jacek8l Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 osobiście robie tak że nalewam raz na dłuższy czas więc nawet nie podpinam butli CO2 tylko upuszczam piwo i zostawiam, dobijam po kilku nalaniach gdy czuć już że traci poziom nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Co do szybkiego nagazowania piwa w kegu, polecam moją metodę którą ostatnio przetestowałem. Na nagraniach piwowarzy polecają turlikanie kega. Ja idąc logiką włożyłem keg do samochodu i w trasę. Założenie było takie, że piwo będzie się chlapać i tym samym będzie się nagazowywać. Butlę położyłem na boku i podpiąłem CO2. Przy rozłączeniu jednak troszkę piwa wyleciało z zaworu. Tak więc następnym razem będę testował i woził w pozycji pionowej. Prosta sprawa bez turlikania, wkładasz zamiast pasażera i samo się robi.. 🤗 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 7 godzin temu, grzesiuu napisał(a): Butlę położyłem na boku Butlę czy kega? Butla z CO2 musi być w pionie, inaczej płynny dwutlenek uszkodzi Ci reduktor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 7.06.2023 o 20:49, smola napisał(a): Butlę czy kega? Butla z CO2 musi być w pionie, inaczej płynny dwutlenek uszkodzi Ci reduktor. Kega, a co do płynnego co2 to z jakiej racji miałoby uszkodzić reduktor. Przez przypadek kiedyś odkręciłem w pozycji poziomej, i półpłynny dwutlenek węgla wylewał się rurką bez końcówki. Jakoś chodzi wszystko dalej, zaznaczę że wszystko się całkowicie zamraża i płynny co2 jest bardzo niebezpieczny. Edytowane 8 Czerwca 2023 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi