lutoslawski Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Witam, od ponad miesiąca intensywnie kompletuję zarówno sprzęt jak i wiedzę potrzebną do uwarzenia swojej pierwszej brzeczki, "dzień zero" nadchodził wielkimi krokami (skompletowałem sprzęt, zaplanowałem działania), aż do wczoraj, gdy, zapoznając się naprzód z możliwymi scenariuszami "co może pójść źle" natrafiłem na informację, że stare garnki mają tendencję do oddawania do piwa metalicznego smaku. Konsternacja - wszak mój garnek emaliowany do nowych nie należy. Szybkie sprawdzenie, gotowanie niewielkiej ilości czystej wody przez 20 minut i próba - jest delikatny posmak żelaziany. ... i jestem w kropce, bo skompletowałem wszystko, wydałem ostatnie oszczędności, a cena nowego garna w rozsądnej wielkości jest dla mnie obecnie zaporowa. I stąd pytanie, bo nie znalazłem infromacji o takiej metodzie - czy istnieje dla mnie jakiekolwiek możliwe magiczne wyjście z tej sytuacji? Czy da się te związki (jony? tlenki?) które przejdą do brzeczki czymś strącić i zlać następnie znad osadu? Czy może nie ma absolutnie ratunku i jestem zmuszony przesunąć mój debiut w bliżej nieokreśloną przyszłość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Masz jakieś odpryski w tej emalii? Jeśli nie to nie masz czym się przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Jeśli posmak jest delikatny to warz na tym sprzęcie. W czystej wodzie dużo łatwiej wychwycić taki aromat niż w gotowym piwie, które oprócz żelaza będzie miało swoje zapaszki, które przykryja tę wadę. Aż tak bardzo się nie spinaj, nie chcę Cię rozczarować, ale znając życie Twoje pierwsze warki będą miały gorsze problemy niż tylko żelazo , przynajmniej ja tak miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutoslawski Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 @Hast: jest spora czarna plama na dnie naczynia, początkowo myślałem, że coś się przypaliło ale podejrzewam że to odprysk. @Keleris: nie martwi mnie, że wyjdzie mi przeciętne piwo, martwi mnie, że wyjdzie piwo niepijalne. ;p A gdzieś trafiłem na wątek w którym komuś ta metaliczność zepsuła całą warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Raciborskie warzy z żelazem i są tacy co to piją. Najwyżej wyjdzie Ci piwo dla anemików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutoslawski Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Na dnie jest duże zdarcie białej powłoki, ale nie dochodzi (chyba?) do stali, nie mam pojęcia czy kwalifikuje się to jako odprysk, picrel Zrobiłem jeszcze jeden test może bardziej miarodajny, gotowałem wodę pół godziny a następnie zalałem nią herbatę owocową. Smak metaliczny wydaje się być niewyczuwalny, może minimalnie czuć na podniebieniu utrzymujący się posmak ale nie wiem czy to nie jest już sugestia. Mogę spróbować swoją planowaną warkę podzielić na połowę, jeżeli pierwsza porcja będzie w porządku to dowarzę drugą i połączę w fermentorze, jeśli nie.. no cóż, stracę tylko trochę surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 ja bym spróbował zrobić, a może będzie okej? nie sądzę, żebyś miał taką metaliczność żeby się nie dało wypić powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 @ Lutosławski - chyba za dużo się naczytałeś w przeciwieństwie do innych nowych adeptów sztuki piwowarskiej. Jesteś przesycony wiedzą, a na pewno przewrażliwiony. Ja czytając Twój post już chciałem wyrzucić mój garnek, który ma 30 lat. Ale, że piwa wychodzą mi dobre więc się wstrzymałem. Weź się za warzenie i po prostu nie przesadzaj. Malinowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Popieram pierwszy brewkit zrobiłem nie wiedząc o piwo.org Nie ma co czytać za dużo, trzeba się brać do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Trzeba przeczytać podstawy a na razie nie przejmuj się pierdołami. Jak wyżej napisano, martw się innymi rzeczami które mogą pójść nie tak. Przyłóż się do higieny przede wszystkim a nie jonów;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się