denyd Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Heja, w czwartek nastawiłem fermentacje 3,4kg ekstraktu, drożdże S-4.Wyszło z tego 20litrów brzeczki. Niestety nie sprawdziłem początkowego BLG, natomiast dziś już jest lekko ponad 2BLG. Niestety była dość wysoka temp. - w dzień dochodziła do 24st, w nocy oczywiście mniej. Czy ładować to jutro do butelek? pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Po 6 dniach fermentacji chcesz butelkować ? Gdzie Ci się tak spieszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denyd Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 A nie wiem, martwi mnie to niskie BLG bo czytam że ludziom do 3ch schodzi i wala do butelek a ja mam 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Ha, może wreszcie przyda się schemat: http://www.piwo.org/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobic/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denyd Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Nie mam bulkadła . Ale mimo to z tego schematu wynika, że chyba koniec fermentacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 a wg mnie wynika że fermentacja nie trwała 2-4 tygodni, polecam za Wihurą się nie spieszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denyd Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 ooo masz racje nie zrozumiałem idei tego mostka na wykresie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 każdemu się spieszy do spróbowania piwa, zwłaszcza na początku pomyśl że jak poleży będzie lepsze, powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Po 6 dniach fermentacji chcesz butelkować ? Gdzie Ci się tak spieszy ? No dzisiaj jest 28.04, niebawem długi weekend, coś do grilla by się przydało A tak na serio, to miałem ostatnio podobny , a może i nie do końca, dylemat... po 4 dniach rurka "nie bulga", więc zmierzyłem Blg i wyszło, że zeszło niemal do poziomy FG zakładanego w przepisie. Poczekałem dwa dni i jeszcze się obniżyło. Jak mam to w zwyczaju, zostawiłem nastaw na dwa dni dłużej niż termin zakładany do przelania na cichą. @denyd, na razie się wstrzymaj. Schemat jest niemal idealny IMHO, bo i tak w niektórych przypadkach musisz szukać odpowiedzi na forum Myślę, że te 24°C to troszkę dużo. Ja na ten przykład, wczoraj nastawiałem Jasną "Dwunastkę" z 12,5°Blg, drożdże zadałem w 27°C i po godzinie miałem na termometrze fermentora niemal 30°C. Fermentor szybko w garnek z zimną wodą o ok. 16°C i dzisiaj mam: 21°C od rana do teraz, piękną pianę nad brzeczką na ok. 4cm, rytmiczną pracę w rurce i wiele nadziei, że piwko na urlop planowany na lipiec będzie wery-gut Polecam, w miarę możliwości "patent" z obniżeniem temperatury poprzez wstawienie fermentora do gara z zimną wodą i zmianę jej co jakiś czas lub okładanie fermentora ręcznikiem, workami z lodem, etc. Wiadomo, że istnieje ryzyko znacznego miejscowego obniżenia temperatury, ale wydaje mi się, że na przykład wstawienie w gar lub wannę z zimną wodą i włożenie obok takich pojemników z lodem, jak do lodówek turystycznych znacznie obniży i ustabilizuje temperaturę. Ja bym się wstrzymał z butelkowaniem przynajmniej tydzień. Niektórzy odradzają cichą, a ja zamierzam z nią "współpracować" i Tobie też to proponuję. A że tak jeszcze zapytam, oprócz Blg, smakowałeś nastawu? Nie wali za bardzo świeżymi drożdżami, albo szambem? Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez OroTanque Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denyd Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Hehe, już próbowałem z menzurki po BLG. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denyd Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) A że tak jeszcze zapytam, oprócz Blg, smakowałeś nastawu? Nie wali za bardzo świeżymi drożdżami, albo szambem? Wali piwkiem, jakimś takim owockiem też (chmiele cascade i amarillo) i jest takim ciepłym wygazowanym sikiem troche ale jakiś negatywnych odczuć nie wykryłem. Drożdże czuć z wiadra. Ale z menzurki było ok. Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez denyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Czy Blg na powierzchni brzeczki może być inne niż na dnie w zależności od zastosowanego rodzaju drożdży - górne, dolne? Coś mi się nie wydaje, ale może to tu leży problem? Chociaż zjazd do FG w 4 dni też może być prawdopodobny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denyd Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Sprawdziłem balingometr na wodzie o temp. pokojowej i pokazuje na oko -1. Czyli z tego by wynikało że moje piwko ma 3BLG, chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Czy Blg na powierzchni brzeczki może być inne niż na dnie może być inne, nie zawsze równo się to rozkłada, drożdże chyba nie mają tu większego znaczenia... w pierwsze kilka dni drożdże zjedzą najwięcej i przy mocnej gęstwie mogą przefermentować większość cukrów. zapachem bym się raczej nie sugerował, cierpliwości! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się