Skocz do zawartości

Pytanie o refermantacje Portera Angielskiego


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie pytanie jest o refermentacje. Dokładniej mówiąc teraz na cichej stoi sobie porter angielski z zestawu gotowych surowców śrutowanych z browar amatora

Z burzliwej na cichą zlałem po około tygodniu przy 4,5 blg (11 blg startowe), niżej niestety odfermentować nie chciało ( może za słabo napowietrzyłem, może słody za długo leżały nie wiem ). W niedziele miałem w planach butelkowanie (2 tygodnie cichej) więc dzisiaj sprawdizłem blg i jak było tak jest. Piwo przy pomiarz blg nie było skwaśniałe, czuć już było aromaty odpowiednie. I tutaj jest moje pytanie: W instrukcji pisze żeby do refermentacji dać 140g glukozy, a na kalkulatorze refermentacji http://hbd.org/cgi-b...ml?16985615#tag przy wyborze brown portera i przy max nagazowaniu zalecanym wychodzi 127 gram. Dodatkowo słabo to odfermentowało a nie chce jakiś granatów mieć koło łóżka :P Ile właściwie dodać tej glukozy? Zmniejszyć ilość o jakieś 30 % od zalecanej z browar amatora 140g czy stosować się do minimalnego nagazowania z tego kalkulatora?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.