dafi89 Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Witam, Moja zabawa z piwowarstwem coraz bardziej mi się podoba. Pierwsza moja warka Draught cooper wyszła bardzo dobra (wszystkim smakowało). Teraz pomyślałem, że bardziej się pobawię i z trochę mocniejszym piwem. Warkę Copersa ipa zacząłem ważyć w środę. Temperatura w pokoju gdzie stoi piwko waha się między 21 a 23 stopnie. Początkowo BLG wynosiło 15. Dziś bulgotanie w rurce ustało mam już tylko 2 BLG. Więc jeżeli jutro będzie wskazywało 2 BLG to bym chciał dawać na cichą. I tutaj moje pytanie zakupiłem dodatkowo chmiel Marynke granulat. Mogę je dodać przed zlaniem na cichą? Dobre wogóle wybrałem? Jeżeli mogę je dodawać to powiedzcie jak? Z góry dziękuję za odezwę, JefferyGag 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 (edytowane) Cześć, Warkę Copersa ipa zacząłem ważyć w środę. Każdy sklep z tą puszką powie ci, że ona ma 1.7kg, niepotrzebnie ją ważysz w domu. Chmielenie na zimno praktykuje się na fermentacji cichej, nie burzliwej, z reguły nie dłużej niż 5 dni. Chmiel w granulacie po prostu wsypujesz, ew. może wszystko zamieszać, sterylnie. Wspomnę jeszcze, że do chmielenia na zimno używa się najczęściej chmieli aromatycznych, a Marynka jest raczej goryczkowa i niekoniecznie pasująca do tego stylu. Mogłeś wybrać jakiś wyspiarski chmiel - Fuggles czy East Kent Goldings. Edytowane 10 Maja 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafi89 Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Fakt mój błąd z tym określeniem ważyć.... poprostu zacząłem produkcję brzeczki. Co do Marynki to radzisz zostawić ją na następne piwo? Do jakiego stylu będzie więc pasować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Fakt mój błąd z tym określeniem ważyć.... poprostu zacząłem produkcję brzeczki. Co do Marynki to radzisz zostawić ją na następne piwo? Do jakiego stylu będzie więc pasować? Warzenie, a nie ważenie, to produkcja piwa. Następne piwo nadal z puszki będziesz robił? Jeżeli tak, to Marynka zbyt dużego zastosowania nie znajdzie - jasne, możesz wrzucić na cichą, ale piwo i tak będzie maksymalnie przeciętne, taka uroda ekstraktów nachmielonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 (edytowane) Jak chcesz wykorzystać pozostałe chmiele, a nie chcesz warzyć z zacieraniem, to wizi podał ciekawy pliczek z recepturami na piwka z ekstraktów z własnym chmieleniem. Sam się zastanawiam, czy nie zrobić czegoś takiego, ale na razie muszę wykorzystać pozostające w kartonie słody. Edytowane 10 Maja 2014 przez OroTanque Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Początkowo BLG wynosiło 15. Dziś bulgotanie w rurce ustało mam już tylko 2 BLG. Więc jeżeli jutro będzie wskazywało 2 BLG to bym chciał dawać na cichą. Robiłem kiedyś podobne piwo: Coopers India Pale Ale Ekstrakt jasny WES 1,7 kg cukier 1kg Z początkowych 18 Blg na drożdżach Coopersa zeszło w ciągu 6 dni do 3 Blg. Po 4 kolejnych dniach Blg takie samo, więc poszło do butelek. Piwo wyszło niezłe. Co do twojego przypadku, to odpuść sobie cichą. Fermentacja cicha ma na celu wyklarowanie piwa. Przy brewkitach jest to praktycznie zbędny proces. Jak za kilka dni Blg nadal będzie wynosiło 2, to możesz śmiało butelkować. Marynke zostaw sobie do chmielenia na goryczkę. Edytowane 11 Maja 2014 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafi89 Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Dzięki wszystkim za rady. Piwo przelałem do butelek. Marynke zostawiam na następny raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 dafi a próbowałeś przy butelkowaniu? jakie wrażenia bo mi z 15 do 2 zeszło (21L- 1,7 LME + 0,33 glukoza) i w sumie przy przelewaniu na cichą do chmielenia wyszło niesamowicie gorzkie, nie gorzkie od chmielu gorzkie jak sam sku#%^, może to taki urok, nie wiem liczę że poleży 2-3 miesiące to będzie lepiej, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się