martinezms Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Witam Wszystkich Serdecznie, Mam pytanie, jako pierwsze piwo z pełnym zacieraniem postanowiłem zrobić Torpedo Extra IPA według poniższej receptury (słody Strzegom (pale ale) i Weyermann (caramunichIII): http://www.piwo.org/topic/10556-klonowanie-piw-wykaz-receptur-z-magazynu-byo/page__st__20#entry221121 No i mam kilka pytań/problemów, które napotkałem. Może po kolei: 1. Zacieranie jak w przepisie - 67°C (+/- 1-2°C) po 50 min negatywna próba jodowa, zacierano do 70 minut. BEZ mash-out'u (bo w emocjach pierwszej warki zapomniałem... :-( ) 2. Filtracja (oplot) i wysładzanie (woda 78°C). 3. Odebrano około 23L brzeczki (mętna). 4. Chmielenie PRAWIE jak w przepisie (druga pomyłka) bo gotowane i chmielone 60 minut (a nie 90 minut jak w przepisie). 5. Chłodzenie do 20°C w wannie. Pomiar 16.7* BRIX przed dodaniem drożdzy. 6. Drożdże Fermentis US-05 - hydratacja 90 minut, wlane potem do baniaka. 7. Fermentacja rozpoczęła się po około 8h, intensywna około 2 dni, potem powoli coraz wolniejsza. 8. Po 7 dniach "nic nie bulga"... :-) Pomiar - 7.6* BRIX. 9. Po 10 dniach 7.6* BRIX. 10. Po 13 dniach 7.6* BRIX. Wczoraj intensywnie pomieszałem baniakiem może coś ruszy, ale jakoś nic specjalnie się nie dzieje. Dzisiaj mijają 2 tygodnie. A. Moje pytanie - czy ktoś się spotkał z czymś takim? Według przepisu powinno zejść do około 5blg.... B. Czy i ile jeszcze czekać przed zlaniem na cichą? Czy można później bezpiecznie butelkować? Granatów raczej nie będzie bo nic nie spada od tygodnia więc w butelkach raczej jakoś magicznie chyba nie ruszy....no ale wolę się upewnić. C. Piwo wyszło mętne i niezbyt się klaruje. Na dnie piękna kremowa gęstwa. Ale piwo jest "zawiesiste". (Po tej warce zrobiłem jeszcze 2 inne i były dużo bardziej klarowne) D. Czy można jakoś "ruszyć" te drożdże czy już raczej odpuścić i zlewać na cichą? Brak oznak infekcji - gorzkie, lekko słodkawe w smaku, zapach owocowo-cytrusowy. Dzięki za przeczytanie Miłego dnia! M Termometr - cyfrowy, sprawny, małe szanse na przekłamanie (aczkolwiek tego nie można wykluczyć i może zatarte zostało w wyższej temperaturze niż by wynikało z pomiaru....) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Czym sprawdzasz blg?? Bo jeśli bawisz się refraktometrem to wynik musisz "wrzucić do kalkulatora". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 (edytowane) A czy brałeś poprawkę na alkohol przy pomiarze odfermentowania? Trzeba wrzucić obliczenia do kalkulatora najlepiej żeby ci obliczył rzeczywiste odfermentowanie (alkohol w refraktomerze zaburza wynik) dlatego też do pomiarów końcowych niby lepszy jest spławik, ale jak zrobisz korektę też będzie dobrze. A ja używam tego kalkulatora: http://www.piwo.org/files/file/48-kalkulator-wskazan-refraktometruxls/ A według niego masz odfermentowanie 3 blg więc przyzwoicie i w porządku możesz lać w butelki Edytowane 5 Maja 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinezms Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Hej, dzięki. Wszystko więc jasne. Dzisiaj leje na cichą. Extra. Już nie mogę się doczekać. A przy okazji - wielkie dzięki dla WIP'a :-) Wiecie za co :-) Miłego dnia, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Nic nie lej na cichą - już wystarczająco przy tym piwnie nagrzebałeś. Tu lektura obowiązkowa - Piwowar zima 2013: strony 14-17. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinezms Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Dzięki, ale w oryginalnym przepisie na Torpedo bardzo istotne jest chmielenie na cichej, co nadaje temu piwu jego unikalny bardzo chmielowy aromat. Więc bez cichej się nie obędzie. Oczywiście jak już będzie "po wszystkim" to może wpadnę z kilkoma butelkami do ZUP'y :-) W końcu będę miał z czym.... :-) Pozdrowionka M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Wczoraj nachmieliłem na zimno moją aipę bez przenoszenia na cichą. Tak, wiem że we wskazanym przeze mnie artykule jest mowa o chmieleniu na zimno na cichej, niemniej jednak do tej pory nie zauważyłem pogorszenia jakości trunku przy takim podejściu. A tym razem to jeszcze mam zamiar tej gęstwy użyć ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Gęstwę wystarczy przemyć. A cicha będzie się odbywała nawet bez przelewania, to jest etap fermentacji a nie czynność wykonywana przy piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się