warki 20 litrowej. Odejmij tylko jeden z karmelowych, nic się nie zmieni, a zostanie ci na przyszłość. W drożdżach nie masz wyboru, więc nie ma o czym mówić. Z chmielem nie przesadzaj, 50g na goryczkę i max 15g na aromat wystarczy. Zacieranie 65°-30' i 72°-30', wygodnie i optymalnie. Bądź gotowy na konieczność dosypania cukru. Edytowane 23 Marca 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Co myślicie o słodzie i ziarnie palonym? Nie za dużo? Sypać od początku? Wiadomo że stout ma być palony ale nie chcę przesadzić. Dziekuje za poprzednie wpisy z pewnością skorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Mówi się, że 10 % palonych słodów i ziarna to minimum, ale tak jak pisałem wcześniej to jest kwestia gustu. W twojej recepturze nie będzie ich za dużo, ale jeśli wolisz mniej palone piwo, to daj mniej. Co do sypania ciemnych słodów od początku lub później, to ilu piwowarów tyle zdań. Rób jak uważasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Co do sypania ciemnych słodów od początku lub później, to ilu piwowarów tyle zdań. Rób jak uważasz Ja tam się nie znam, ale w skrócie, stout ma mieć palone posmaki (czyt. zasyp palonych od początku), a porter niewiele ich ma mieć (czyt. zasyp palonych na koniec). No ale co tam, piwo ma smakować jakie by nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się