Cezary Daniluk Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Jako, że 0,33 buteleczka to ewidentnie mój rozmiar, w dniu wczorajszym nabyłem 80szt nowiutkich buteleczek na all. Planuję każdej warki napełniać nimi minimum 15sztuk do własnego spożycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Przed 04.02 #24 zostanie przeniesione w chłodniejsze miejsce na "cichą fermentację" a po 10.02 czekają mnie 3 warki do butelkowania - w sumie ponad 120 flaszek do rozlania, chyba że stwierdzę, że żytnie jeszcze sobie postoi. Jak zwolnią się fermentory to zamierzam ugotować jeszcze portera i jakąś lekką warkę na lato żeby było się czym wspomagać w trakcie albo koszenia pół hektara trawy, albo w trakcie wożenia sosenek z lasu Na więcej nie starczy mi butelek na stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) 31.01 - #22 Black Aipa - po 2 pomiarach blg stoi jak wół na 5blg. Ewidentnie już nic się nie dzieje, pomimo temperatury ~11-12 stopni w fermentorze. Z braku czasu postoi sobie jeszcze parę ładnych dni i 11.02, po kolejnym pomiarze blg poleci sobie w butelki. Z ciekawości sprawdziłem również bailingi #21 Żytniego ciemnego, odfermentowało przez ten czas do ~5,5blg z 19blg, po rurce widać że jeszcze jakieś nadciśnienie wytwarza się, więc pomału jeszcze pracuje. Smaku nie określam bo po black aipie to nie mam odczuć żadnych Gęste jest jak nie powiem co, że spławik opada bardzo wolno co utrudnia pomiar. Stoi też do 11.02 - jak się nic nie zmieni z blg to leci w butelki, czas fermentory zwolnić dla portera i belgian tripla, który nie powiem ile już czasu leży i czeka na uwarzenie #24 - jutro zostanie przeniesione do chłodniejszego na cichą, poklaruje się do powrotu z urlopi i też ląduje w butlach Edytowane 1 Lutego 2017 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Przed wyjazdem sprawdziłem blg #24 - odfermentowało do 3blg w smaku nawet dobre jak to stout, a ja stouty lubię. Będzie stało w chłodniejszym miejscu, mam nadzieję że nie przeżyje lagerowania - bo nie będę miał przez tydzień kontroli nad temperaturą ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) #24 - zabutelkowane przy odfermentowaniu do 3blg. Rozlałem - 30x0,5l 12x0,33l 1x0,4l i pół butelki 0,5 resztówki z końca. Razem daje to około 19,5l stouta. MIałem butelkować #22, ale zaczęło bulgotać - temperatura się nie zmienia w pomieszczeniu więc niech jeszcze stoi, nic mu się nie stanie. Edytowane 11 Lutego 2017 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 #22 rozlane i zabutelkowane 15.02.2017 w środę. blg końcowe około 4,5 do 5 - przez tydzień nie ruszyło się nawet o milimetr, pomimo 10-12 stopni na fermentorze. Rozlałem: 18x0,33l 27x0,5l 1x0,4l Razem daje to 19,84l. Na weekend szykuję się na pierwsze w życiu śrutowanie i zacieranie portera, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) #25 - Porter Bałtycki w.g receptury z Wiki - Eugeniusza Gąski. http://www.wiki.piwo.org/Porter_Ba%C5%82tycki,_Eugeniusz_G%C4%85ska_(gniady) Pierwszy raz słód ześrutowany własnoręcznie śrutownikiem biowinu Ześrutowanie ponad 7kg słodu zajęło mi około 30 minut i trochę kręcenia korbą edit:20.02.2017 Zadane 2 saszetki drożdzy Gozdawa German Lager do 22l brzeczki 20blg o temperaturze około 13 stopni. Jak wystartują będę obserwował temperaturę i jeśli nie skoczy mocno do góry to założę gruby polar na fermentor. Niestety troszkę przesadziłem z dolewaniem wody, mogłem dolać do 20l. edit:21.02 Na kotle 10stopni, Gozdawa