bnp Posted July 12, 2009 Share Posted July 12, 2009 czy "słodził" ktoś piwo maltodekstryną ? np taką http://www.allegro.pl/item680185984_maltodekstryna_25kg_1kg_5_96zl_wysylka_20zl.html Powinna nadać lekką słodycz oraz "pełność" piwa. Wpłynie także na lepkość piwa co pozytywnie zadziała na pianę. Dodana podczas zacierania ulegnie hydrolizie i będzie mogła częściowo odfermentować. Z założenia coś pomiędzy ekstraktem słodowym a syropem skrobiowym Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 12, 2009 Share Posted July 12, 2009 Maltodekstyna to surogat zacierania na słodko, jak cos nie wyjdzie z zacieraniem, to można jej dodać, podobny efekt możesz uzyskać podnosząc po prostu temperaturę scukrzania. Nie jest specjalnie słodka, podobnie jak zwykłe dekstryny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted July 12, 2009 Author Share Posted July 12, 2009 @coder Oczywiście ja to wszystko wiem Literatura podaje, iż maltodekstryna jest słodsza i lepiej rozpuszczalna od dekstryny. dodatek do zacierania przytoczyłem jako temat poboczny, chodzi mi o dodatek maltodekstryny do gotowego piwa. Może byłby ciekawy efekt smakowy do ciężkich ciemnych piw. Laktozy nie miałem okazji próbować, wypróbowałem słodzik jednak piwsko jest słodkie ale "puste" w smaku. Obecnie spijam przechmielonego portera w ten sposób iż dodaję do piwa w kuflu syrop z cukru i takie coś jest nawet smaczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 chodzi mi o dodatek maltodekstryny do gotowego piwa. Może byłby ciekawy efekt smakowy do ciężkich ciemnych piw. [...] Ciężkie, ciemne piwa zwykle wnoszą "ciekawy efekt smakowy" bez tego typu dodatków. Jeśli miałbym dodawać takie wynalazki to raczej do brown ale mild i temu podobnych. I to nie do szklanki lecz nieco wcześniej. Chodzi o to, że mimo naszych starań z zacieraniem na słodko lekkie piwa odfermentowują dość głęboko. Mam mały woreczek tego wynalazku (leży sobie już drugi rok) ale jakoś do tej pory nie było okazji sypnąć. Może dorzucę do połowy następnej warki (milk stout?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now