ponury fermentaThor Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Znalazłem receptę na quadrupla: https://brewedbyus.com/recipes/35-belgian-quadrupel-all-grain-template/ występuje słód belgian aromatic, znalazłem gdzieś na forum starą wypowiedź codera, że jest to odpowiednik melanoidynowego. mam tylko wątpliwość: jak nasypię 1,5 kg melanoidynowego to nie wyjdzie ulepek? wiki podaje, że nasyp do 20%. Kiedyś używałem melanoidynowego, w niewielkiej ilości i mam pewne obawy w sypaniu większej ilości. Ktoś się podzieli doświadczeniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Ostrożnie z tym. No ale to piwo się będzie długo układać, więc może nie będzie tak źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) może to częściowo zastąpić karmelowymi, nawet niezbyt jasnymi, wszak quadrupel to ciemne piwo? Edytowane 27 Marca 2014 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) A jaki masz melanoidynowy? Bo są przynajmniej dwa o różnych kolorach: 40EBC i 80EBC. Jeśli planujesz większy udział tego słodu to lepiej ten jaśniejszy. Zresztą jest kolorystycznie bardziej podobny do tego aromatic. Możesz oczywiście częściowo zastąpić karmelowym ale w miarę jasnym - quadrupel to jednak nie jest bardzo ciemne piwo. Kiedyś znalazłem informację że ten aromatic to jeden z "ich" słodów monachijskich, może więc dodać trochę ciemnego monacha albo jakiś jasny caramunich? Edit: a w ogóle to w TB jest słód aromatic - co prawda nie belgijski a z Bestmalz, ale i tak mysle będzie bliższy oryginałowi niż te melanoidynowe, monachijskie czy caramunich. Edytowane 27 Marca 2014 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Ja na 60l w quadruplu dałem 1kg. Jest w zapiskach mój zasyp. Jest to bardzo "ciężki" słód, więc ostrożnie wszak quadrupel to ciemne piwo? Ja zrobiłem ciemną wersję tego piwa. Moim zdaniem póki nie czuć paloności można przyciemnić je, jeśli lubisz ciemne piwa rzecz jasna. Edytowane 28 Marca 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 dzięki, dzięki! chyba rzeczywiście kupię ten z TB, ale chyba zredukuję do 1 kg i dosypię biscuita, może nie przesadzę. Lubię ciemne piwa, ale nie lubię przeładowanych karmelowym smakiem, piłem jakiegoś mocnego koźlaka tak przeładowanego, że po 2 łykach miałem dość i od tamtej pory staram się nie przesadzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Do mocnych belgów wolę Special B, jak mają być ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 tako żem poczynił, wziąłem 1 kg aromatica z Bestmalz, i 1/2 kg Special B, dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się