takijiro Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 1099 - Whitbread Ale? A mildly malty and slightly fruity fermentation profile; not as tart and dry as 1098 and much more flocculent. Clears well without filtration. Low fermentation temperatures will produce a clean finish with a very low ester profile. Origin: Flocculation: High Attenuation: 68-72% Temperature Range: 64-75F, 18-24C Alcohol Tolerance: 10% ABV Styles: Blonde Ale English IPA Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Oatmeal Stout Southern English Brown Special/Best/Premium Bitter Standard/Ordinary Bitter Sweet Stout Średnio-słodowy i lekko owocowy profil fermentacji; nie tak kwaśne ani wytrawne jak 1098 i dużo bardziej flokulujące. Klarujące się dobrze bez filtracji. Niskie temperatury fermentacji będą produkowały świeży koniec z nikłym profilem estrowym. Pochodzenie: Flokulacja: wysoka Odfermentowanie: 68%-72% Zakres temperatur: 64-75 F, 18-24 C Tolerancja na alkohol: 10% Style: Blonde Ale English IPA Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Oatmeal Stout Southern English Brown Special/Best/Premium Bitter Standard/Ordinary Bitter Sweet Stout Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preis Posted May 26, 2012 Share Posted May 26, 2012 (edited) Witam, czy któryś z kolegów i koleżanek używał tego szczepu do fermentacji English IPA/Bittera ? Mam w domu hodowlę Wyeast 1318 które są już ostro przepracowane i czas je zmienić, jednak waham się do do wyboru nowych drożdży. Nie wiem czy zdecydować się na 1099 czy na 1968 London ESB Ale. Zapewne wybrałbym te drugie, jednak sporo osób twierdzi, że 1968 to nie najlepszy wybór do piw kondycjonowanych w butelkach ze względu na szybką autolizę, a moje piwa potrafią stać w butli powyżej pół roku przed rozpoczęciem konsumpcji, do corneliusa leje piwo raz-dwa razy do roku. Pomożecie? Edited May 26, 2012 by Preis Link to comment Share on other sites More sharing options...
robkiz Posted May 26, 2012 Share Posted May 26, 2012 Robilem i na ESB i na Whitbread'ach osobiscie polecalbym te drugie. London ESB wbrew deklaracjom nie bardzo chcialy sie osiąść na dnie butelek i fermentowały jakos tak niemrawo. Whitbready za to produkuja spoko zapaszków zwłaszcza na ciepło. Po otwarciu paczki w ogóle zaskoczył mnie zapach ananasów W gotowym piwie sporo owoców tropikalnych no ale mi się to podobało. Fermentują szybko osiadają szybko choć chętnie się podnoszą małe kłaczki z dna. a czy autolizują to nie wiem najstarsze flaszki mają może pół roku i nie doczekają już wiele więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preis Posted May 27, 2012 Share Posted May 27, 2012 Super, wielkie dzięki! Właśnie o to mi chodziło, teraz mogę składać zamówienie, pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted February 5, 2014 Share Posted February 5, 2014 Fajne drożdże, nie schodzą nisko, zostawiając w piwie trochę ciała. Fermentuje piwa w temp 18-20 stopni. W tych zakresach dają delikatne, słodko-owocowe estry. Bardzo dobrze flokują (gęsta maź), przy odpowiednio długiej cichej dają klarowne piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma44 Posted October 22, 2016 Share Posted October 22, 2016 Hej, Jestem zaskoczony kłaczkowaniem tych drożdży. Robię już drugi starter i jak się kręci w kolbie to nie wygląda jak jednolita masa tylko jak ścięte białko tzn. widać cząsteczki. Nie wpływa to na piwo jak się zadaje taki starter? W sensie, czy efektywna ilość drożdży się nie zmniejsza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now