micd84 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zrobiłem Pilsa 11 Blg, odfermentował do 3 Blg. Zacierałem 30 min w 63c i 30 min w 72c. Przy założeniu że składniki będą te same i inne parametry też się nie zmienia jak zmienić przerwy żeby Blg zeszło do ok. 2-2,5 Blg? 63c 45 min i 15 min w 72c? Wiem ze dokładnie się nie da tego określić ale z Waszego doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 przerwa 63 st. C 40 min. http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Z moich doświadczeń wynika, że zadanie raczej nierealne. Zacieranie nie przebiega liniowo. Jeśli trzymałeś 30 minut w 63°C, to sporo skrobi już przerobiłeś na fermentowalne cukry i nawet jak wydłużysz pierwszą przerwę do godziny to nie uda się znacząco zbić końcowego blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zrobiłem Pilsa 11 Blg, odfermentował do 3 Blg. A jesteś pewny, że już zakończyła się fermentacja? Swojego dolniaka trzymałem przez dwa tygodnie w 9°C i zszedł z 12 do 5°Blg - piana zaczęła opadać i wyglądało już na zakończenie fermentacji. Podczas przerwy diacetylowej dojadły jeszcze do 2°Blg, a zobaczę co będzie jeszcze po cichej, minęły już trzy dni od przelania, a cały czas wybrzusza mi wieko w fermentorze, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Raczej koniec bo robiłem test FFT i zgadzało się idealnie, do tego była przerwa diacetylowa 2dni w 15c. Ogólnie na czeskiego pilsa byłoby ok ale ja chce pils niemiecki a ten powinien być bardziej wytrawny. Następnym razem spróbuję tak jak pisze Dr2, 40:20 min i zobaczę jaka będzie różnica, może uda się wstrzelić w 2,5 Blg Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez micd84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Dużo informacji w temacie zacierania i jego różnych aspektów znajdziesz tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się