koholet Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Ten ekstrakt wygląda jak ukraiński „Krochmaleprodukty”. Generalnie to ekstrak piekarniczy. Kupiłem kiedyś żytni ciemny i był obrzydliwy. Kwaśny i z aromatem zupy grzybowej. Ale jasnego nie używałem. Może jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 W sklepach internetowych piwowarskich widzę dwa rodzaje ekstraktów słodowych niechmielonym, jeden bez dopiski a drugi z dopiską pale ale. Jakie są między nimi różnice, czy warto dopłacić i kupić pale ale? Dodam że dopiero zaczynam moją przygodę z piwowarstwem i pierwsze piwa to ipy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Ja tam w sklepach widzę więcej niż tylko dwa rodzaje, do tego w opisie raczej jest napisane czy się on różni od ekstraktu jasnego. Skoro dopiero zaczynasz przygodę z piwowarstwem, to może wypadałoby na początek zaczerpnąć jakieś wiedzy i poznać podstawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 9 godzin temu, krzysiek80 napisał: W sklepach internetowych piwowarskich widzę dwa rodzaje ekstraktów słodowych niechmielonym, jeden bez dopiski a drugi z dopiską pale ale. Jakie są między nimi różnice, czy warto dopłacić i kupić pale ale? Dodam że dopiero zaczynam moją przygodę z piwowarstwem i pierwsze piwa to ipy. Jasny ekstrakt słodowy najczęściej robi się ze słodu pilzeńskiego, a ekstrakt pale ale ze słodu... pale ale. Poczytaj sobie o różnicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi