lolo Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 kiedyś próbowałem coś fermentować na US-05 w niższych temp. straszny diacetyl był w piwie mimo przerwy diacetylowej, jak widać za krótka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Na razie nic nie ruszam, niechaj sobie spokojnie pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Na razie nic nie ruszam, niechaj sobie spokojnie pracuje. Przewidź jednak podniesienie temperatury pod koniec burzliwej, moje US-05 w 12-13°C doszły do 5°Blg i zakończyły działanie, po podniesieniu temperatury do 18°C dojadły jeszcze dwa stopnie. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Jadą w tej chwili w ~15 stopniach więc wszystko jest na jak najlepszej drodze do poprawnego przefermentowania Jeśli będzie na zewnątrz ciepło to i w środku temperatura pójdzie do góry Na tą chwilę bardzo ładnie bulgocze, często aczkolwiek spokojnie Na zewnątrz - miałem na myśli na dworzu im na dworzu cieplej tym i w środku budynku też cieplej, chociaż to cieplej już się skończyło. Dzisiaj 9.04 - 15,7 stopnia na zewnątrz fermentora. Może jeszcze uda się jakiegoś spokojnego dolniaka uwarzyć - jeśli temperatury w budynku będą ~10-12 stopni Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi