Mr_Kasztan Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Sethemar dziekuje za odpowiedz. Ze stronki wynika, ze przy 25 litrach dostane jakies 10.5 IBU, czyli nieco ponad minimum I taki jest plan... chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Witam, odświeżę trochę wątek, może macie nowe doświadczenia. Planuję zrobić Hefe-Weizen Anteksa na drożdżach WB-06 i chciałem wrócić do dyskusji zacierania. Ze względu na duże odfermentowanie tych drożdży warto skrócić przerwę w 62C? Wolałbym trochę słodszą pszenicę, nie potrafię jednak odpowiednio dobrać temperatur. Możecie coś zaproponować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Weizen powinien być wytrawny, ale jak koniecznie chcesz troszkę słodszego to możesz go po prostu zacierać w wyższej temperaturze, przykładowo 66, 67 stopni lub 10 minut 62 stopnie, podniesienie temperatury i dokończenie zacierania do negatywnej próby jodowej. Zacierałem tak inne piwa ale nie pszenicę, jak w praktyce wyjdzie taki weizen sam się przekonasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 A może użyj drożdży, które nie są aż tak żarłoczne? Słyszałem bardzo dobre opinie o Mauribrew Weiss Y1433. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 [uote name=aopon' timestamp='1489658524' post='437559] Witam, odświeżę trochę wątek q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 No i? Napisał, że odświeży wątek, po co zakładać nowy temat i robić śmietnik na forum, jak można wskrzesić stary temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) Dzięki za info (i za szpadel ). Zmienię drożdże na Mauribrew Weiss Y1433. Schemat zacierania jest taki: - 45°C - 15 min- 55°C - 15 min- 62°C - 40 min- 72°C - 40 min Powiedzcie mi jeszcze czy w 45C i 55C zacierać tylko pszenicę, a później dodać słód pilzneński czy od razu całość? Edytowane 16 Marca 2017 przez aopon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 No i? Napisał, że odświeży wątek, po co zakładać nowy temat i robić śmietnik na forum, jak można wskrzesić stary temat? No i nic Znasz sie na zartach czy trzymasz taki szpadel w dupie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Na żartach się znam, ale ten był kiepski Co do zacierania, to wszystko razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 - 62°C - 40 min wg mnie po tym czasie to już właściwie nic do zacierania nie zostanie Jak nie chcesz wytrawnego weizena to w 62°C zacieraj tak max 20 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi