wolf83 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 W dniu wczorajszym odpadło mi dno z fermentatora. Jedyny plus tego taki iż nie było już w nim już piwa. Dno się rozszczelniło. Porównałem 2 fermentatory. Tańsze fermentatory mają dno doklejane, natomiast droższe są wykonane jednolite wraz ze ściankami i nie ma prawa być takiego przypadku. Teraz wychodzę z założenia co tanie to drogie. Muszę zakupić nowy fermetnator, a może jakąś beczke? Lub gar 30 litrowy (tylko trzeba go przerobić - klapa wraz z otworem?). Przestrzegam przed tego typu zjawiskiem, bo szkoda aby wylało się piwo dołem. Veronikaplaf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Piro potrafi tak zdewastować "czeski" plastik, że kruszeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 W dniu wczorajszym odpadło mi dno z fermentatora. Jedyny plus tego taki iż nie było już w nim już piwa. Dno się rozszczelniło. Porównałem 2 fermentatory. Tańsze fermentatory mają dno doklejane, natomiast droższe są wykonane jednolite wraz ze ściankami i nie ma prawa być takiego przypadku. Teraz wychodzę z założenia co tanie to drogie. Muszę zakupić nowy fermetnator, a może jakąś beczke? Lub gar 30 litrowy (tylko trzeba go przerobić - klapa wraz z otworem?). Przestrzegam przed tego typu zjawiskiem, bo szkoda aby wylało się piwo dołem. Skoro jesteś z Leżajska to powinieneś kupować fermentor w Rzeszowskim Alepiwo a tam są tylko dobrej jakości rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Sprawdź fermentor Speidel. Ja mam taki 30l na burzliwą i 20l na cichą - super i wykonanie na wiele lat. Kupisz w Winnicy Cieplice i Browamatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Wiesz... jak stary miałeś ten fermentor? U mnie w dwóch sklepach obecnie fermentor kosztuje ~17zł. Ciężko oczekiwać od takiej rzeczy, żeby wytrzymywała przez 10 lat 25L nacisku, piro, ACE i jeszcze czasem wrzątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) gdzie kupowałeś i ile kosztował ten klejony? Przyglądałem się swoim -każdy ma widoczne miejsce łączenia dna ze ściankami,pewnie jest to zgrzewane ,ale strach mnie przeleciał Ja swoje kupowałem w dwóch sklepach dla piwowarów a jeden w Praktikerze-wszystkie takie same-białe 30L cena ok 20zł Czy te przeźroczyste też są z dwóch części?może ktoś,kto ma może się przyjrzeć? Co sądzicie o takich beczkach? http://piwopiweczko.pl/-Beczka-na-zacier-kiszenie-30L,255.html tańsze od spiedla :)Ciekawe,czy klejone Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 gdzie kupowałeś i ile kosztował ten klejony? Przyglądałem się swoim -każdy ma widoczne miejsce łączenia dna ze ściankami,pewnie jest to zgrzewane ,ale strach mnie przeleciał Ja swoje kupowałem w dwóch sklepach dla piwowarów a jeden w Praktikerze-wszystkie takie same-białe 30L cena ok 20zł Czy te przeźroczyste też są z dwóch części?może ktoś,kto ma może się przyjrzeć? Co sądzicie o takich beczkach? http://piwopiweczko....ie-30L,255.html tańsze od spiedla :)Ciekawe,czy klejone Dany fermentator posłużył mi na .... 3 warzenia. Fakt dałem za ten fermentator ok 18zł więc cudów się nie spodziewałem. A zakupiłem go w sklepie internetowym (nazwy nie podam z tego względu iż może źle wpłynąć opinia na dany sklep). Patrzyłem już na beczki do kiszenia kapusty Każda jedna jest wykonana z całości. I w taką beczke zainwestuje Może posłuży mi na więcej jak na 3 warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Mam takie pojemniki. Pożywka dla pszczółek ślicznotek była w nich, może potem miód, dla moich tematów akurat. Solidne, małe szanse na zniszczenie. Kilka PLN, źródełko na razie tryska marbelka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Już żeby nie śmiecić na forum - czy ktoś się spotkał z CZARNYM (nieprzeziernym) fermentorem? Tak pytam, bo skoro światło szkodzi piwu, to aż dziwne, że takowego ustrojstwa nie mogę nigdzie spotkać :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Daj zdjęcia tego fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 czy ktoś się spotkał z CZARNYM (nieprzeziernym) fermentorem? Nie, ale skoro fermentujesz w pełnym słońcu to może zainwestuj w beczkę na kapuchę one są zwykle niebieskie ale dość grube są też wersje czarne. Chyba, że nie wystawiasz fermentora na słońce to nie masz się za bardzo czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Ponowie pytanie - czy przezroczyste fermentatory tez sa klejone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 czy ktoś się spotkał z CZARNYM (nieprzeziernym) fermentorem? Nie, ale skoro fermentujesz w pełnym słońcu to może zainwestuj w beczkę na kapuchę one są zwykle niebieskie ale dość grube są też wersje czarne. Chyba, że nie wystawiasz fermentora na słońce to nie masz się za bardzo czym przejmować. Nie wystawiam, ale w sumie czasem są chwile, kiedy taka nieprzezierność byłaby pomocna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Daj zdjęcia tego fermentora. Foty fermentatora z odpadającym dnem nie mogę zamiescić, bo go wywaliłem w odpady segregowane, czyli plastik. Ale to był zwykły fermentator. Taki najtańszy. Kolor: cały biały. pojemnosć ok.31,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Ponowie pytanie - czy przezroczyste fermentatory tez sa klejone? Trudno jest mi powiedzieć bo nigdy takich nie miałem. Ale sam musisz określić czy dany fermentator ma dno doklejane, czy też jest wykonany z całości. Powinno być widać łączenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Używa ktoś beczki na kapuche do fermentacji? Jak się taka beczka sprawuje? Osobiście widziałem w sklepach beczki niebieskie od 10l. do 80l. Ceny różne. Ale np. 30l. kosztuje w granicach 35zł. Plastik jest dużo grubszy od takiego zwykłego fermentatora, i .... beczka jest wykonana z całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zakładasz temat ale nie chcesz podać producenta i sklepu w którym to kupiłeś? Mogłeś sobie darować "wiem ale nie powiem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Ponowie pytanie - czy przezroczyste fermentatory tez sa klejone? Ja mam przeźroczyste i nie wyglądają na klejone. według mnie są z jednego odlewu ale za to mają na dnie słaby punkt od wtryskiwarki na samym środku. Sam przenoszę ten fermentor z duszą na ramieniu w końcu 25 litrów trochę waży. Fermentor staram się jak najrzadziej podnosić i stawiam go na dywaniku żeby przesuwać swobodnie po kuchni bez podnoszenia i rysowania a co za tym idzie dodatkowego osłabiania dna. Swój kupiłem w Alepiwo i jeden podczas transportu został uszkodzony pękł uchwyt, w piątek wykonałem telefon w poniedziałek dostałem następny nieuszkodzony fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Hmm no to nieźle - ja zwykle warzę w kuchni na II piętrze w domku, chłodzę brzeczkę w wannie, zlewam do fermentora i potem lecę z pełnym po schodach do piwnicy, bo tam mam fajne warunki do fermentacji (15-17C) Nie ma co przesadzać z tą ostrożnością - to grozi paranoją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Czarne się szybciej nagrzewa od białego, dlatego w upały widać ludzi głównie w białych rzeczach i tym samym nie wiem czy warto mieć czarny fermentor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ale ja nie mam zamiaru przecież trzymać tego prosto na słońcu. Po prostu uważam, że nie jest to zły pomysł, żeby piwo chronić przed światłem na tyle, na ile to tylko możliwe i myślałem, że już ktoś wpadł na taki pomysł :-) Ale skoro nie ma takich fermentorów w ofercie, to temat umarł (a nawet chyba nigdy nie żył ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Hmm no to nieźle - ja zwykle warzę w kuchni na II piętrze w domku, chłodzę brzeczkę w wannie, zlewam do fermentora i potem lecę z pełnym po schodach do piwnicy, bo tam mam fajne warunki do fermentacji (15-17C) Nie ma co przesadzać z tą ostrożnością - to grozi paranoją Ja chyba bym się zapłakał jakby mi pękł podczas znoszenia po schodach nie wspominając o myciu schodów do samej piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ale ja nie mam zamiaru przecież trzymać tego prosto na słońcu. Po prostu uważam, że nie jest to zły pomysł, żeby piwo chronić przed światłem na tyle, na ile to tylko możliwe i myślałem, że już ktoś wpadł na taki pomysł :-) Ale skoro nie ma takich fermentorów w ofercie, to temat umarł (a nawet chyba nigdy nie żył ;-)) Przecież sam możesz sobie czymś okleić z zewnątrz tam nie jest wymagana aż taka sterylność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Przejrzałem wszystkie swoje wiadra i kleju nie stwierdziłem. Ta tańsze to po ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Przejrzałem wszystkie swoje wiadra i kleju nie stwierdziłem. Ta tańsze to po ile? Masz na dnie takie logo ,jakie zaznaczyłem na foto czarnym okręgiem? logo ma napis " www.jokey.com? Fermentatory kupowałem w różnych miejscach-na wszystkich mam logo www.jokey.com Czerwonym okręgiem zaznaczyłem taki "rant" widoczny i wyczuwalny pod palcem-nie wiem,czy to jest miejsce klejenia/zgrzewania,czy to ślad po formie z wtryskarki-wewnątrz nic "nie czuć pod palcem" -wygląda na caliznę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi