santa Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Czy dopuszczalne jest użycie oprócz słodu pszenicznego także pszenicy niesłodowanej (w formie płatków lub kaszy manny) do piwa w gatunku Hefe-Weizen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Jeśli chcesz warzyć zgodnie z niemieckim prawem czystości, to nie. Jeśli Ci na tym nie zależy, to możesz wrzucić co chcesz, nawet kukurydzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 A jak dużo chcesz tej pszenicy niesłodowanej dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Tak mniej więcej planuję zasyp: 2 kg pilzneńskiego 3 kg pszenicznego (którego mam 2,5 kg) Brakuje mi 500 gr. słodu pszenicznego, a mam 500 gr. kaszy manny i 400 gr. płatków pszennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Jak dasz 0,5 kg to pewnie nie poczujesz różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 A dodawał ktoś około 25% pszenicy do weizena? Tyle chciałbym dodać pszenicy w zblizajacej się warce Wysłane z mojego Nexus 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 A dodawał ktoś około 25% pszenicy do weizena? Tyle chciałbym dodać w zblizajacej się warce Wysłane z mojego Nexus 7 Wysłane z mojego Nexus 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) OK, dodam zatem te 500 gr. kaszy i obejdzie się bez zakupów. Edytowane 31 Marca 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 A dodawał ktoś około 25% pszenicy do weizena? Tyle chciałbym dodać pszenicy w zblizajacej się warce Wysłane z mojego Nexus 7 przy 40% niesłodowanej pszenicy nie ma żadnej różnicy od weizena na 100% słodzie pszenicznym. Testowało kilka osób. No może bardziej mętne karczmarz i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Jaki wpływ na efekt końcowy będzie miał dodatek 100-200 gram ześrutowanego owsa? Dodatek taki poprawiłby filtrację, ale zastanawiam się jaki będzie jego wpływ na efekt smakowy. Dorwałem centralę nasienną w okolicy, zaopatrzoną w większość zbóż, więc mogę sobie pozwolić na małe eksperymenty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wersowy Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Owies Niesłodowany owies jest stosowany głównie pod postacią płatków owsianych. Jest niezbędnym dodatkiem do piw w stylu Oatmeal Stout, stosuje się je również do belgijskich piw pszenicznych. Beta-glukany zawarte w owsie sprawiają, ze piwa z jego dodatkiem dają w ustach odczucie lepkości, oleistości, kremowości.... Płatki owsiane dodawane są także w celu polepszenia pienistości piwa. źródło: http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce_niesłodowane#Owies Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Wersowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zależy ile dodasz. Często dodaję około 100 g niesłodowanego owsa, celem poprawy filtracji. Nie widzę jakich strasznych efektów poza filtracyjnych, więc nie traktuję tego dodatku jako część zasypu i go nie kleikuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Co myślicie o zasypie 75% niesłodowana pszenica 25% pils mam bardzo dużo płatków pszennych i kilka wolnych fermentatorów. Chce uwarzyć coś w ramach eksperymentu, dla sportu. Zastanawiam się czy mogło by wyjść coś pijalnego na wb-06? A może znacie jakąś recepturę na maksymalne wykorzystanie niesłodowanej pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Bez enzymów? No i musiałbyś czymś wzmocnić złoże filtracyjne. Tylko czy to będzie jeszcze piwo w stylu? Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 styl to sprawa trzeciorzędna, po prostu sie zastanawiam co by mogło z tego wyjść. Dodał bym trochę słodu pszenicznego ale podstawą była by niesłodowana pszenica, wcześniej skleikowana, zacierana jak przy witbierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Użycie więcej niż 50% niesłodowanej pszenicy jest bardzo ryzykowne. W zacierze nie będzie wystarczającej ilości enzymów, które mogłyby rozłożyć skrobię. Możesz oczywiście wspomóc się dodatkiem preparatów enzymatycznych, tylko czy to nadal będzie piwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 A dodawał ktoś około 25% pszenicy do weizena? Tyle chciałbym dodać pszenicy w zblizajacej się warce Wysłane z mojego Nexus 7 Piłem taką pszenicę 50/50 z browaru restauracyjnego. Bardzo przyjemna pszenica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Pewnie ze będzie piwo, przecież nie arbuz :-P Jednak również nie polecam dawania więcej niż 50% pszenicy. Po prostu Ci się nie zatrze. A lepiej kupić słód niż dodawać enzymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Pewnie ze będzie piwo, przecież nie arbuz :-P Przyjęło się uważać, że piwo to napój którego przynajmniej 50% zasypu stanowi słód. Coś co powstanie z surowców niesłodowanych, to jakiś napój alkoholowy, ale niekoniecznie piwo. Nieważne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Wyjdzie piwo w stylu 'Strata czasu'. Dokup składniki do witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Bo jak się robi piwo to musi być w jakimś stylu, inaczej to strata czasu... GB współczuję Ci takiego podejścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się