ZiomBEER Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Witam. Ile więcej chmielu trzeba dodać do nachmielenia ekstraktu 1,7 kg w 4- 5 litrach wody (garnek 9,5L). Docelowa objętość warki 10-11L, 11-12BLG. Z tego co udało mi się wyczytać w sieci wynika że ok. 10 % więcej. Natomiast z wyliczen BeerSmith ok 50% więcej. Wyliczenia BeerSmith: Objęt. pocz.Gotow. - 11L Wielkość partii - 11L Chmiel simcoe: 5g - 60min. 8g - 20 min. 27g - 0min IBU- 30,2 Objęt. pocz. gotow.- 5L wielkość partii - 11L Chmielenie : 10g - 60 min. 10g - 20 min. 20g - 0 min. IBU - 29,9 Z wyliczeń BeerSmitha wynika, że do uzyskania goryczki na poziomie 30 IBU, trzeba dodać 53% więcej chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Zauważ., że w pierwszym przypadku obj. poczat. gotow. masz 11l, a w drugim tylko 5l. Wszystko zależy od objętości i gęstości brzeczki, którą chmielisz. U mnie w brewtargecie na 5l również potrzeba więcej chmielu na goryczkę niż przy 11l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Wiem, tylko że nawet w jakimś artykule PSPD jest napisane że jak się chmieli ekstrakt w 6 L to trzeba dać ok. 10% więcej chmielu. Zastanawia mnie ta rozbieżność 10% a 53% (BeerSmith). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Robiąc wyliczenie na 11L to potrzebuje 13 gram, żeby uzyskać 30 IBU, jeżeli dodam te przyjete 10% chmielu z racji chmielenia w 6 L, to potrzebuję ok.14,5 g chmielu. Według Beersmitha chmieląć 6L potrzebuję 20 gram chmielu, do uzyskania ok. 30 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Może się mylę, ale z tymi 10% to chyba chodzi o ekstrakcję goryczki w gęstszych brzeczkach. Na chłopski rozum, jak masz dwa razy większą warkę to musisz dać dwa razy więcej chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Na chłopski rozum to trzeba zainwestować we większy gar i ma się święty spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Na chłopski rozum to trzeba zainwestować we większy gar i ma się święty spokój. Popieram, w tym wypadku rozmiar ma znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Może się mylę, ale z tymi 10% to chyba chodzi o ekstrakcję goryczki w gęstszych brzeczkach. Na chłopski rozum, jak masz dwa razy większą warkę to musisz dać dwa razy więcej chmielu. No tak, o to chodzi. Problem w tym że czym się kierować, tym że ogólnie jest przyjęte zwiększenie chmielu na goryczke o 10% w gęstszych brzeczkach, czy wyliczeniami BeerSmitha, gdzie wychodzi o 53% więcej chmielu przy gęstszej brzeczki niż przy chmieleniu całej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 We wzorze na obliczanie goryczki: http://www.piwo.org/topic/2259-obliczanie-goryczki/#entry38401 jest zmienna utylizacja. Przy mocniejszych piwach np. RISach wartość ta się zmniejsza. Około 10% mniej niż w przypadku np. Dry Stouta. Dlatego wtedy lepiej dać trochę chmielu więcej. Trudno mi odpowiadać, operując na tak małych wartościach. Mi wychodzi 33% mniejsze IBU (z rozcieńczaniem 20 IBU, sprawdź ile chmiel ma alfa-kwasów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) Zrobiłem: Objęt. pocz. gotow.- 5L wielkość partii - 11L Chmielenie : 10g - 60 min. 10g - 20 min. 20g - 0 min. IBU - 29,9 Goryczka wyszła znacznie wyższa niż 30 IBU. Chyba że to jest subiektywne odczucie. Edytowane 30 Marca 2014 przez pziombro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Poczekaj, aż piwo przefermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się