bulq Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam. To będzie moja 3 warka z koncentratów coopersa. Moja poprzednia warka uległa zakażeniu po zlaniu do balona na cichą. Nie chce aby kolejna warka poszła w kanał i zastanawiam się ile po ustaniu fermentacji mogę ją jeszcze trzymać w pojemniku? W przyszłym tygodniu mam sporo pracy i nie wiem czy znajdę czas na zlewanie piwka. Czy może ono sobie spokojnie posiedzieć w fermentatorze przez 10-12 dni bez obawy o zakażenie? Veronikaplaf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jeśli nie będziesz otwierał pokrywy fermentora to nie ma zagrożenia infekcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 A może daruj sobie cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Dokładnie zrezygnuj z cichej odczekaj spokojnie 2 tygodnie i od razu butelkuj im mniej ingerencji z naszej strony tym lepiej, zwłaszcza, że już raz wpadkę zaliczyłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jak nie zachowasz odpowiedniego reżimu czystości, to i po 4 dniach będziesz miał kwasiora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jeżeli zlałeś 20 l piwa do balona 30 litrowego to tak może się stać . Piwo już nie fermentuje i nie wydziela gazu więc powietrze robi swoje lub balon nie był wykażony. Na cichą przelewa się po to by piwo było klarowniejsze i jeszcze trochę dofermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Na cichą przelewa się po to by piwo było klarowniejsze i jeszcze trochę dofermentowało. Niby tak, ale nie do końca, polecam artykuł na ten temat w najnowszym Piwowarze, jest dostępny za free. Wersowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Nie trzeba piwa przelewać, żeby mieć "cichą fermentację". To jest po prostu jedno ze stadiów fermentacji, które następuje po burzliwej niezależnie od tego, czy piwo przelejemy, zostawimy czy Bóg wie co jeszcze. No chyba że od razu po burzliwej butelkujemy, ale tego raczej nikt nie robi z obawy przed granatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Nie trzeba piwa przelewać, żeby mieć "cichą fermentację". To jest po prostu jedno ze stadiów fermentacji, które następuje po burzliwej niezależnie od tego, czy piwo przelejemy, zostawimy czy Bóg wie co jeszcze. No chyba że od razu po burzliwej butelkujemy, ale tego raczej nikt nie robi z obawy przed granatami Oj róznie może być, bardzo różnie. Można nawet zapomnieć o femrnetacji burzliwej! http://www.piwo.org/topic/7875-pominiecie-fermentacji-burzliwej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) @BuDeX Nie wiem jak to ująć, co by autora nie urazić... może po prostu tak: Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Witaj bulq, jeśli chodzi o puszki Coopersa, to przerobiłem ich masę całą... choć to nie jest powód do dumy, ale taka specyfika pracy Fermentacja trwa 7-10 dni, ze wskazaniem na te 10. Obecnie na cichą przelałem Coopers Sparkling Ale, po 10 dniach burzliwej z 12,5 blg, odfermentowało do 0,5 blg w temp. 22st. Coopers z moich doświadczeń nawet jak stał 2 tyg. to też nic mu się nie stało. Te piwa z puchy naprawdę jest ciężko sp... zepsuć. Także jeśli fermentorek miałeś czysty i odkażony po swojej ostatniej przygodzie to nie zaglądaj tam bez potrzeby, nic złego absolutnie się nie stanie jak sobie 10-12 dni postoi na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 U mnie któreś z rzędu piwo stoi po 3 tygodnie w jednym fermentorze i efekty bardzo zadowalające, więc jak wszystko masz wyszorowane, odkażone itp to może sobie postać piwo spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axios Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Witam, Podłączę się pod temat. 26.03 warzyłem English IPA z zestawu z browamatora, czyli już 12 dni temu i nie do końca wiem czy nie zrobiłem czegoś źle. Zakładałem że burzliwa będzie trwać ok 7 dni a bulka do tej pory. Piana opadła a jak pobrałem próbkę 8 dnia to zeszło do 3,5 Blg. Użyłem S-04, czyli tych samych co przy poprzednie warce Pale Ale, i wtedy już po 3 dnia się uspokoiły. Czy mam nadal trzymać i później skrócić cichą? Jak próbowałem próbkę to specjalnie infekcji nie wyczułem. Fermentor stoi w temp 19-21 stopni. