jareczek85 Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Witam serdecznie, Mam pytanie odnośnie cichej fermentacji. Otóż po fermentacji burzliwej stout'a zlałem jak cichą do dwóch baniaków, W jednym pokazała się różnica ciśnień w ururce na kilka godzin po czym poziom w jednym i drugim się wyrównał i 1,5 dnia stoi. Blg po burzliwej z 12,5 spadło do 3. temperatura wynosi 20 stopni +/- 1 st W smaku wyczuwalny posmak kwaśności. Co dalej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Fermentacja cicha ma za zadanie wyklarować piwo. Stout jest czarny, nie ma sensu go klarować, nie będzie różnicy. Skoro już zlałeś, to nic złego się nie stanie, nie licz jednak na jakieś objawy fermentacji. Kwaśny smak pochodzi od słodów palonych, normalne zjawisko w piwie dojrzewającym, za dwa trzy miesiące smaki się ułożą i kwaśność będzie ledwo wyczuwalna (jak dla mnie kwaśność w stoucie jest jak najbardziej pożadana). Edytowane 31 Marca 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Jak sama nazwa wskazuje cicha fermaentacja jest cicha i już w rurce nie ma co bulgać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Odfermentowanie 75%, więc w czym problem? Palone słody są kwaśne, szczególnie jak masz miękką wodę. jareczek85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Zawsze mi przy cichej bulkneło z ururki raz na kilka godzin przynajmniej na początku. A jak po 2-3 dniach był spokój to zlewałem do butelek. A tym razem nawet w ururce nic nie drgnęło. W takim razie zostawię na tydzień niech się klaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 No to się zgadza w Norwegii mam miękką wodę To teraz mogę spać spokojnie Dziękuje za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Wywal bulkadło i będziesz miał spokój Ja poszedłem za radą doświadczonych kolegów którzy tego ustrojstwa nie używają i poprzednia warka od "cichej" była bez rury Jedynie na burzliwej było blow-of tube bo drożdżaki szły na spacer. A piwo choć świeże to zacne jest. Mierzysz blg i wiesz że koniec...i butelkujesz PS i odmienia się - stoutu, tak jak barszczu a nie barszcza Edytowane 31 Marca 2014 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 PS i odmienia się - stoutu, tak jak barszczu a nie barszcza http://www.piwo.org/...ra/#entry173090 jareczek85 i Serpiente 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Wywal bulkadło i będziesz miał spokój Ja poszedłem za radą doświadczonych kolegów którzy tego ustrojstwa nie używają i poprzednia warka od "cichej" była bez rury Jedynie na burzliwej było blow-of tube bo drożdżaki szły na spacer. A piwo choć świeże to zacne jest. Mierzysz blg i wiesz że koniec...i butelkujesz PS i odmienia się - stoutu, tak jak barszczu a nie barszcza Czyli na cichej też bez rurki a na burzliwej z ? Nie zakazi się podczas cichej fermentacji piwo ? I z skąd mam wiedzieć do ilu piwo odfermentuje czy np do 3 czy 2,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 I z skąd mam wiedzieć do ilu piwo odfermentuje czy np do 3 czy 2,5 blg Mierzysz jak skończy fermentować i wtedy już wiesz czy jest 3 czy 2,5. Możesz też robić FFT. jareczek85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Rurka jest kompletnie zbędna w każdym przypadku. Na burzliwej zatrzaśnij wieko tylko z dwóch stron, np tylko przy uchwytach. Skąd pomysł, że może się zakazić? Lejesz na cichą i zatrzaskujesz wieko szczelnie, odstawiasz w chłodniejsze miejsce i zapominasz. Odfermentowanie piwa mierzysz przy burzliwej przede wszystkim, to jest ważne. Dla pewności warto zmierzyć po cichej, jednak jeśli fermentacja burzliwa przeprowadzona była prawidłowo, to na cichej już nic się nie zmieni. Edytowane 31 Marca 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Czym w takim razie użycie rurki będzie miało wpływ na smak lub aromat piwa ? Co tak na prawdę wnosi wyeliminowanie ururki ? Nie bardzo wiem z czym to się je "FFT" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golt Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Czym w takim razie użycie rurki będzie miało wpływ na smak lub aromat piwa ? Co tak na prawdę wnosi wyeliminowanie ururki ? W czasie fermentacji burzliwej rurka służy do odprowadzania produkowanych gazów ze szczelnie zamkniętego fermentora. Jeśli nie użyjesz rurki przy burzliwej, tylko z dwóch stron domkniesz pokrywę, to gazy ulatniają się z pozostawionych szpar. W pierwszym i drugim przypadku nie musisz martwić się o infekcje, a gazy uchodzą. Czyli smak i aromat jest taki sam w obu przykładach. To zależy od ciebie co zastosujesz w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Nie bardzo wiem z czym to się je "FFT" FFT to w tłumaczeniu szybki test fermentacji - służy to sprawdzeniu, do jakiego stopnia brzeczka może przefermentować. (wiki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się