Skocz do zawartości

Cicha fermentacja Stout'a nie wystartowała.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mam pytanie odnośnie cichej fermentacji.

Otóż po fermentacji burzliwej stout'a zlałem jak cichą do dwóch baniaków,

W jednym pokazała się różnica ciśnień w ururce na kilka godzin po czym

poziom w jednym i drugim się wyrównał i 1,5 dnia stoi.

Blg po burzliwej z 12,5 spadło do 3.

temperatura wynosi 20 stopni +/- 1 st

W smaku wyczuwalny posmak kwaśności.

Co dalej ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja cicha ma za zadanie wyklarować piwo. Stout jest czarny, nie ma sensu go klarować, nie będzie różnicy. Skoro już zlałeś, to nic złego się nie stanie, nie licz jednak na jakieś objawy fermentacji. Kwaśny smak pochodzi od słodów palonych, normalne zjawisko w piwie dojrzewającym, za dwa trzy miesiące smaki się ułożą i kwaśność będzie ledwo wyczuwalna (jak dla mnie kwaśność w stoucie jest jak najbardziej pożadana).

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mi przy cichej bulkneło z ururki raz na kilka godzin przynajmniej na początku.

A jak po 2-3 dniach był spokój to zlewałem do butelek.

A tym razem nawet w ururce nic nie drgnęło.

W takim razie zostawię na tydzień niech się klaruje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wywal bulkadło i będziesz miał spokój :)

Ja poszedłem za radą doświadczonych kolegów którzy tego ustrojstwa nie używają i poprzednia warka od "cichej" była bez rury :) Jedynie na burzliwej było blow-of tube bo drożdżaki szły na spacer. A piwo choć świeże to zacne jest.

Mierzysz blg i wiesz że koniec...i butelkujesz :)

 

PS

i odmienia się - stoutu, tak jak barszczu a nie barszcza :P

Edytowane przez Serpiente
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wywal bulkadło i będziesz miał spokój :)

Ja poszedłem za radą doświadczonych kolegów którzy tego ustrojstwa nie używają i poprzednia warka od "cichej" była bez rury :) Jedynie na burzliwej było blow-of tube bo drożdżaki szły na spacer. A piwo choć świeże to zacne jest.

Mierzysz blg i wiesz że koniec...i butelkujesz :)

 

PS

i odmienia się - stoutu, tak jak barszczu a nie barszcza :P

Czyli na cichej też bez rurki a na burzliwej z ?

Nie zakazi się podczas cichej fermentacji piwo ?

I z skąd mam wiedzieć do ilu piwo odfermentuje czy np do 3 czy 2,5 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rurka jest kompletnie zbędna w każdym przypadku. Na burzliwej zatrzaśnij wieko tylko z dwóch stron, np tylko przy uchwytach.

Skąd pomysł, że może się zakazić? Lejesz na cichą i zatrzaskujesz wieko szczelnie, odstawiasz w chłodniejsze miejsce i zapominasz.

Odfermentowanie piwa mierzysz przy burzliwej przede wszystkim, to jest ważne. Dla pewności warto zmierzyć po cichej, jednak jeśli fermentacja burzliwa przeprowadzona była prawidłowo, to na cichej już nic się nie zmieni.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czym w takim razie użycie rurki będzie miało wpływ na smak lub aromat piwa ?

Co tak na prawdę wnosi wyeliminowanie ururki ?

 

W czasie fermentacji burzliwej rurka służy do odprowadzania produkowanych gazów ze szczelnie zamkniętego fermentora. Jeśli nie użyjesz rurki przy burzliwej, tylko z dwóch stron domkniesz pokrywę, to gazy ulatniają się z pozostawionych szpar. W pierwszym i drugim przypadku nie musisz martwić się o infekcje, a gazy uchodzą. Czyli smak i aromat jest taki sam w obu przykładach.

To zależy od ciebie co zastosujesz w praktyce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.