GLW35 po 24h nie ruszyła w tej temperaturze. Ogaciłem polarem podpiąłem kabel do kontaktu sterowanego termostatem i podniosłem temperaturę. Czekam na start drożdży Na termostacie ustawiłem że ma włączać grzanie przy 12stopniach wyłączać przy 14 stopniach. edit: 20.03 - stanęło jak zaklęte na 7blg, dobre jest, wypiłbym je nawet z kotła fermentacyjnego jeszcze trochę postoi, chociaż wątpię aby zeszło cokolwiek niżej ... Edytowane 20 Marca 2017 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) #21 rozlane po prawie 2 miesiącach bez 8 dni. Odfermentowało do ~4blg. Rozlałem: 24x0,5l 15x0,33l Razem daje to: 16,95l piwa żytniego. Ze 3l na dole to była niezła breja która poszła w kanał Mam już do odbioru słody na Bohemian Pils'a i na New Zealand IPA, po uwarzeniu tych 2 warek + prawie rok zalegającego Belgian Tripla, na ten sezon przedletni chyba zakończę warzenie, może jeszcze jakąś pszeniczkę zrobię ale to tuż przed wakacjami Edytowane 20 Lutego 2017 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Właśnie przyjąłem do żołądka #18 - Porter z Chilii, im dłużej stoi tym bardziej się do niego przekonuję - w trakcie picia czuć ładnie chilli w gardle, na finiszu też grzeje Szkoda że na 100% nie ma tych zakładanych 15blg, jakby je miał, byłby jeszcze lepszy Na następny sezon uwarzę Porter z chilli, albo Stouta z chilli tak z 15-17blg, żeby miał troszkę ciała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Nabyłem dzisiaj na Aliexpress refraktometr. 59zł z przesyłką edit: 24.02 właśnie spróbowałem pół butelczyny stouta, jakąś końcówkę której przy rozlewie mi tyle wyszło. Jak poleży to będzie dobry stout ale to za pół roku Edytowane 24 Lutego 2017 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) #26 - Bohemian Pils, za wzór zestaw z homebeer. Zasyp: Strzegom pilzneński - 5kg Weyermann carahell - 1kg Zacieranie: 63-64stopnie - 40minut 73-72stopnie - 20minut wygrzew Chmiele: Saaz i Kazbek po 60g Chmielenie 90min: po 30g każdego na 90min po 15g każdego na 15min po 15g każdego na wyłączenie palnika Studzenie 24h w zamkniętym fermentorze Fermentowanie - S23 w temperaturze około 13 stopni. Edit 27.02: Wyszło 21l 15blg. Zadane S-23, tempertura ustawiona na termostacie - 13stopni. Fermentor okręcony grubym polarem. Czekam na start drożdży. Edit 28.02: Temperaturę jednak ustawiłem na 12stopni, S-23 jeszcze nie podjęły pracy, chociaż piana delikatna zaczyna się podnosić. Otworzyłem flaszkę #22, gazu minimalna ilość, musi jeszcze się pogazować w cieple, jak się ułoży dla mnie będzie świetne piwo - czuć że ma moc albo moja głowa dzisiaj słaba Edit 01.03 - S23 pracują jak to dolniaki nie ma w tej pracy nic spektakularnego temperaturę na termostacie obniżyłem do 13 stopni - kabel włączy się poniżej 13 stopni - wszystko wyżej pozostanie w temp otoczenia czyli niższej Edit 20.03 - rozlane przy blg końcowym około 2. Wyszło około 20l. Edytowane 20 Marca 2017 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 #27 New Zealand IPA 17blg Będzie ugotowana przy nadarzającej się okazji. Zasyp: Strzegom Pale Ale - 5kg Strzegom Wiedeński - 1kg Weyermann Caraamber - 0,5kg Weyerman Carapils - 0,25kg Zacieranie: 68 stopni - 60minut 72 stopnie - 10minut Wygrzew i wysładzanie Chmielenie 90min Chmiele: po 50g - Pacific Gem; Orbit; Dr. Rudi 90min - Pacific Gem 30g 20min - Dr. Rudi 20g 5min - Orbit 30g 0min - Pacific Gem 20g i albo resztkę wrzucę na ostatnią minutę, albo skuszę się po raz 1 w życiu na chmielenie