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Nie przelewaj już takiego odfermentowanego na cichą, jakiegoś tlenowca złapiesz jeszcze. 3,5blg raczej niżej nie zejdzie. Ja bym się nastawił na butelkowanie pod koniec tygodnia, wtedy zmierzysz, zapewne blg się nie zmieni. >>butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 nie do końca wiem czy nie zrobiłem czegoś źle Na pewno jedno zrobiłeś źle: założyłeś, że bulkanie rurki jest wyznacznikiem fermentacji. Tak jak tomato pisze, jak przez kilka dni blg nie spada to poczekaj jeszcze trochę i butelkuj. Nie musisz niczego skracać, jeśli piwo postoi w fermentatorze trochę dłużej to nic złego się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 I ja zadam pytanie co do fermentacji, czy jest możliwe, że drożdże zadane ponad 3 tygodnie temu dalej pracują ? ( wnioskuję to po tym, iż po upuszczeniu gazu z wiadra i po ponownym szczelnym zamknięciu pokrywa znacznie się wybrzusza ). Trochę szczegółów na temat warki: zacieranie - 70 min w 68C, następnie zrobiony mash out i rozpoczęcie filtracji, podczas gotowania brzeczki dodane 300g cukru trzcinowego, otrzymane blg - 17 drożdże - uwodniona saszetka s-04 temp. fermentacji - 2 tygodnie w 18C, tydzień w 21C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Nic się nie zmieniło w ciągu ostatnich 40 minut - bulkanie i wybrzuszanie pokrywy wciąż nie jest wyznacznikiem zakończonej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) A więc dobrze, że 3-4 dni temu sprawdziłem odfermentowanie, chciałem uniknąć grzebania w wiadrze ale wole się upewnić przed butelkowaniem, zaraz zrobię pomiar i wszystko będzie jasne. Edit: Po pomiarze uzyskałem taki sam wynik jak kilka dni temu, 6blg, więc chyba nie ma żadnych przeciwwskazań aby zabutelkować tą warkę. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Szymon90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Jak zacierałeś 70' - 68C to raczej nie spodziewałbym się głębszego odfermentowania, natomiast może bardziej "zaprawieni w bojach" koledzy poprą to doświadczeniem, bo ja opieram się raczej na literaturze forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Mam za sobą dopiero 3 warki, a mam obecnie problem z czwartą. Po lekturze kilku tematów przypuszczam, że to jednak nie problem, ale jednak wolę się upewnić ;-) Dotychczas schemat mojego warzenia, to 1 tydzień burzliwej, zlanie na cichą i kolejny tydzień. Następnie butelkowałem. Dziś kiedy poszedłem do swojego składziku, gdzie stoi fermentor, i kiedy zbierałem sprzęt na butelkowanie, usłyszałem znajomy dźwięk z rurki fermentacyjnej. Okazuje się, że piwo nadal pracuje. Powiedziałbym, że nawet dość mocno jak na (łącznie) 2 tygodnie w fermentorze. Co kilka minut słychać znajome "bulkanie". Byłem pewien, że fermentacja już się zakończyła, tak jak w poprzednich przypadkach. Oczywiście odpuściłem butelkowanie. Czy po dwóch tygodniach często spotykacie się z tak żywą fermentacją? Ja dotychczas pracowałem na US-05, a teraz użyłem S-04. Zastanawiam się, czy to może cecha tych drożdży? Może chcą głęboko odfermentować? Brzeczka nastawna 12 Blg, temperatura 20 st., piwo w stylu IPA. 3 dni temu dodałem żelatynę, bo wyglądało na to, że będę mógł spokojnie butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Sprawdź odfermentowanie to się dowiesz czy to CO2 się wydziela czy jeszcze coś pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Bulkadełko nie jest żadnym wskaźnikiem trwania lub nie fermentacji. Nikt ci nie odpowie skoro nie podałeś najważniejszej informacji - wskazań areometru na przestrzeni ostatnich 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Szczerze powiedziawszy nie sprawdzałem nigdy aż tak często ;-) Ale sprawdziłem dziś. Tydzień temu 4 Blg i dziś również 4 Blg. Piwo jest klarowne, nie ma dziwnego zapachu, lekko bąbelkuje po przelaniu do menzurki. Na powierzchni piwa w fermentorze nic nie pływa. Czy dobrze zrobię czekając jeszcze tydzień? Sprawdzę czy odfermentuje głębiej i czy przestanie bulgotać. A może, jako bardziej doświadczeni macie inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 możesz butelkować w każdej chwili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się