Rafek00 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) SPIS TREŚCI (nazwa/styl/warzenie/rozlew) 1 - 5 - Warki z brewkit'ów - zamierzchła przeszłość 6 - IRA (Irlandzkie Czerwone Ale 24.10.2011 / 11.11.2011) 7 - Owsianka (Stout Owsiany 28.11.2011 / 19.12.2011) 8 - Gingembre (Imbirowy Belg 2.02.2012 / 23.02.2012) 9 - Ostowe (Szkocki Ale 70/- 15.02.2012 / 8.03.2012) 10 - Fratello (Belgijskie Specjalne Ale [dziś powiedzielibyśmy Belgian IPA ] 10.04.2012 / 10.05.2012) 11 - Miedziak (Brązowe Ale 11.06.2012 / nie zapisane) 12 - Baltazar (Świąteczne Ale 6.11. 2012 / 1.12.2012) 13 - Szkocka (Whisky Szkocki Ale 70/- 6.12.2012 / 27.12.2012) 14 - Kiwi (NZ IPA 21.01.2013 / zakażenie) 15 - Złoto Belgów (Złociste Belgijskie Ale 25.03.2013 / 23.04.2013) 16 - Caryca (Rosyjski Imperialny Stout 22.04.2013 / 10.06.2013) 17 - Willamette Red (31.05.2013 / 26.06.2013) 18 - Paysan (Saison 5.07.2013 / 1.08.2013) 19 - Giustina (18.08.2013 / 20.09.2013) 20 - Matołek (Koźlak holenderski 17.09.2013 / 14.10.2013) 21 - Baltazar #2 (Świąteczne Ale 4.10.2013 / 4.11.2013) 22 - Magisterskie (Coffee Milk Stout 4.11.2013/ 25.11.2013) 23 - Orzechy Rafiego (Amerykańskie Brązowe Ale 17.12.2013 / 10.01.2014) 24 - Słoneczna Pszenica (Amerykańskie Pszeniczne 20.01.2014 / 11.02.2014) 25 - Galaktyczny Nelson (Pacyficzne Jasne Ale 18.02.2014 / ...) 26 - IRA #2 (Irlandzkie Czerwone Ale 23.03.2014 / 24.04.2014) 27 - Beor (Stare Ale 27.04.2014/3.06.2014) 28 - Bernard (Grodziskie 21.08.14/zakażenie) 29 - Bohemie (Bursztynowy Ale 16.09.14/) 30 - Ostowe #2 (Szkocki Ale 70/- .../...) cdn... Edytowane 18 Września 2014 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Warzenie czas zacząć.... tfu zapiski czas zacząć - przez długi czas zbierałem się do założenie tego tematu Głównym argumentem przeciw był fakt, iż warzę rzadko (warzyć zacząłem w 2010 i uwarzyłem od tego czasu 26 warek) i przez to nikt tego nie będzie chciał tego czytać. Ale ostatnio znajomi, których częstowałem swoim piwem (zwykle na wynos) narzekali, że nie ogarniają tajemniczych zapisków na kapslach, tak więc aby to ułatwić zaczynam opisywać swoje boje właśnie tutaj. Poza tym jest to jedno z moich dwóch postanowień wielkanocnych . Umieściłem archiwalne warki w pierwszym poście, a od warki nr 26 będę opisywał szczegółowiej. Jeśli ktoś by chciał poznać szczegóły któregoś piwa z tej listy, niech pisze Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Mieszkam w domu jednorodzinnym, a moim browarem jest zwykła kuchnia z kuchenką gazową. Jako kadź służy mi garnek emaliowany 30 l, filtruje przy pomocy oplotu, śrutuje wykorzystując przystawkę ZELMERa , a fermentuje w skrzyni styropianowej, która stoi w moim pokoju i jest chłodzona PETami. w receptury układam sam lub inspiruje się tymi z naszej forum - mam ulubione wątki browarow, które chętnie czytam :-)to tyle w kwestii rozpoczęcia, następne posty będą już merytoryczne :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) #26 IRA 12°Blg Irlandzkie Czerwone Ale 23.03.2014 Beersmith: IBU 20, EBC - 30 Zasyp: Słód Pilzneński - 2,70 kg Słód Monachijski - 1,00 kg Słód Carapils - 0,50 kg Słód karmelowy czerwony - 0,50 kg Słód Biscuit - 0,20 kg Jęczmień Palony - 0,10 kg Zacieranie i