Skocz do zawartości

Zacieranie a stopień odfermentowania


micd84

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem Pilsa 11 Blg, odfermentował do 3 Blg. Zacierałem 30 min w 63c i 30 min w 72c. Przy założeniu że składniki będą te same i inne parametry też się nie zmienia jak zmienić przerwy żeby Blg zeszło do ok. 2-2,5 Blg?

63c 45 min i 15 min w 72c? Wiem ze dokładnie się nie da tego określić ale z Waszego doświadczenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z moich doświadczeń wynika, że zadanie raczej nierealne. Zacieranie nie przebiega liniowo. Jeśli trzymałeś 30 minut w 63°C, to sporo skrobi już przerobiłeś na fermentowalne cukry i nawet jak wydłużysz pierwszą przerwę do godziny to nie uda się znacząco zbić końcowego blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem Pilsa 11 Blg, odfermentował do 3 Blg.

A jesteś pewny, że już zakończyła się fermentacja?

Swojego dolniaka trzymałem przez dwa tygodnie w 9°C i zszedł z 12 do 5°Blg - piana zaczęła opadać i wyglądało już na zakończenie fermentacji. Podczas przerwy diacetylowej dojadły jeszcze do 2°Blg, a zobaczę co będzie jeszcze po cichej, minęły już trzy dni od przelania, a cały czas wybrzusza mi wieko w fermentorze,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej koniec bo robiłem test FFT i zgadzało się idealnie, do tego była przerwa diacetylowa 2dni w 15c.

 

Ogólnie na czeskiego pilsa byłoby ok ale ja chce pils niemiecki a ten powinien być bardziej wytrawny.

 

Następnym razem spróbuję tak jak pisze Dr2, 40:20 min i zobaczę jaka będzie różnica, może uda się wstrzelić w 2,5 Blg

 

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez micd84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.