Belze Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Cześć Wymyśliłem że zrobię sobie Waniliowo-Czekoladowy Milk Stout. Jestem już po burzliwej, trochę przydługawej, ok 10 dni, czas zlać na krótką (4dni) cichą z dodatkami. Planuję dać na 4 dni śrutę kakaowca (150g na 25l) oraz na 2 dni wanilię w laskach (100g). Jakkolwiek wanilia próżniowo zapakowana będzie mogła zostać od razu dorzucona do fermentora, to jednak z ziarnami mam dylemat. Przelanie przez wrzątek spowoduje, że uleci mi sporo aromatu. Jak poprawnie dorzucić ten dodatek na cichą? JefferyGag 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zanieś w szczelnej tytce do pracowni RTG i niech ci zdjęcie tego zrobią bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Może spirytus? vodka? Coś mi się zdaje że ktoś robił moczenie w alkoholu i lał później ten alkohol zamiast wrzucania dodatków aromatyzujących.. nie chcę wprowadzać w błąd ale wydaje mi się że o podobnych praktykach czytałem tu na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Nie robiłem, ale postępowałbym tak jak z płatkami dębowymi, czyli w alkohol i do wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Bardzo dobry pomysł. Generalnie aby wydobyć więcej smaku z kakaowca, zaleca się dodanie wanili 1-2 laski, przekrojone wzdłuż i pocięte na ok. 5cm paski, aby umozliwić ziarnom ekstrakcję poprzez alkohol. Na 25L 150g będzie wg. za mało, dałbym 200. Najlepiej przygotować miksturę, czyli ziarno kakaowca i paski wanili ekstrahować 3 dni w wódce, bądź czymś innym (np. ja używałem i wódki, i whisky). Potem całą miksturę do wiadra. W alkoholowym środowisku lepiej wydobędziesz aromaty. Z piwem powinno to leżakować m.in. półtora tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Też myślałem ostatnio o kakaowcu w kontekście robienia RIS-a, ale chyba wrzucę do kotła na jakieś 10 minut gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Najlepsze efekty osiągniesz dodając na cichą i to jest zalecane. Dodawanie do gotowania dodatków typu kakao czy ziarna kakaowca jest bez sensu. W trakcie gotowanie czy ekstrakcji na ciepło (knockout) wyprujesz wszystko co może Ci dać posmaki wysokiej jakości ciemnej czekolady, dostaniesz ewentualnie coś na wzór cienkiego, mdławego kakao. Najlepiej używać pokruszonych ziaren, bez łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zalałem whiskey+wódka, potrzymałem 2 dni, zlałem na cichą. Dzięki za odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Odświeżę temat I jak efekty takiego zabiegu wypadły? Ja wolałbym uniknąć dolewania destylatów do piwa. Myślałem o zdezynfekowaniu śruty kakaowej i wanilii w mikrofali. Obawiam się jednak, że to mogłoby negatywnie wpłynąć na ich właściwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Tez jestem ciekawy co z tego wyszlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Ile tej wódki albo whisky dajecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Nabyłem prażone ziarno kakaowca. Zdezynfekuję najprawdopodobniej szpirytusem, mam tylko wątpliwość czy rozbijać ziarna na kawałki, czy wrzucić w całości. Jak myslicie, co da lepszy efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Nabyłem prażone ziarno kakaowca. Zdezynfekuję najprawdopodobniej szpirytusem, mam tylko wątpliwość czy rozbijać ziarna na kawałki, czy wrzucić w całości. Jak myslicie, co da lepszy efekt? Ja bym rozbił, sam używałem wiórków (surowych) z kakaowca, które w domu wypiekałem w różnych temp. i następnie szły do spirytu. Ogólnie efekt był słabszy niż zakładałem, więc tym bardziej sugerowałbym rozdrobnienie ziaren (ja robiłem wyciąg alkoholowy z 250g kakaowca), sam wyciąg pachniał świetnie, piwo przy butelkowaniu też, ale aromat szybko się ulotnił. Piwa (przynajmniej jedna warka, bo drugiego eksperymentu nie próbowałem od dawna) teraz są wyraźnie czekoladowe, ale sądzę że to chyba czekoladowość słodowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwiutki Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Kordas, mi w Weizenie czekoladowość też wzrosła z czasem, także to raczej nie od słodu. Ktoś już kiedyś tu pisał, że na efekty trzeba dłużej poczekać. Śruta i wanilia były moczony w wódce, przez około tydzień, po czym wszystko zostało wrzucone na cichą. Ale potwierdzam, tej śruty trzeba dać mega dużo. U mnie ogólnie słabo to wyszło w dwóch piwach, w tym jedno (z wanilią i dosładzane ksylitolem) regularnie ostatnio eksploduje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 No to i samemu się czegoś dowiedziałem... akurat została mi jeszcze paczka wiórków, więc zrobię chyba eksperyment z uwarzeniem jasnego piwa z dodatkiem kakaowca i zobaczymy czy po jakimś czasie czekolada wyjdzie. A eksplozje piw dosładzanych ksylitolem może być spowodowana tym, że można kupić także ściemniony ksylitol, który jest mieszany z cukrem. Jak szukałem informacji na temat dostępnych "dosładzaczy" do cydru, to znalazłem kilka opowieści o tym, że ludziom ksylitol był jedzony przez drożdże - był zmieszany z cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Nabyłem prażone ziarno kakaowca. Zdezynfekuję najprawdopodobniej szpirytusem, mam tylko wątpliwość czy rozbijać ziarna na kawałki, czy wrzucić w całości. Jak myslicie, co da lepszy efekt? Ja bym rozbił, sam używałem wiórków (surowych) z kakaowca, które w domu wypiekałem w różnych temp. i następnie szły do spirytu. Ogólnie efekt był słabszy niż zakładałem, więc tym bardziej sugerowałbym rozdrobnienie ziaren (ja robiłem wyciąg alkoholowy z 250g kakaowca), sam wyciąg pachniał świetnie, piwo przy butelkowaniu też, ale aromat szybko się ulotnił. Piwa (przynajmniej jedna warka, bo drugiego eksperymentu nie próbowałem od dawna) teraz są wyraźnie czekoladowe, ale sądzę że to chyba czekoladowość słodowa. Tego kakaowca po robiciu wyszło strasznie dużo objętościowo. Faktycznie można to zdezynfekować ClO2? Jeśli tak to w jaki sposób? Tylko zalać roztworem i zostawić aż się zdezaktywuje i wlać do wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Nabyłem prażone ziarno kakaowca. Zdezynfekuję najprawdopodobniej szpirytusem, mam tylko wątpliwość czy rozbijać ziarna na kawałki, czy wrzucić w całości. Jak myslicie, co da lepszy efekt? Ja bym rozbił, sam używałem wiórków (surowych) z kakaowca, które w domu wypiekałem w różnych temp. i następnie szły do spirytu. Ogólnie efekt był słabszy niż zakładałem, więc tym bardziej sugerowałbym rozdrobnienie ziaren (ja robiłem wyciąg alkoholowy z 250g kakaowca), sam wyciąg pachniał świetnie, piwo przy butelkowaniu też, ale aromat szybko się ulotnił. Piwa (przynajmniej jedna warka, bo drugiego eksperymentu nie próbowałem od dawna) teraz są wyraźnie czekoladowe, ale sądzę że to chyba czekoladowość słodowa. Tego kakaowca po robiciu wyszło strasznie dużo objętościowo. Faktycznie można to zdezynfekować ClO2? Jeśli tak to w jaki sposób? Tylko zalać roztworem i zostawić aż się zdezaktywuje i wlać do wiadra? Sam nigdy nie używałem ClO2, więc nie wiem w jakim stopniu nadaje się on do dezynfekcji różnych rzeczy, które wrzucamy do piwa. Ostatnio ktoś polecał tego do dezynfekcji płatków dębowych, więc może się nada, jednak ja "na wszelki wypadek unikałem środków na bazie chloru. Ja bym pewnie spróbował wrzucić na jakieś 15 minut do piekarnika ustawionego na temperaturę trochę wyższą niż 100C o ile ziarna wyszło faktycznie za dużo, by traktować to "sprajtem". A dużo planujesz tego kakaowca wrzucić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Może StarSan? Powinien dać radę i przy tym być w pełni bezpieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Chce dodać śrutę kakaowca i wanilię do mocnego piwa. 10l 21blg początkowego. Myślałem o jednej lasce wanilli 14cm + 100g śruty kakaowca. Wszystko wymoczone w vódce i whiskey. To będą dobre proporcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się