adrick Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Proszę o ocenę dwóch receptur, czy coś zmienić dodać, odjąć. Będzie to moja 6 i 7 warka więc jeszcze potrzebuję pomocy doświadczonych piwowarów. Z góry dziękuję. 1. Milk Stout – 12~13 BLG Warka około 25 L 5 kg Pale Ale 0,35 kg Carapils 0,1 kg Carafa 0,2 kg Czekoladowy 0,1 kg Palony jęczmień 0,4 kg płatki owsiane 0,5 kg laktozy Chmielenie tylko na goryczkę 20 gr Marynki Zacieranie 60 ` w 66 C 10 ` w 76 C Drożdże S 04 lub US 05 Oczekiwania - Bardzo posmakował mi ostatnio Sweet Cow z Alebrowaru i chciałbym stworzyć coś podobnego. 2. Interpretacja receptury Full Aroma Hops 12~13 BLG około 25 L 5 kg plizneńskiego 0,35 kg Carapils zacieranie Całość zasypu wsypana wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy Chmiel Marynka (9% alfa kwasów) 30 gr na goryczkę, 50 gram Lubelski na aromat, 30 gram Cascade na zimno Drożdże S 04 lub US 05 Oczekiwania: Piwko na lato orzeźwiające z wyczuwalną goryczką ale nie tak mocną jak w IPA, ma gasić pragnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 W tym FAH może zamiast 70-72 to 65-67? No i na goryczke bym dał więcej, Marynki to tak z 50-70 gramów, ale to już kwestia gustu O milku się nie wypowiadam, bo się nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Co do Milkstoutu, ja w swoim piwku 500g laktozy w 21(22?) litrach w ogóle nie wyczułem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 w ogóle nie wyczułem e no, co Ty. to ja myślałem, że jestem daltonistą sensorycznym, a są lepsi Trza se było zrobić część bez laktozy. IMHO 500g laktozy na warkę to optimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Trza se było miałbym punkt odniesienia. Ale tak myśląc o tym po fakcie, to wydaje mi się że mocno namieszałem w tamtej warce z dodatkami (kakao, laktoza, chmiele w 0') i się słodycz nieco schowała. Ciekaw jestem ile jest laktozy w SweetCow - bo tam czułem i to w nadmiarze Mam jeszcze 500g tej laktozy w składziku, muszę spróbować czy nie dostałem mąki zamiast cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (kakao, laktoza, chmiele w 0') kakao i owszem, ale chmiel do takiego piwa w 0' to chyba zbędny był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Przecież laktoza nie wnosi zbyt wiele słodyczy. To raczej kwestia uzyskania tej specyficznej faktury piwa, odczucia w ustach, takiej jakby aksamitności. A co pytania o przepisy z pierwszego posta to w przypadku drugiego piwa to przy założeniu "Piwko na lato orzeźwiające [...] ma gasić pragnienie" to raczej zacierałbym bardziej w stronę wytrawności, przy ekstrakcie raczej w stronę 11-12°Blg adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) 2. Interpretacja receptury Full Aroma Hops 12~13 BLG około 25 L 5 kg plizneńskiego 0,35 kg Carapils zacieranie Całość zasypu wsypana wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy Chmiel Marynka (9% alfa kwasów) 30 gr na goryczkę, 50 gram Lubelski na aromat, 30 gram Cascade na zimno Drożdże S 04 lub US 05 Oczekiwania: Piwko na lato orzeźwiające z wyczuwalną goryczką ale nie tak mocną jak w IPA, ma gasić pragnienie. Nic bym nie zmieniał, goryczki będzie sporo z tej Marynki, przerwy ok, może zmniejszyć zasyp o 1kg przy tym sposobie zacierania ale to zależy jak treściwe piwa Ci wychodzą przy Twoim sposobie warzenia. Po namyśle, przy chmieleniu na zimno spokojnie możesz zejść z ballingiem bo chmielenie na zimno podniesie treściwość piwa a i z pianą będzie ok. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez fidoangel adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Wg mnie z tego ostatniego, jeśli zasyp jest na 25 l to wyjdzie sporo więcej niż 12-13 BLG. No chyba, że jest dobrane pod Twoją wydajność. Marynki tez bym nie sypał więcej, bo ona w dużej ilości daje mocno trawiaste posmaki, a w tym wypadku goryczki już wystarczy. Jak bardzo chcesz ją podbić, możesz dosypać coś tak około 30'-20' - może być nawet Lubelski. I teraz tak: zacieranie. Jak zatrzesz jak piszesz dostaniesz dość treściwe piwo, zwłaszcza po chmieleniu na zimno. Ja bym to zatarł w schemacie: 30'-62 °C 30'-72 °C ewentualnie nawet 40 i 20 minut. Ale to moja wizja, ja lubię bardziej lekkie, wyraźne piwa. Do tego takie zacieranie uwypukli nieco goryczkę. adrick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jak zwykle można na Was liczyć. Jakby ktoś jeszcze mógł wypowiedzieć się na temat receptury na MILKA byłoby miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 500g laktozy w tym przypadku to w sam raz. Jak zwykle, wiele zależy od indywidualnego odczucia i preferencji, ale zdecydowanie zacząłbym od 500g gram na warkę, jak w opisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się