Krugerius Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Witam Jak w temacie pytanie jest o refermentacje. Dokładniej mówiąc teraz na cichej stoi sobie porter angielski z zestawu gotowych surowców śrutowanych z browar amatora Z burzliwej na cichą zlałem po około tygodniu przy 4,5 blg (11 blg startowe), niżej niestety odfermentować nie chciało ( może za słabo napowietrzyłem, może słody za długo leżały nie wiem ). W niedziele miałem w planach butelkowanie (2 tygodnie cichej) więc dzisiaj sprawdizłem blg i jak było tak jest. Piwo przy pomiarz blg nie było skwaśniałe, czuć już było aromaty odpowiednie. I tutaj jest moje pytanie: W instrukcji pisze żeby do refermentacji dać 140g glukozy, a na kalkulatorze refermentacji http://hbd.org/cgi-b...ml?16985615#tag przy wyborze brown portera i przy max nagazowaniu zalecanym wychodzi 127 gram. Dodatkowo słabo to odfermentowało a nie chce jakiś granatów mieć koło łóżka Ile właściwie dodać tej glukozy? Zmniejszyć ilość o jakieś 30 % od zalecanej z browar amatora 140g czy stosować się do minimalnego nagazowania z tego kalkulatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Ja bym gazował 2,3-2,3 v/v czyli wychodzi mi 116g cukru. Nie wiem na jakich drożdżach ale jak S-04 to dla nich prawdopodobny wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Dodatkowo słabo to odfermentowało Przy obliczaniu ilości surowca do refermentacji jest całkowicie obojętne czy odfermentowało głęboko, czy płytko. Ważne tylko by odfermentowało do końca. Krugerius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) Ok już rozumiem =] Dzięki za odpowiedź szybką Edytowane 2 Maja 2014 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się