na zimni i wrzucę na ostatnie 3 dni 30g Dr.Rudi i 20g Orbit, ale to wyjdzie w praniu. Fermentował będę US-05 w dolnej granicy temperaturowej ich pracy czyli ze 12 do 15 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 GLW35 odfermantowały 20blg w prawie 2 tygodnie do ~7blg ... dolniaki i taka szybka robota Temperaturę miały cały czas poniżej optymalnego zakresu zaznaczonego na opakowaniu drożdży Czekamy dalej jak i ile będzie jeszcze spadało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) Dawno tu nie pisałem, jakoś życiowo czasu nie było. Porter 20blg, rozlany po prawie 2 miesiącach fermentacji, stanęło na 7blg i do końca się nie ruszyło. Dzisiaj uwarzyłem #27 Wyszło 21l, ile blg - zmierzę jutro podczas zadawania US-05 do brzeczki. Dzisiaj stygnie sobie. W międzyczasie wzbogaciłem się o lodówkę do przechowywania i refraktometr, którego jeszcze nie użyłem ani razu Lodówka można rzec że za 4 piwa własnej roboty szkoda, że zamrażalnik ma 2 półki z rurkami chłodzącymi, wiele by nie brakowało żeby tam się zmieścił fermentor wtedy drugi termostat sterujący bezpośrednio sprężarką i byłoby miejsce do fermentacji latem ... a tak dół nawet nie może służyć do przechowywania, chyba że na leżąco ... Edytowane 7 Maja 2017 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) #27 sprawdziłem pierwszy raz w życiu refraktometrem, wyszło 21l 19blg w.g refraktometru, spławik stoi pomiędzy 18 a 19, już na czerwonym polu skali Nie spodziewałem się po sobie aż takiej wydajności Planowałem dać jedną saszetkę us-05, cóż trzeba będzie dać półtorej na taki bajling Zdecydowałem się, będzie pierwsze w życiu chmielenie na zimno Edytowane 8 Maja 2017 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Za rok, może dwa będzie całkiem fajny porterek Mierzyłem odfermentowanie #27 po 2 tygodniach fermentacji refraktometr pokazał 12blg, natomiast spławik stoi na 6blg Warka zaczęła się już klarować w fermentorze, natomiast na górze cały czas czapa piany drożdżowej Postoi 3 tygodnie i będę dalej mierzył blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 #27 odfermentował do ~5,5 może 6blg. W czwartek nachmielony został na zimno pozostałą częścią chmieli Dr.Rudi i Orbit. W sobotę będzie rozlew, butelki już stoją i czekają potraktowane oxi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Tak jak planowałem, #27 w sobotę rozlałem. Chmielenie na zimno czuć całkiem zacnie teraz chyba już nie będę odpuszczał tego elementu warzenia piwka W niedzielę wywiozłem dużą część Portera #25 na wieś do ziemnej piwnicy pod domem i tam będzie sobie leżakował i układał się, chłód jest tam w porównaniu do tego co na zewnątrz fajny może z 10 stopni, a może i mniej Może tam sobie w spokoju i ze 2 lata poleżakować no chyba że wchodząc po ogórki nie omieszkam wyciągnąć flaszeczki i spróbować jak się układa w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) #28 Stout Opalenicki w.g Anteksa - zaprawiony 500g laktozy i słoiczkiem 500g świeżo zmielonej lavazzy Powrót do warzenia po przerwie letniej Słodów przeważnie więcej jak w recepturze - tam gdzie 0,4kg tam 0,5kg, tam gdzie 0,2 to tam 0,25kg - ponieważ nie lubię jak mi zostaje, a kupować po 0,25 - 0,5 wychodzi taniej jak po 100g. Zacierałem w 20l wody - 65 - 62 stopnie, około 60-70min, potem wygrzew i wysładzanie. Wysładzałem 10-12l wody ~78 stopni. Gotowałem około 60min, może ciut dłużej a to dlatego że mi zdechł reduktor i przestał puszczać gaz - nim to zobaczyłem