szejk Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Jackhammer w butelkach, FG= 3 °Blg, alk = 7,6%. Jutro drugie podejście do Rye IPA, tym razem żyta będzie 40% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Filtracja z użyciem łuski gryczanej (ok. 20 g na 100 g słodu żytniego). Wysładzanie wodą w temp. 85 °C. Wydajność zacierania 76,2%. 6.05 - zlane na cichą, 4 °Blg 14.05 - dodane 100 g Simcoe 18.05 - zabutelkowane z użyciem 85 g cukru, wyszło 20,5 l 200simcoerye.bsmx 021 200 Simcoe Rye Rye IPA Parametry: Początkowe blg: 16.4* (OG 1.0658) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7.3% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.3kg Pale Ale - (5.9 EBC, 54.5%) 2.5kg Żytni - (4.6 EBC, 41.3%) 0.22kg Karmelowy 40-60 - Optima (60 EBC, 3.6%) 0.03kg Karmelowy 100-150 - Optima (130 EBC, 0.5%) 30g Simcoe 11.4AA (45.5IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 70min 40g Simcoe 11.4AA (24.6IBU) granulat - Gotowanie 30min 40g Simcoe 11.4AA (9.7IBU) granulat - Gotowanie 10min 50g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni 50g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni 5g Irish Moss - Gotowanie 15 minut Fermentum Mobile Amerykański Sen FM52 2015-04-14 Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 44°C 30min Dodano 18l wody 47°C 64 (Podgrzewanie 20min) 64°C 60min 78 (Podgrzewanie 13min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia 10,5 l 20 °Blg Do gotowania 27 l 13,5 °Blg Edytowane 18 Maja 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Warzenie kolaboracyjne z sebkiem 06.02.2017 - zabutelkowane z użyciem 90 g cukru, wyszło 20 litrów. 022flanders.bsmx 022 See you next fall (Let me die in solitude) Flanders Red Ale Parametry: Początkowe blg: 14.4* (OG 1.0571) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 6.2% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.1kg Wiedeński - Optima (7.3 EBC, 59%) 1.2kg Monachijski - Optima (16.5 EBC, 22.9%) 0.4kg Karmelowy 100-150 - Optima (130 EBC, 7.6%) 0.25kg Aromamalt (Castle Malting) - Castle Malting (100 EBC, 4.8%) 0.3kg Dememera Sugar - (3.9 EBC, 5.7%) 30g Lublin (Lubelski) 4AA (14.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Lublin (Lubelski) 4AA (5.1IBU) granulat - Gotowanie 30min Danstar Nottingham - 2015-04-21 Zacieranie: Białkowa (Infuzja 4min) 51°C 10min Dodano 20l wody 54°C Mash In (Podgrzewanie 2min) 65°C 60min Mash Out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 13,7 l 15,8 °Blg Do gotowania: 27 l, 11,3 °Blg Przed dodaniem cukru: 12,3 °Blg Po dodaniu cukru: 14,0 °Blg Edytowane 6 Lutego 2017 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 co dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 2 tygodnie burzliwej, potem rok na brettach i 3 miesiące z jakimiś owocami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Zaliczyliśmy małą wpadkę z drożdżami do warki 022, więc zamiast flandersa będzie red lambic. W sumie to nawet lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Za chwilę będę zlewał warkę 020 na cichą. Blg stanęło na 4, czyli dość płytko odfermentowało. Ale patrząc po notatkach widzę, że poprzednie żytnie IPA też zatrzymało się na 4 °Blg. Piwo jest niemożliwie oleiste i ma bardzo ładną barwę. Jest też dość mocno zmętnione, ale tak samo było wtedy. Cicha i leżakowanie butelek w piwnicy zrobią swoje. A w przyszłym tygodniu Saison i Grodziskie Edytowane 6 Maja 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Warka 016 Habanero Imperial Stout w butelkach. Wyszło 18 litrów, FG = ok 4 °Blg. W smaku wyczuwalna pikantność od papryczek więc jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) 22.05 - zlane na cichą, SG = 3 °Blg 023grodziskie.bsmx 023 Grodziskie Grodziskie Parametry: Początkowe blg: 8.1* (OG 1.0314) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 2.8% Objętość: 28l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3kg Pszeniczny wędzony dębem (Grodziski) - Weyermann (6 EBC, 100%) 20g Lublin 4.5AA (12.8IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 90min 20g Lublin 4.5AA (6.6IBU) granulat - Gotowanie 40min 20g Lublin 4.5AA (2.9IBU) granulat - Gotowanie 20min 10g Lublin 4.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut Fermentum Mobile Grodzie Dębowe FM51 2015-04-27 Zacieranie: zakwaszająca (Infuzja 2min) 38°C 45min Dodano 10l wody 40°C maltozowa (Podgrzewanie 4min) 63°C 20min dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 20min mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Dodatki wody na przerwę maltozową, dekstrynującą i mash out po 2 l Brzeczka przednia 9,5 l 13 °Blg Wysładzanie na raty, po pierwszym wysładzaniu 20,5 l 10,7 °Blg Do gotowania 28 l 7,54 °Blg Wydajność zacierania 91% Filtracja trwała ok 2 godzin, parę razy musiałem przemieszać młóto, ale koniec końców poszło całkiem dobrze. Początkowo chciałem się wspomóc łuską gryczaną, ale ostatecznie udało się bez. Po schłodzeniu do fermentora trafiły 22 l brzeczki 9,9 °Blg. Rozcieńczyłem do 7,8 °Blg (dodatkowe 6 l wody). Wydajność 95,4%. Edytowane 25 Maja 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) 25.05 - zlane na cichą, SG = 2 °Blg 024saison.bsmx 024 Saison Saison Parametry: Początkowe blg: 14.4* (OG 1.0571) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 6.2% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.8kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 56.3%) 0.8kg Wiedeński - Optima (7.3 EBC, 16.1%) 0.7kg Pszeniczny - (3.2 EBC, 14.1%) 0.2kg Karmelowy 20-30 - Optima (30 EBC, 4%) 0.15kg Acidulated (Weyermann) - Weyermann (3.5 EBC, 3%) 0.02kg Karmelowy ciemny - Optima (730 EBC, 0.4%) 0.3kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 6%) 20g Marynka 10AA (27.4IBU) granulat - Gotowanie 65min 20g Saaz 2.9AA (7.1IBU) granulat - Gotowanie 45min 10g Saaz 2.9AA (0.7IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Orange Peel, Bitter - Gotowanie 45 minut 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut Fermentum Mobile Odkrycie Sezonu FM21 2015-05-04 Zacieranie: mash in (Infuzja 2min) 64°C 60min Dodano 15l wody 69°C dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min mash out (Podgrzewanie 8min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia 9 l SG = 1,083 (20,5 °Blg) Do gotowania 26,5 l SG = 1,046 (11,6 °Blg) Wydajność zacierania wyniosła 79,3% z tym, że BS uwzględnia ekstrakt uzyskany z dodatku cukru już podczas zacierania, zaniżając tym samym wydajność. Biorąc pod uwagę, że cukier dodałem dopiero na 5 minut przed wyłączeniem palnika, rzeczywista wydajność to ok. 87,7%. Do fermentacji trafiły 23 l brzeczki SG = 1,057 (14 °Blg) Edytowane 25 Maja 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 W poniedziałek uwarzone grodziskie, dziś saison. Ponadto: - do warki 021 trafiło 100 g Simcoe na cichą, w poniedziałek butelkowanie - do warki 022 dodałem mały starter 250 ml z Wyeast 5526 Brettanomyces lambicus oraz bezpośrednio do piwa WLP645 Brettanomyces Claussenii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Warka 021 rozlana do butelek. Wyszło 20,5 l, do refermentacji poszło 85 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 W jakiej temperaturze i jaki długi czas czekasz na nagazowanie przy takiej ilości cukru? Ja sypie dwa razy więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 2 tygodnie trzymam w pokoju, potem skrzynki przenoszę do piwnicy. Biorąc pod uwagę objętość do butelkowania i temperaturę piwa (17 °C), taka ilość cukru daje mi nagazowanie w okolicach 2 vol. czyli jak dla mnie idealnie, bo generalnie nie lubię mocno gazowanych piw (poza witami, grodziskim i kwachami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) 8.06 - zlane na cichą, SG = 1,5 °Blg 11.06 - dodane 100 g Kohatu, za tydzień butelkowanie 17.06 - zabutelkowane, wyszło niecałe 21 litrów (63 butelki 0,33 ml). FG = 1,54 °Blg. Refermentacja z użyciem 82 g cukru. 025habaneroIPA.bsmx 025 Habanero IPA American IPA Parametry: Początkowe blg: 16.3* (OG 1.0654) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7.3% Objętość: 22l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5.5kg Pale Ale - (5.9 EBC, 91.7%) 0.2kg Karmelowy 100-150 - Optima (135 EBC, 3.3%) 0.3kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 5%) 50g Kohatu 7.5AA (43.1IBU) szyszka - Gotowanie 60min 50g Kohatu 7.5AA (14.5IBU) szyszka - Gotowanie 20min 50g Kohatu 7.5AA (8.6IBU) szyszka - Gotowanie 10min 50g Kohatu 7.5AA (0IBU) szyszka - Whirlpool 0min 100g Kohatu 7.8AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni 44g Habanero - Gotowanie 10 minut Fermentum Mobile Amerykański sen FM52 2015-04-14 Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 64°C 60min Dodano 17l wody 70°C Mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 10 l, SG = 1,085 (20,3 °Blg) Do gotowania: 28 l, SG = 1,053 (13 °Blg) Wydajność zacierania: 84,3% (uwzględniając dodatek cukru dopiero podczas gotowania) Chmielenie szyszką, na cichą idzie granulat. Początkowo wymyśliłem dodatek papryczek razem z każdą porcją chmielu, a łącznie do gara miało ich trafić 140 g. W celu zwiększenia pijalności dałem tylko jedną porcję (44 g) na ostatnie 10 min, oczywiście bez gniazd nasiennych. Do fermentacji poszły 22 l, OG = 1,065 (15,9 °Blg). Wydajność 75,4%. Zapomniałem już, jak dużo szyszki potrafią wypić. No i jak się okazuje, mój kosz do chmielenia ledwo pomieścił te 200 g, 150 g wydaje się być maksymalną ilością, która tam wejdzie. Schłodzone do 19 °C i przeniesione do piwnicy. Temp. otoczenia 17,5 - 18 °C Edytowane 17 Czerwca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Saison zlany na cichą, OG = 2 °Blg więc prawie tyle, ile miało być. Może na cichej jeszcze coś doje. Najprawdopodobniej jutro dodam już żelatynę do Grodziskiego, choć trzeba przyznać, że całkiem ładnie się samo z siebie wyklarowało. Habanero IPA fermentuje bardzo burzliwie. Bardzo sympatyczne te drożdżaki od FM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Raczej FG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 A jeszcze dokładniej mówiąc to SG, bo final gravity to nadal nie jest ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Schłodzone do 18 °C, temperatura otoczenia niestety 20 °C, w piwnicy zabrakło miejsca. 9.06 - zlane na cichą 14.06 - zabutelkowane z użyciem 160 g cukru. Wyszły 24 litry, FG = 1,67 °Blg, alk. 6,0% 026noWITam.bsmx 026 No WITam Witbier Parametry: Początkowe blg: 13.1* (OG 1.052) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.5% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Pale Ale - (5.9 EBC, 40.8%) 2kg Wheat, Torrified - (3.3 EBC, 40.8%) 0.4kg Oats, Flaked - (2 EBC, 8.2%) 0.4kg Wheat, Flaked - (3.2 EBC, 8.2%) 0.1kg Acidulated (Weyermann) - Weyermann (3.5 EBC, 2%) 10g Marynka 10.5AA (15.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Saaz 2.9AA (4.6IBU) granulat - Gotowanie 35min 30g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 10 minut 20g Orange Peel, Bitter - Gotowanie 10 minut 8g Coriander Seed - Gotowanie 5 minut Wyeast Labs Belgian Wheat Yeast 3942 2014-10-02 Zacieranie: beta-glukanowa (Infuzja 2min) 45°C 30min Dodano 15l wody 48°C białkowa (Podgrzewanie 8min) 54°C 10min maltozowa (Podgrzewanie 12min) 64°C 45min dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 10min mash out (Podgrzewanie 8min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 9 l, SG = 1,081 (19,9 °Blg) Do gotowania: 27 l, SG = 1,046 (11,4 °Blg) Wydajność zacierania 83,4% Razem z kolendrą na 5 minut dałem też 0,5 g rumianku. Na fermentację trafiły 23 l brzeczki, OG = 1,052 (12,8 °Blg) + litr startera. Wydajność warzenia 80,3%. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Bardzo sympatyczne te drożdżaki od FM No sympatyczne, u mnie dubbel na nich robi takie aromaty, że uhuhu tylko nie mów drożdżaki, bo to nie to samo co drożdże - drożdżaki to te powodujące choroby, zwłaszcza te 'damskie' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Grodziskie zabutelkowane 1 czerwca. FG = 2,7 °Blg, zabutelkowane z użyciem 106 g cukru, zabutelkowałem 19,5 litra. Straty ogromne - najpierw przy przenoszeniu fermentora z piwnicy rozlałem 6 litrów, bo otworzyło mi się wiadro, kolejne 3 litry poszły w cholerę przez dodatek żelatyny w nieco zbyt wysokiej temperaturze, na dnie fermentora miałem jakieś 3 litry galarety. Sklarowało się, jest smaczne. Habanero IPA przelałem dziś na cichą, zmieniam nazwę piwa na Hellish IPA. Jest wyraźna pikantność, której zwykle nie czuję w rzekomo pikantnych piwach, więc dla innych może być ogień Fermentacja stanęła na 1,5 °Blg, a więc odfermentowanie na poziomie 90%. No i udało się zebrać prawie 0,5 litra pięknej, czystej gęstwy. Gorąco polecam FM Amerykański sen Jutro butelkowanie saisona i zlewanie wita na cichą. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 przy przenoszeniu fermentora z piwnicy rozlałem 6 litrów, bo otworzyło mi się wiadro jak to możliwe? wieko Ci się otworzyło i górą 6l wychlusnąłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Nie wiem do końca jak to się stało. Fermentor był zalany prawie pod samo wieko. Do tego mam wrażenie, że trafił mi się jakiś wyjątkowo giętki egzemplarz (z CP), może to też miało wpływ. Na szczęście nie stało się to w mieszkaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Saison w butelkach. FG = 0,89 °Blg, zabutelkowane z użyciem 140 g cukru. Wyszły 22 litry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Do Habanero IPA rzuciłem 100 g Kohatu. Aromat póki co jest dość mocno pieprzowy/paprykowy, czuć od razu, że w piwie jest dodatek czegoś pikantnego. Za tydzień butelkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się