bnp Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 czy "słodził" ktoś piwo maltodekstryną ? np taką http://www.allegro.pl/item680185984_maltodekstryna_25kg_1kg_5_96zl_wysylka_20zl.html Powinna nadać lekką słodycz oraz "pełność" piwa. Wpłynie także na lepkość piwa co pozytywnie zadziała na pianę. Dodana podczas zacierania ulegnie hydrolizie i będzie mogła częściowo odfermentować. Z założenia coś pomiędzy ekstraktem słodowym a syropem skrobiowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Maltodekstyna to surogat zacierania na słodko, jak cos nie wyjdzie z zacieraniem, to można jej dodać, podobny efekt możesz uzyskać podnosząc po prostu temperaturę scukrzania. Nie jest specjalnie słodka, podobnie jak zwykłe dekstryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 @coder Oczywiście ja to wszystko wiem Literatura podaje, iż maltodekstryna jest słodsza i lepiej rozpuszczalna od dekstryny. dodatek do zacierania przytoczyłem jako temat poboczny, chodzi mi o dodatek maltodekstryny do gotowego piwa. Może byłby ciekawy efekt smakowy do ciężkich ciemnych piw. Laktozy nie miałem okazji próbować, wypróbowałem słodzik jednak piwsko jest słodkie ale "puste" w smaku. Obecnie spijam przechmielonego portera w ten sposób iż dodaję do piwa w kuflu syrop z cukru i takie coś jest nawet smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 chodzi mi o dodatek maltodekstryny do gotowego piwa. Może byłby ciekawy efekt smakowy do ciężkich ciemnych piw. [...] Ciężkie, ciemne piwa zwykle wnoszą "ciekawy efekt smakowy" bez tego typu dodatków. Jeśli miałbym dodawać takie wynalazki to raczej do brown ale mild i temu podobnych. I to nie do szklanki lecz nieco wcześniej. Chodzi o to, że mimo naszych starań z zacieraniem na słodko lekkie piwa odfermentowują dość głęboko. Mam mały woreczek tego wynalazku (leży sobie już drugi rok) ale jakoś do tej pory nie było okazji sypnąć. Może dorzucę do połowy następnej warki (milk stout?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się