gr000by Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 (edytowane) Nie bardzo chcę się pchać w takie piwa na razie. Pszeniczne tak czy tak powstaną, bo 5kg słodu pszenicznego trochę zawadza, a nie mam parcia na większą ilość jasnego piwa na już. Ponadto będę miał powód do ogarnięcia magazynku, bo na razie jest tam totalny chaos - 15 krat piwa trochę miejsca zajmuje, a jeszcze muszę wygospodarować miejsce na kolejne 5-10 krat. Dlatego przerwa do końca sierpnia dobrze zrobi mi i browarowi - nie palę się do warzenia kolejnych piw, na które nie mam miejsca. Edytowane 16 Lipca 2014 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Zabutelkowałem #9. Świeże w smaku bardzo przyjemne, trochę przedobrzyłem z chmieleniem na aromat, ale za 2-3 tygodnie powinno być tylko lepsze . Przed warzeniem pszenicznych muszę poprawić chłodnicę i dokupić część słodów do pszenicznego ciemnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Ostatnie 2 tygodnie były okresem testowym. Będzie po kolei o kilku warkach, zgodnie z kolejnością warzenia. #2. KarmeLLove v1.0. Po dłuższym czasie traci charakter piwa typu ciemny strong i wychodzi z niego sporo karmelu, toffi, nieco nut palonych jak delikatna kawa, czekolada, a do tego rozgrzewa ze względu na swój charakter. #3. Porter Bałtycki Mocny. Teraz zmieniłbym nazwę na Mocny Polsko-Imperialny Porter Bałtycki . Doskonale rozgrzewa i niestety ciut rozkłada na łopatki (>10% alkoholu v/v), w smaku oferuje wszystko czego potrzeba baltic'owi - kawę, karmel, czekoladę, suszone owoce. Bardzo dobrze się nagazowało po długim dojrzewaniu, mimo że miałem obawy czy drożdże podejmą próbę przerobienia glukozy w butelkach. #6. Foreign Extra Stout. Zbyt palone, zbyt kwaśne (od słodów palonych). Nie mój styl, podobnie jak drugiego głównego spijacza piwa - taty. Co nie zmienia faktu, że pewnym osobom przypadło do gustu po degustacji. #7. Full Aroma Hops. Coś nie wyszło mi chmielenie w tej warce. Goryczki brakuje, smak chmielu gdzieś tam się rozbija po języku, aromat wychodzi dopiero przy piciu mocno schłodzonego piwa. W porównaniu do pierwszego FAH'a - tragedia, szczególnie, że piany mu brak, a w #1. wychodziła z kufla. Można je ostatecznie uznać za jasne chmielowe. #8. Irish Red Ale. Wszystko ok z piwem, tylko brakuje mu nieco charakteru. manowar zasugerował dodatek odrobiny słodów palonych/czekoladowych aby uzupełnić ten brak. Jak dla mnie jest jeszcze młode, więc poczekam podobnie jak z #2. na pełnowartościową opinię. #9. Lekkie Letnie. Numer jeden na lato. Delikatna goryczka, bardzo mocny smak i aromat chmielu (cytrusowo-miętowy), który po schłodzeniu idealnie pasuje do piwa. Sposób zacierania powinien dać sporą słodkość w piwie, ale bardzo przyjemnie współgra to z całą resztą i piwo smakuje wyśmienicie. Powoli zbliżam się do warzenia pszenicznych. Główną przeszkodą jest brak czasu, a dodatkową wymówką - brak fermentatorów, które są zajęte przez cydry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) 10. Jasne Pszeniczne (Złote), gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 11Brzeczka nastawna w litrach: 24,5 Słody i dodatki słód pilzneński 2,0kg słód monachijski I 1,0kg słód pszeniczny 2,5kg słód carahell 0,4kg słód caraamber 0,3kg Chmiele Marynka 15g Lubelski 30g Drożdże Fermentis Safbrew WB-06 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 23l wody 40ºC - 10 minut w 45ºC - 5 minut w 50ºC - 30 minut w 63-65ºC - 30 minut w 72-74ºC - podgrzanie do 76ºC, 10 min przerwy - wysładzanie 14l wody 75ºC w 1 porcji + wysładzanie 14l wody 75°C na cienkusz Chmielenie Czas gotowania 70 minut - 65 min 15g chmielu goryczkowego Marynka - 5 min 30g chmielu