filtracja: 67°C - 60 min 72°C - 20 min Do mash out dodanie jęczmienia palonego 78°C - 5 min Wysładzanie 16l wody o temperaturze 78°C do uzyskania 24l łącznej objętości Gotowanie: 60 min 60 min - 25g Fuggels 5,5%AA 10 min - 25g Fuggels 5,5%AA Fermentacja: Wyszło 22l - 12°Blg Brzeczka schłodzona do 20°C i zadana uwodnionymi Danstar Nottingham. Fermentacja w skrzyni fermentacyjnej chłodzonej PETami. Piwo wyjątkowo bez zlewania na cichą - wszystko w jednym fermentorze. Rozlew 24.04.2014 Następne w planach: Old Ale Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) #27 Beor 16°Blg Receptura "oparta na motywach" tej Old Ale 27.04.2014 Beersmith: IBU 24, EBC - 41 Zasyp: Słód Pilzneński - 4,15 kg Płatki owsiane - 0,40 kg Słód Karmelowy 150 - 0,15 kg Prażona pszenica - 0,09 kg Zacieranie i filtracja: 62°C - 30 min 72°C - 45 min Do mash out dodanie prażonej pszenicy 78°C - 8 min Wysładzanie 16l wody o temperaturze 78°C do uzyskania 24l łącznej objętości Gotowanie: 60 min 60 min - 30g Fuggels 5,5%AA 15 min - 300g melasa trzcinowa 15 min - 400 g cukier demerera 15 min - 5g mech irlandzki 5 min - 20g Fuggels 5,5%AA Fermentacja: Wyszło 20l - 16°Blg Brzeczka schłodzona do 20°C i zadana gęstwą Danstar Nottingham (I pokolenie po warce #26). Fermentacja w skrzyni fermentacyjnej chłodzonej PETami. Rozlew:Rozlew: Przeprowadzono jedną fermentacje, ale z braku czasu przedłużoną - piwo na pewno dofermentowało. Rozlano 5.06.2014. Następne w planach: Grodziskie albo bezglutenowe jeśli dostanę odpowiedź o zawartości glutenu w słodzie owsianym (na razie dwie słodownie stwierdziły, że ich słód owsiany zawiera gluten, czekam na odpowiedź trzeciej) Etykieta: Edytowane 4 Września 2014 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Dałeś sporo więcej cukru i melasy. Będzie się długooo układać. Ze 3 miesiące albo i dłużej. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Dałeś sporo więcej cukru i melasy. Będzie się długooo układać. Ze 3 miesiące albo i dłużej. owszem, trochę zmieniłem w Twojej recepturze i jestem świadomy czasu układania. Myślę że po pół roku będzie dobre :-) zresztą obserwując Twój wątek stwierdziłem że i przy takiej ilości jak Ty dałeś trochę minęło zanim się ułożyło, więc zakładam cierpliwość :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Dokładnie. W moim to było właśnie około 3 miesiące ... i wtedy właśnie się skończyło Pół roku to dobra opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) (...) Następne w planach: Grodziskie albo bezglutenowe jeśli dostanę odpowiedź o zawartości glutenu w słodzie owsianym (na razie dwie słodownie stwierdziły, że ich słód owsiany zawiera gluten, czekam na odpowiedź trzeciej) Dostałem od trzech zachodnich słodowni informacje, że nie dają żadnej gwarancji, że ich słody owsiane są gluten free (owies po prostu jest zakontaminowany glutenem), tak więc następnym piwem będzie Grodziskie Edytowane 11 Maja 2014 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) #27 Old Ale 16°Blg Receptura "oparta na motywach" tej 27.04.2014 Beersmith: IBU 24, EBC - 41 Zasyp: Słód Pilzneński - 4,15 kg Płatki owsiane - 0,40 kg Słód Karmelowy 150 - 0,15 kg Prażona pszenica - 0,09 kg Zacieranie i filtracja: 62°C - 30 min 72°C - 45 