to chwila minęła, po wymianie reduktora wszystko dalej poszło jak po maśle Kawa dodana na ostatnie 10min gotowania razem z chmielem na aromat. Chmielu na aromat też dałem 50g a nie 40g, bo po co mi zostawiać 10g Wyszło 20l 17blg na refraktometrze przed zadaniem laktozy, po zadaniu laktozy jakieś 19,5blg. Zadałem saszetkę S-04, czekam na efekty - brzeczka w smaku całkiem całkiem, kawę czuć Edytowane 17 Września 2017 przez Cezary Daniluk edycja i dodanie zapisków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 #28 rozlane po ponad miesiącu fermentacji. Spławik stanął jak zaklęty na ~5blg - uwzględniając laktozę odfermentowało dość głęboko bo do jakichś 2,5 blg. Czekam na efekty - za miesiąc będzie pierwsza degustacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 po przerwie letnio zimowej - czas na uzupełnienie zapasów flaszek Będzie : #29 - wesoła twórczość własna z pozostałości wszelakich słodów #30 - jako że lubię portery, będzie https://www.wiki.piwo.org/Porter_Bałtycki_(Porter_Chorzowski)_Jan_Krysiak_(wena) zaprawiony jakąś chilli dla pieczenia przy przełykaniu Oba będą fermentowane dolniakami, bo w miejscu warzenia mam jeszcze poniżej 10 stopni. Pozdrawiam, po powrocie do warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Wczoraj zatarte #29 Wesoła twórczość własna Słodów - wszystko co miałem z resztek, pewnie z 7kg tego wszystkiego wyszło Na pewno 5kg pilzneńskiego, który leżał z półtora roku ześrutowany, ale zamknięty szczelnie. I dużo resztek ze 2-2,5kg monachijskiego I i II, jakiegoś jęczmienia palonego też. Zacierane na lenia w 65 stopniach. Chmielenie - żatecki, saaz, marynki nie ważyłem ile na goryczkę na 60min 30g Saaz na aromat - na 15min. Wszystkiego wyszło 29l (było więcej, ale przez niezakręcony kran poszło na podłogę) w.g refraktometru 19blg. Fermentowane - 2 saszetki S-04 Fermentacja w lodówce, temperatura ustawiona na 12 stopni, specjalnie, aby początek fermentacji nie był zbyt burzliwy i nie poszło w bulkator w miarę upływu czasu będę podnosił po 2 stopnie co 2 dni Edit: 20.04 Fermentacja pomimo niskiej temperatury ruszyła szybko. W ciągu tygodnia podniosłem temperaturę o 2 stopnie - piany sporo na wierzchu, ale jeszcze nie na tyle żeby zaczęła wyłazić bulkatorem do góry Edit 06.05: w.g refraktometru odfermentowało do 11blg. W.g spławika stoi na 5blg. Oznak fermentacji brak. Jak przez tydzień się nie ruszy to idzie w butelki. Po tym widać jak alkohol zawyża wskazania refraktometru. O ile po gotowaniu pięknie się określa blg startowe tak końcowego to ja nie wyznaczam refraktometrem. Edytowane 6 Maja 2018 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 #30 - Piwo dla żony, coś ala Karmi, na podstawie tego co znalazłem w sieci Zasyp: Pilzneński - 1,5kg Monachijski ciemny - 1kg Karmelowy 400 - 0,75kg Czekoladowy 1200 - 0,25kg Zasypałem to wszystko do 24l wody 72 stopnie. Zacierał będę 1h mam nadzieję że przy dzisiejszej temperaturze zakończę max na 65 stopniach, potem mash out i do wysładzania Wysłodzę tak aby otrzymać ze 22l max, zobaczę refraktometrem ile blg będzie leciało i podejmę decyzję. Jako, że będzie bez chmielenia - zagotuję tylko i po schłodzeniu będę fermentował w lodówce S-33 w dolnym zakresie temperatur. Przed rozlewem próbując będę stwierdzał czy dosładzać czymś niefermentującym czy darować sobie. Więcej napiszę po uwarzeniu. W trakcie zacierania kolorem bardzo Karmi przypomina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się