aromatycznego Lubelskiego Fermentacja 7 dni burzliwa, 19-22°C 7 dni cicha, 19-22°C Rozlew BLG końcowe 2, zabutelkowałem 22 (8 butelki + 14 minikegi) litry. IBU 15 (Tinseth) Refermentacja cukier 8g/l (butelka) i cukier 20g/4,75l (minikeg). Można by powiedzieć, że kolor piwa zgadza się z medalem na mistrzostwach świata w siatkówce . Bardzo udana warka, wystartowałem o 14:30, pracę zakończyłem o 20:25, tak że zdążyłem na pierwszą akcję. Wydajność nieco niższa niż w podobnych piwach na początku "kampanii piwowarskiej", ale zapomniałem o mieszaniu w trakcie przerwy maltozowej. Tak to jest zrobić przerwę... Za tydzień pszeniczne ciemne. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) 11. Ciemne Pszeniczne (Brązowe), gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 15Brzeczka nastawna w litrach: 29 Słody i dodatki słód pilzneński 2,0kg słód monachijski I 1,2kg słód pszeniczny 2,5kg słód carawheat 0,5kg słód caraamber 0,7kg słód caraaroma 0,1kg słód carafa II 0,03kg Chmiele Challenger 25g Lubelski 25g Drożdże Fermentis Safbrew WB-06 1 paczka (gęstwa po Jasnym Pszenicznym) Zacieranie - całość wsypana do 23l wody 40ºC (w tym 10l cienkusza 2,5 BLG po poprzednim pszenicznym) - 10 minut w 45ºC - 8 minut w 50ºC - 50 minut w 64-66ºC - podgrzanie do 74ºC + carafa II, 2,5 godziny przerwy (zeszło do 60ºC) - wysładzanie 19l wody 75ºC w 3 porcjach Chmielenie Czas gotowania 70 minut - 65 min 25g chmielu goryczkowego Challenger - 5 min 25g chmielu aromatycznego Lubelskiego Fermentacja 7 dni burzliwa, 19-22°C 7 dni cicha, 19-22°C Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 27 litrów. IBU 15 (Tinseth) Refermentacja cukier 8g/l. Bardzo, ale to bardzo udana warka. Mimo problemów czasowych z zacieraniem (przerwa maltozowa planowana na 30 minut i przerwa dekstrynująca "na odczepnego"), bardzo opornego wysładzania i długiego zagotowywania brzeczki przed chmieleniem. Zapach przedni, kolor wpadający w dość ciemny brąz oraz wydajność, która trochę mnie zaskoczyła. Do fermentatora nie wlałem i tak ok. 2 litrów osadów z chmielinami, po prostu się nie zmieściły. W 12h gęstwa się tak rozkręciła, że z rurki nie strzela, a leci jedna seria od dwóch godzin . Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Zabutelkowałem dzisiaj jasne pszeniczne i zlałem ciemne pszeniczne na cichą. Jasne na świeżo smakuje wybornie, niestety miałem okazję dopić resztkę po rozlewie, więc ciężko oceniać poszczególne smaki/aromaty. Ciemne powędruje do butelek za tydzień, a ja w oczekiwaniu na wychłodzenie piwnicy do 14-15°C (przede mną seria lagerów) stworzę jeszcze jakieś piwo do minikegów. Zestaw słodów byłby podobny jak w #9 (Lekkie Letnie), tylko zacieranie na wytrawniejsze piwo i znacznie mocniejsze chmielenie na goryczkę (mam trochę Iungi i Sybilli do wykończenia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Zabutelkowałem dzisiaj ciemne pszeniczne. Nie spodziewałem się takiej ilości piwa do butelkowania. Kolor piękny, brązowy, piwo delikatnie mętne. W zapachu czuć delikatnego banana, pierwszą próbę smakową zrobię w ciągu tygodnia. Jasne pszeniczne po tygodniu jest bardzo delikatne, praktycznie nie czuć w nim bananów i goździków . Chyba fermentowałem w zbyt niskiej temperaturze. Kolor ma złoty, wpadający wręcz w pomarańczowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Dokopałem się do informacji o jakości wody wodociągowej w Rzeszowie. Zrobiłem to zupełnie "przy okazji", bo potrzebowałem tych informacji do innego celu. Tutaj jest podana średnia jakość wody w III kwartale. Woda całkiem sympatyczna, średnio twarda (ok. 100ppm Ca), o przewadze siarczanów nad chlorkami (4:1), a mimo to piwa wychodzą bardzo