Skocz do zawartości

piwo kaszubskie


Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktoś pomysł na piwo kaszubskie górnej fermentacji? ;)

 

Proste, dobre i ekonomiczne :) piwo dla ludu pomorskich lasów, jezior, bagien i plaż :) z chęcią bym uwarzył ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmmm Na moje powinno być proste. Z takiego założenia wyszedłem robiąc Krajeńskie jasne.

100% słodu pilzneńskiego

zacierane bodajże w 64 stopniach

i standardowo chmielone.

 

Do tego dorabiasz odrobinę filozofii typu najprostsze, górna fermentacja - tradycyjna i masz produkt lokalny, w dodatku tradycyjny ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obie receptury mi się podobają ;) Ale też czekam na jakieś uzasadnienie pale ale :)

 

Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" :)

 

Z filozofii to dodam wodę z kranu, jak najbardziej lokalną ;)

Edytowane przez Marek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" ;)

 

Z filozofii to dodam wodę z kranu, jak najbardziej lokalną ;)

Standardowe to np. takie jak u Maryusha. Albo daj tylko marynkę. Ze 30 g. Wszak wyboru chmielu kiedyś nie było. A do filozofii - posadź chmiel. Będzie lokalny :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" ;)

 

Z filozofii to dodam wodę z kranu' date=' jak najbardziej lokalną ;)[/quote']

Standardowe to np. takie jak u Maryusha. Albo daj tylko marynkę. Ze 30 g. Wszak wyboru chmielu kiedyś nie było. A do filozofii - posadź chmiel. Będzie lokalny :)

Prośba do wszystkich, jak podajecie ilość chmielu to piszcie czy szyszki czy granulat, bo to nie to samo.

30 g szyszek marynki na 20 litrów piwa będzie dobrze, ale granulatu to już tylko 20 g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to zrobię tak:

 

skład:

 

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 4 kg

Chmiel goryczkowy Marynka - granulat 30 g

Drożdże Safbrew T-58 saszetka 11,5 g

 

warzenie:

 

do 14 litrów wody o temp. 71 °C wsypię słód.

60 minut potrzymam w temp. 65 °C.

 

wysładzanie wodą o temp. 75 °C aż do 2 °Blg filtratu.

 

Gotowanie 90 minut z 30 gr Marynki w kotle.

 

Chciałbym mieć ze 22 litry w fermentatorze. Ciekawe jak to wyjdzie z Blg na końcu. No i ciekawe ile Blg chciałby mieć Kaszub w kuflu ;)

 

To mój pierwszy przepis, w dodatku bazowany na podpowiedziach kolegów, dlatego krytykę przyjmę z pokorą ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

skład:

 

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 4 kg

[...]

Chciałbym mieć ze 22 litry w fermentatorze. Ciekawe jak to wyjdzie z Blg na końcu. No i ciekawe ile Blg chciałby mieć Kaszub w kuflu :D

Zakładając wydajność na poziomie 75%, będzie pi razy oko 11°Blg (dla 22l).

Na ile znam Kaszubów to będzie mało :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.