min Do mash out dodanie prażonej pszenicy 78°C - 8 min Wysładzanie 16l wody o temperaturze 78°C do uzyskania 24l łącznej objętości Gotowanie: 60 min 60 min - 30g Fuggels 5,5%AA 15 min - 300g melasa trzcinowa 15 min - 400 g cukier demerera 15 min - 5g mech irlandzki 5 min - 20g Fuggels 5,5%AA Fermentacja: Wyszło 20l - 16°Blg Brzeczka schłodzona do 20°C i zadana gęstwą Danstar Nottingham (I pokolenie po warce #26). Fermentacja w skrzyni fermentacyjnej chłodzonej PETami. Rozlew: Przeprowadzono jedną fermentacje, ale z braku czasu przedłużoną - piwo na pewno dofermentowało. Rozlano 5.06.2014. Bardzo ciekawe piwo, w smaku interesujące - już nie mogę się doczekać spróbowania Następne w planach: Grodziskie albo bezglutenowe jeśli dostanę odpowiedź o zawartości glutenu w słodzie owsianym (na razie dwie słodownie stwierdziły, że ich słód owsiany zawiera gluten, czekam na odpowiedź trzeciej) Bardzo ciekawe piwo, w smaku interesujące i co najważniejsze bardzo mi odpowiada - już nie mogę się doczekać spróbowania Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) Mały powrót po dłuższej przerwie: #28 Bernard z Wąbrzeźna 8°Blg Grodziskie 21.08.2014 Beersmith: IBU 17, EBC - 6,6 Zasyp: Słód Grodzisk i- 3 kg Słód Wędzony Cherry - 0,20 kg Zacieranie i filtracja: 55°C - 10 min 65°C - 40 min 72°C - 40 min 78°C - 8 min Wysładzanie 16l wody o temperaturze 78°C do uzyskania 22l łącznej objętości (Filtracja to była jedna wielka masakra...) Gotowanie: 60 min 60 min - 25g Saaz 3,53% AA 5 min - 25g Saaz 3,53% AA Fermentacja: Wyszło 23,5l - 8° Blg Brzeczka schłodzona do 20°C i zadana zrehydratyzowanymi S - 33. Fermentacja w skrzyni fermentacyjnej chłodzonej PETami. Rozlew: brak z powodu infekcji Następne w planach: Szkocka 10, którą kiedyś już robiłem i urzekła mnie wtedy - czas to powtórzyć Edytowane 11 Września 2014 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 No żesz, tak to jest kiedy umyjesz 40 butelek, zdezynfekujesz je, do tego masz do pomocy 3 - letniego Kubę, który chce koniecznie pomóc wujkowi "tapslować" (jak to on mówi) piwo, a okazuje się, że zamiast Grodzisza masz ocet... Przynajmniej wędzony ocet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Prezent urodzinowy od narzeczonej prezentuje się tak: #29 Bohemie 12°Blg Amber Ale 16.09.2014 Beersmith: IBU 31, EBC -15 Zasyp: Słód Pale Ale- 3,2 kg Słód Bursztynowy - 0,50 kg Słód Karmelowy Czerwony - 0,25 kg Słód Karmelowy Jasny - 0,2 Zacieranie i filtracja: 55°C - 10 min 66°C - 55 min 78°C - 8 min Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78°C do uzyskania 24,5l łącznej objętości. Gotowanie: 60 min 60 min - 15g Bohemie 7,54% AA 20 min - 15g Bohemie 7,54% AA 5 min - 25g Bohemie 7,54% AA - 2h - 30g Bohemie 7,54% AA (ze względu na chłodzenie w brodziku prysznica ostatnią dawkę chmielu wrzuciłem 2 godziny po wyłączeniu palnika i rozpoczęciu chmielenia) Fermentacja: Wyszło 20l - 12° Blg Brzeczka schłodzona do 23°C (nie miałem już czasu na niższe schodzenie) i zadana zrehydratyzowanymi BRY - 97. Fermentacja w skrzyni fermentacyjnej chłodzonej PETami. Rozlew: - Następne w planach: Teraz to już na bank ta Szkocka 10 Etykieta: W trakcie powstawania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się