przyjemnie słodowe, z dobrym akcentem chmielu. Przy okazji spijam kratkę Lekkiego Letniego. Piwko całkiem fajne, ale po dłuższym czasie zaczyna tracić - aromat chmielowy słabnie, a mocne nagazowanie (zimne piwo ucieka z butelki, wypływa zawartość szyjki i już można pić piwo normalnie) zmienia smak piwa na "rozwodniony", chyba że to drożdże coś jeszcze znalazły strawnego wśród cukrów i wszamały coś ponad to co w fermentatorze. Tak czy inaczej, przed latem pozycja obowiązkowa, nawet nieco mocniej chmielona na goryczkę. Trzeba zacząć warzyć piwo, bo zapasy kurczą się w zastraszającym tempie, a czasu na warzenie trochę brakuje. Chodzi mi po głowie jakieś Polskie Ale, tylko natchnienia jeszcze nie znalazłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) 12. Polski Chmiel Power (PCP), gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 12,5Brzeczka nastawna w litrach: 29 Słody i dodatki słód pilzneński 6,0kg Chmiele Iunga 53g Marynka 22g Sybilla 55g Lubelski 23g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 20l wody 40ºC - 50 minut w 64-65ºC - 20 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 75-76ºC, 5 min przerwy - wysładzanie 22l wody 75ºC w 2 porcjach + wysładzanie 12l wody 75°C na cienkusz Chmielenie Czas gotowania 60 minut - 60 min 53g chmielu goryczkowego Iunga - 40 min 22g chmielu goryczkowego Marynka - 20 min 45g chmielu aromatycznego Sybilla - 1 min 23g chmielu aromatycznego Lubelskiego + 10g chmielu aromatycznego Sybilla Fermentacja 7 dni burzliwa, 10°C 7 dni burzliwa, 11-13°C 7 dni burzliwa, 17-20°C 7 dni cicha, 17-20°C Rozlew BLG końcowe 2, zabutelkowałem 26 (16,5 butelki + 9,5 minikegi) litrów. IBU 42 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Jutro lecę z tym piwkiem. Będę sprzątał zapasy chmielu i robił ogólny remanent w browarze, bo zbliża się pora warzenia porterów bałtyckich. W niedzielę też pewnie będę warzył, bo jakoś tak nie ma w czym wybierać w piwniczce, a gęstwa W34/70 by się przydała do wzmacnianej wersji porteru. Na gęstwie US-05 planuję postawić też jeszcze jakieś jedno piwko, tylko jeszcze mam dylemat jakie - ktoś podrzuci dobry pomysł na ciekawe jasne/bursztynowe/czerwone piwo o przeciętnym chmieleniu (bez jakichś ekstremów w kwestii goryczki i aromatu)? Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Warka 12. Polski Chmiel Power (PCP), receptura własna Zawartość ekstraktu (BLG): 12 Brzeczka nastawna w litrach: Słody i dodatki słód pilzneński 6,0kg Chmiele Iunga 53g Marynka 22g Sybilla 55g Lubelski 23g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 20l wody 40ºC - 50 minut w 64-65 ºC - 15 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 75-76ºC, 5 min przerwy - wysładzanie l wody 75ºC w 4 porcjach Chmielenie Czas gotowania 60 minut - 60 min 53g chmielu goryczkowego Iunga - 40 min 22g chmielu goryczkowego Marynka - 20 min 45g chmielu aromatycznego Sybilla - 1 min 23g chmielu aromatycznego Lubelskiego + 10g chmielu aromatycznego Sybilla Fermentacja 14 dni burzliwa, 14-16°C 7 dni cicha, 14-16°C Jutro lecę z tym piwkiem. Będę sprzątał zapasy chmielu i robił ogólny remanent w browarze, bo zbliża się pora warzenia porterów bałtyckich. W niedzielę też pewnie będę warzył, bo jakoś tak nie ma w czym wybierać w piwniczce, a gęstwa W34/70 by się przydała do wzmacnianej wersji porteru. Na gęstwie US-05 planuję postawić też jeszcze jakieś jedno piwko, tylko jeszcze mam dylemat jakie - ktoś podrzuci dobry pomysł na ciekawe jasne/bursztynowe/czerwone piwo o przeciętnym chmieleniu (bez jakichś ekstremów w kwestii goryczki i aromatu)? To jest na 20l? Będzie moccccno goryczkowo Ile IBU z tego wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Wyszło 29l. Wydajność ze wzoru na wiki.piwo.org - 64%. IBU z Brewtarget'a wychodzi 65, o ile dobrze wszystko wypełniłem. Czy będzie odpowiednio goryczkowe to zobaczę, bo mam wrażenie, że na samą goryczkę Iungi jestem nieczuły - muszę dodawać Marynki, bo inaczej nie czuję nic. Ponawiam tylko pytanie. Na gęstwie US-05 planuję postawić też jeszcze jakieś jedno piwko, tylko jeszcze mam dylemat jakie - ktoś podrzuci dobry pomysł na ciekawe jasne/bursztynowe/czerwone piwo o przeciętnym chmieleniu (bez jakichś ekstremów w kwestii goryczki i aromatu)? Edytowane 21 Listopada 2014 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Poszedłem za ciosem i uwarzyłem kolejne piwo. 13. KarmeLLove v1.0 (Strong), gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 14Brzeczka nastawna w litrach: 23,5 Słody i dodatki słód pilzneński 5,0kg słód caraaroma 0,5kg słód carafa I 0,1kg Chmiele Marynka 40g Lubelski 30g Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 2 paczki Zacieranie - całość wsypana do 21l wody 60ºC (w tym 12l cienkusza 2 BLG po poprzednim PCP) - 20 minut w 64-65ºC - 60 minut w 70-71ºC - podgrzanie do 77ºC, 10 min przerwy - wysładzanie 21l wody 75ºC, w 3 porcjach Chmielenie Czas gotowania 100 minut - 70 min 20g chmielu goryczkowego Marynka - 40 min 20g chmielu goryczkowego Marynka - 10 min 30g chmielu aromatycznego Lubelskiego Fermentacja 7 dni burzliwa, 10°C 23 dni burzliwa, 11-15°C Rozlew BLG końcowe 4, zabutelkowałem 22,5 (18 butelki + 4,5 minikeg) litrów. IBU 33 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Trochę zmieniłem czasy zacierania i chmielenia. Dałem 2 paczki W34/70, bo obie były do kwietnia 2014 - mam nadzieję, że wystartują i przerobią to piwo. Będę potrzebował ich gęstwy do uwarzenia wzmacnianego porteru bałtyckiego. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 PCP i KarmeLLove pracowały razem w ok. 10°C przez tydzień, jednak na następny tydzień podnoszę im temperaturę do 11-13°C. Obydwa piwa mają po 6 BLG, czyli US05 dają sobie radę w temperaturach nieomal lagerowych. Za tydzień przekonam się czy dały radę kontynuować pracę - mogę zawsze przenieść PCP do cieplejszego pomieszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Znów tylko wyniki pomiarów . Nie mam siły zabrać się za coś konkretniejszego, za tydzień mam w planach 2 piwa, ale jak to wyjdzie - zobaczymy. Jak przyjdą surowce na portery bałtyckie to warzę 2 razy, jak nie to leci lekkie karmelowe na gęstwie po PCP. No i pomiary. Temperatura wahała się od 11 do 13,5°C w pomieszczeniu, ale drożdże nie porzuciły pracy. PCP zeszło do 3,5BLG, a KarmeLLove do 5BLG. Przenoszę dzisiaj PCP do cieplejszego pomieszczenia (17-20°C), żeby na pewno przerobiły resztę strawnych cukrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) 14. KarmeLLove v2.0 (Czerwone), gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 10,5Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody i dodatki słód pilzneński 3,0kg słód carared 0,5kg słód caraaroma 0,5kg Chmiele Marynka 20g Lubelski 20g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po PCP) Zacieranie - całość wsypana do 14l wody 60ºC - 20 minut w 64-65ºC - 60 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77ºC, 10 min przerwy - wysładzanie 21l wody 75ºC, w 4 porcjach Chmielenie Czas gotowania 70 minut - 60 min 20g chmielu goryczkowego Marynka - 20 min 20g chmielu aromatycznego Lubelskiego Fermentacja 12 dni burzliwa, 12-15°C 2 dni cicha, 17-20°C Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 15 litrów. IBU 23 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Widzę, że używasz minikegów. Dużo ludzi się skarży, że rdzewieją