Churchill_MD Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Mam pytanie praktyczne dotyczące stosowania płatków dębowych w czasie warzenia piwa. Z tego co wyczytałem, to dodaje się je na etapie fermentacji cichej. Mam zatem /.... pytania: 1. Skoro napisano, że płatki powinny być kilka tygodni w piwie, to jak rozumiem, fermentacja cicha przedłuża się znacznie (większość z nas chyba prowadzi ją przez ok. tydzień)? 2. Płatki należy zdyzenfekować przed użyciem. Można użyć knotów siarkowych, a ja mam pytanie: czy można użyć OXI lub pirosiarczanu? 3. Ile mniej więcej można/należy użyć takich płatków na 20-litrową warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Mam pytanie praktyczne dotyczące stosowania płatków dębowych w czasie warzenia piwa. Z tego co wyczytałem, to dodaje się je na etapie fermentacji cichej. Mam zatem /.... pytania: 1. Skoro napisano, że płatki powinny być kilka tygodni w piwie, to jak rozumiem, fermentacja cicha przedłuża się znacznie (większość z nas chyba prowadzi ją przez ok. tydzień)? 2. Płatki należy zdyzenfekować przed użyciem. Można użyć knotów siarkowych, a ja mam pytanie: czy można użyć OXI lub pirosiarczanu? 3. Ile mniej więcej można/należy użyć takich płatków na 20-litrową warkę? ad. 1. Ja do RISa dawałem płatki Shery ok 25g na 10l. Płatki były w piwie jakieś 20 dni. Z początku aromat był zdominowany przez płatki, z biegiem czasu jest bardziej ułożony. ad. 2. Ja chwile gotuje w małej ilości wody, później wszystko wlewam na cichą. ad. 3. patrz pkt. 1 Churchill_MD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Podłączę się do pytań, czy wrzucacie płatki na cichą luzem czy może w woreczku muślinowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) 1. zazwyczaj daję na ok 14-16 dni 2. nastawiam garnek wody, doprowadzam do wrzenia, na metalowe sitko sypię płatki i zamykam pokrywką. trzymam tak ok 10 min. chemii nie warto stosować 3. zacznij od ok. 1g/l , płatków zawsze można dosypać, nie warto przesadzać na początku z ilością bo potem 'oddębowić' piwo jest trudno płatki sypię luzem, są dosyć duże więc nie ma potem problemu z oddzieleniem ich od piwa Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez kościesza Chemik i Jakub M 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Płatki wrzuca się luzem. Najlepiej wyrzucić je do 40% alkoholu w celu dezynfekcji. Im więcej dasz tym silniejszy efekt. To samo dotyczy się czasu. Zależy co chcesz uzyskać. Chemik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się