sugarsweet Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Przy warce 12Blg i 50g granulatu oplot dziala znosnie, choc filtruje sie powoli. Im wiecej granulatu, im bardziej slodka (lepka) brzeczka i chyba im wiekszy przelom tym czesciej filtracja brzeczki zatrzymywala sie. Tj. Robisz wir, stozek chmielin piekny ale oplot jest ciasny i po prostu zatyka/zalepia sie. Dodatkowo: kranik jest wyzej niz dno, wiec zeby odfiltrowac maksymalnie duzo - musisz pochylic gar. Odkrywasz wtedy przeciwlegly koniec oplotu, wtedy kran bedzie zasysac powietrze zamiast brzeczki. Szczegolnie kiepsko wyszlo gdy chmielilem szyszka i filtrowalem oplotem (w szyszkach zostalo bardzo duzo plynu). Druciak, filtruje chmieliny oferujac duzo wiekszy przeplyw, a po przechyleniu gara wciaz jest w calosci przykryty plynem - duzo wiecej odfiltrowuje nim i przy granulacie i przy szyszkach (splywa z nic wiekszosc). Mi pasuje, bo latwo odkrecam sraczwezyk po zacieraniu. Sprobuj ze sraczwezykiem a dla porownania mozesz zassac czesc gumowym wezykiem z zawiazanym na koncu druciakiem :-) Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez sugarsweet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Mój kociołek też się doczekał małego upgradu ;-) Baaaaardzo ładnie mieszające mieszadło Filtrator z miedzi, pierwszą warkę z 6 kg słodu filtrowałem i wysładzałem w ciągu 30 min, dla mnie bomba Silniczek Passat B3, zasilanie z zasilacza ATX. Mocno silniczek się grzeje, chyba muszę mu zrobić obudowę z chłodzeniem. Zawór KO, 3/8 i do niego jest filtrator na sztywno przykręcany, znaczy połączenie sztywne, ale demontowalne w każdej chwili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 A do wlasciwycg pinow podlaczasz zasilanie silniczka? Troche grzac sie bedzie zawsze, ale w obudowy i chlodzenie to bym sie nie bawil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Do bardzo właściwych ;-) Obudowę dostanie i będzie chłodzony, to żaden problem. W ramach uzupełnienia załączam "Krótki film o zacieraniu", proszę wybaczyć mi jakość, to moje pierwsze kroki operatorskie i montażysty ;-) Ale za cholerę nie wiem jak to zamieścić, żeby tu odtwarzać, jest link zewnętrzny... Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 A co powiecie o tym kociołku czy takie urządzonko się nada? http://emistomarket.pl/pl_PL/p/Elektryczny-warnik-do-wody-ANH-WB-30-L-Soda-Pluss/892 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 czy takie urządzonko się nada? Wyapsiony model Moc, pojemność ok. Tylko ta cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 I pytanie czy da się to sprzężyć z boleckim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 czy da się to sprzężyć z boleckim 1, dlaczego bolecki? 2. szklaną kulę mam na przeglądzie 3. jak się da dobrać do elektrycznych bebechów to się da podłączyć każdy steronik (nie mówię, że będzie łatwo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Czy ktoś by mógł wstawić kilka fotek swojego sprzętu opartego na garnku elektrycznym z lidla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 nie wiem czy o to Ci chodzi ale działa pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Kranik się wymienia w tych garkach ? I ile wychodzi ci jedna warka? mógłbyś zrobić zdjęcia od środka garka i lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlow Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Czy ktoś wymieniał ten plastikowy kranik w kociołku lidlowym? Kran 1/2'' z zaworem kulowym chciałem założyć i nie wchodzi. Trzeba rozwiercić. Jak to zrobić, żeby emalii garnka nie uszkodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Czy ktoś wymieniał ten plastikowy kranik w kociołku lidlowym? Kran 1/2'' z zaworem kulowym chciałem założyć i nie wchodzi. chyba wielu wymieniało. Ja zamontowałem swój z użyciem redukcji z/z 1/2" na 3/8" i w/z 3/8" na 3/4" wewnątrz gara. (oczywiście z uszczelkami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlow Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 czyli nie rozwiercałeś nic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 czyli nie rozwiercałeś nic? cały ten cyrk z redukcjami był po to żeby nie rozwiercać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlow Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 A może ktoś dołożył do kociołka lidlowego garnek w garnku z fałszywym dnem? Do tego pompka i mamy 'prawie' Braumeistera za grosze. Wyeliminowane bylyby też dodatki typu filtratory, mieszadła. Zastanawia mnie z czego zrobić taki kontener? boki z jakiej grubej blachy i jakie dno (jakaś siatka metalowa, czy podłużne szczeliny wycinane laserem? Czy jakieś wzmocnienia do tego, uchwyty itp.? No i co z pomiarem temperatury w czasie zacierania? czy da radę ten czujnik na dnie lidlowego kociołka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spokens Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Na jaki kranik najlepiej wymienić ten fabryczny? Jest gdzieś gotowy do kupna? Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez spokens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gowain Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Ja takie coś kupiłem od Chińczyka: https://www.ebay.com/itm/1-2-Stainless-Steel-Ball-Valve-Weldless-Bulkhead-Barb-Hose-For-Homebrew-Beer/223483955566?hash=item3408ae896e:g:onQAAOSwYkRctXgW&redirect=mobile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi