bulq Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Mam za sobą kilka wartek z koncentratów coopersa. Teraz chciałbym zrobić piwko w tradycyjny sposób z zacieraniem. Moje pytanie: Na czym najlepiej i najwygodniej zacierać? Palnik gazowy/ kuchenka elektryczna/piec kaflowy/taboret gazowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Chłopie !!! to nie ma znaczenia, jak masz w domu gaz to gotujesz na gazie jak masz indukcje to robisz na indukcji. Jak byś miał działkę to nawet możesz i drewnem gar opalać. To co potrzebujesz to garnek min. 30l fermentatory ew chłodnica itd + reszta drobnego sprzętu. OroTanque 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulq Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Wiem, że mogę na wszystkich, ale chce wiedzieć na czym będzie najwygodniej. Waham się między palnikiem gazowym a grzałką elektryczną. Chodzi o to gdzie najłatwiej będzie manewrować temperaturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego zestawu i to Ci polecam. Kadź zacierno-filtracyjna z kega elektryczna sterowana sterownikiem (wcześniej Bolecki, taraz Pamel) a warzenie na gazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zdecydowanie lepiej będzie manewrować temperaturą na gazie lub indukcji, niż nad ogniskiem Do zacierania możesz też ocieplić garnek, tak jak ja to zrobiłem i temperaturę "na lenia" trzyma mi niemal idealnie. Podgrzewam na gazie do filtracji, ale trwa to nieco długo, stąd decyzja o przeniesieniu wszystkiego do piwnicy pod domem rodziców, zakup taboretu gazowego 6-7kW i praca w nieco mocniejszych okolicznościach, niż do tej pory na kuchence gazowej. Zawsze też możesz zacierać w stosunku 2,8-3:1 i np. podgrzewać zacier poprzez dodawanie wrzątku - obliczenia znajdziesz na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulq Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego zestawu i to Ci polecam. Kadź zacierno-filtracyjna z kega elektryczna sterowana sterownikiem (wcześniej Bolecki, taraz Pamel) a warzenie na gazie. Gdzie można dostać taką kadź? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Taboret. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Również polecam taboret, szybko podgrzewa i szybko zagotowuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulq Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) A jak wygląda regulacja temperatury podczas zacierania na taborecie? Wymagane jest mieszanie przez całą godzinę? Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez bulq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Wymagane jest tylko podczas podgrzewania ale polecane przez cały czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zacznij na gazie, mieszaj cały czas. Po pierwsze żeby Ci się nie przypaliło przy podgrzewaniu, i po drugie żeby likwidować lokalne przegrzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Najlepiej zacierać na wodzie o temp. 70-75st podgrzaniej w kadzi filtracyjnej grzałką zanurzeniową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Najlepiej zacierać na wodzie o temp. 70-75st podgrzaniej w kadzi filtracyjnej grzałką zanurzeniową. Mam nadzieję, że to ironia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się