i inne takie. Jakie jest twoje zdanie? Uważasz, że są godne polecenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Odkąd je dostałem, jeszcze nic się mi z nimi nie stało. Po opróżnieniu z piwa płuczę je kilkukrotnie wodą, wylewam ją jak najdokładniej i przelewam kega spirytusem. Spirytus również wylewam, ale zostawiam kilka mililitrów w kegu, po czym delikatnie zamykam keg korkiem. W ten sposób wnętrze mam zdezynfekowane i pozbawione wilgoci. Jeden keg mi delikatnie rdzewieje w okolicy otworu na korek, ale piwo nie ma kontaktu z tym miejscem, bo jest to nieco ponad brzegiem otworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) 15. Porter Bałtycki Mocny, gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 24,5Brzeczka nastawna w litrach: 25 Słody i dodatki słód pilzneński 0,5kg słód pale ale 5,0kg słód monachijski I 1,0kg słód monachijski II 1,0kg słód caramunich II 1,0kg słód caraaroma 1,0kg słód carafa I 0,1kg słód carafa II 0,1kg słód carafa III 0,1kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg cukier 1,0kg Chmiele Marynka 60g Sybilla 40g Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 2 paczki (gęstwa po Kv1.0) + Fermentis Saflager S-23 2 paczki Zacieranie - całość wsypana do 25l wody 50ºC - 5 minut w 55ºC - 45 minut w 64-65ºC - 60 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 76-77ºC + carafa III, 10 min przerwy - wysładzanie 22l wody 75ºC, w 3 porcjach + wysładzanie 22l wody 65°C na cienkusz, w 2 porcjach Chmielenie Czas gotowania 120 minut (bardzo mocno) - 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka - 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla + cukier + płaska łyżka mchu irlandzkiego Fermentacja 14 dni burzliwa, 10-14°C 20 dni cicha, 10-14°C Rozlew BLG końcowe 7, zabutelkowałem 22 litry. IBU 37 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7,5g/l. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 A co z cienkuszem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Trafi jako baza do zacierania kolejnego porteru (planuję go warzyć w niedzielę), prawdopodobnie wersji czekoladowej. Zostawiłem otwarty kranik na długi czas i w sumie uzyskałem 25l cienkusza, BLG nie mierzyłem. Zabutelkowałem przed chwilą #13. Pierwszy raz Greta (przebieg 0,5k kapsli) utrąciła mi szyjkę w butelce - jedynie co mnie zainteresowało to to, że wcześniej tej butelki nie kapslowałem u siebie, tylko umyłem i wstawiłem do kratki oczekującej na zapełnienie. Jak pojawią się kolejne problemy z Gretą - przechodzę na coś stołowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Nie czekaj na następne ucięte szyjki i zrób sobie prezent pod choinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Taka sobie odskocznia, skomponowana na poczekaniu i pod wpływem http://www.piwo.org/...doswiadczenia/. 16. Malinowe, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 11 (obliczone startowe), 8 (po zmieszaniu)Brzeczka nastawna w litrach: 20 Baza piwna z osadem drożdżowym 14. KarmeLLove v2.0 (Czerwone), drożdże Fermentis Safale US-05 – 8l Słody, chmiele, dodatki słód pilzneński 0,5kg płatki jęczmienne błyskawiczne 1,0kg Marynka 10g syrop malinowy Herbapol 2x420ml woda kranowa filtrowana w dzbanku z wkładem z węglem aktywnym Zacieranie - płatki wsypane do 2l wrzątku, zagotowane, 5 minut przerwy - dolane 3l zimnej wody (temperatura całości około 40°C), wsypany słód - 5 minut w 57°C - 8 minut w 64-65°C - 45 minut w 70-73°C, po 20 minutach dolane 2l wody 74°C - podgrzanie do 78°C, 5 minut przerwy - zacier przecedzony na sitku po dolaniu 2l zimnej wody Chmielenie zacieru Czas gotowania 50 minut - 50 min 10g chmielu goryczkowego Marynka - 5 min przed końcem płaska łyżka mchu irlandzkiego Mieszanie baza piwna z osadem + nachmielony zacier + syrop + woda do objętości 20l Fermentacja 9 dni burzliwa, 12-15°C 5 dni cicha 17-20°C Rozlew BLG końcowe 2, zabutelkowałem 17 litrów. IBU 10 (Tinseth) Refermentacja syrop malinowy 9ml/l (cukier 7,5g/l). Słodzik Stewia Zielony Listek 3 tabletki/l. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) 17. Porter Czekoladowy, gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 21Brzeczka nastawna w litrach: 27 + 5 rezerwy Słody i dodatki słód pilzneński 0,5kg słód pale ale 5,0kg słód monachijski I 1,0kg słód monachijski II 1,0kg słód caramunich II 1,0kg słód caraaroma 1,0kg słód czekoladowy 400 0,6kg słód czekoladowy 1200 0,2kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg miód rzepakowy 1,8l Chmiele Marynka 60g Sybilla 40g Drożdże Fermentis Saflager S-23 2 paczki Zacieranie - całość wsypana do 28l wody 50ºC (w tym 26l cienkusza 3,5 BLG po poprzednim porterze) - 5 minut w 55ºC - 45 minut w 63-65ºC - 40 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 76-77ºC, 10 min przerwy - wysładzanie 25l wody 75ºC, w 3 porcjach (cedzenie na sitku – zbyt drobno ześrutowane słody zatykały otwory w filtratorze) do 15 BLG (około 36-39 litrów) Chmielenie Czas gotowania 110 minut (bardzo mocno) - 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka - 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 0 min miód Fermentacja 12 dni burzliwa, 12-15°C 21 dni cicha, 12-15°C Rozlew BLG końcowe 10. IBU 34 (Tinseth) Moje plany szlag trafił. Jakoś tak wyszło, że wziąłem paczki z najdrobniej ześrutowanymi słodami (szczególnie czekoladowymi), przez co nie byłem w stanie przeprowadzić filtracji i wysładzania (najdrobniejsza frakcja zatkała otwory w fałszywym dnie), ratowałem się sitkiem i prowizorycznym wysładzaniem. Z tego względu warka wyszła mi paskudnie mętna i bardziej rozcieńczona niż planowałem - na szczęście dodatek miodu uratował sytuację i dobrze wpasował się w czekoladowość warki. Po raz pierwszy odłożyłem rezerwę, stoi wlana do butli 5l na polu - w lodówce nie było miejsca. Wykorzystam ją jako faktyczną rezerwę do refermentacji (po wstępnym wyklarowaniu) lub jako dodatek do kolejnego porteru. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zlałem dzisiaj #15. Porter Bałtycki Mocny i #16. Malinowe. Porter osiągnął zawrotne 7,5 BLG na spławiku, a Malinowe ok. 2,5 BLG. Porter powrócił do zimnego pomieszczenia, zaś Malinowe (~17,5l) po wstępnym dosłodzeniu 30 tablekami Stewii zostało w ciepłym pomieszczeniu. Będę rozlewał je do butelek w weekend, wcześniej skonsultuję końcową słodkość z narzeczoną, dla której to piwo było robione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zlałem dzisiaj 17. Porter Czekoladowy na cichą przy 10 BLG - wyszło ledwo 18 litrów "bardziej klarownego". Pozostałe 9,5 litra drożdży i mułu zaleję miodem rozrobionym do 21 BLG - dodam 15,5 litra i zostawię na 7-10 dni w temperaturze w jakiej fermentował porter. Jak BLG solidnie zjedzie w dół to połączę część porterową i miodową, żeby trochę zbić ekstrakt końcowy warki. Rezerwa stojąc na polu ładnie się wyklarowała - cykliczne zamrażanie i rozmrażanie ułatwiło ten proces. Już wiem, że kolejny porter, w wersji karmelowej, będę musiał zacierać na 2 razy - zatrę najpierw drobno ześrutowany słód karmelowy z Litovela i słód czekoladowy ze Strzegomia oraz płatki jęczmienne za pomocą termostabilnej alfa-amylazy w 95°C. Następnie odsączę je na sitku i kilkakrotnie przepłuczę wodą, a uzyskany płyn użyję do zacierania pozostałej części słodów, które mam grubiej ześrutowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się