pachura Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Cześć, Czy do paru pierwszych warzeń z brewkitów wystarczy użyć zwykłej "kranówy" przepuszczonej przez filtr Brita? Czy może lepiej jakiejś butelkowanej mineralki? Czy istnieją jakieś optymalne parametry twardości i kwasowości wody w które należy celować? Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Trochę to jest temat woda ale tu masz podstawy: http://www.wiki.piwo...H_i_składu_wody Ja do swoich brewkitów używałem kranówki, ale mam jej dobre parametry. Wszystko zależy od tego jaką masz wodę, poproś o ostatnią analizę, tego kto ci dostarcza ją, mają obowiązek dać ci do wglądu aktualne badania. Na początku odradzam bawienie się w modyfikacje wody to jest dla bardziej zaawansowanych piwowarów już. Jak twoja woda okaże się niedobra to kup w biedrze lub innym markecie najtańszą wodę jaką mają i też też da radę, przepuszczanie 25 litrów przez filtr britta jest dla cierpliwych, a nie oczyści ci i tak dobrze tej wody, i dostarczy jony sodu, które nie są pożądane w niej. Edytowane 12 Maja 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ja robiem próbę z tym samym brewkitem w jednym miałem wodę mineralną w drugim kranówkę i różnicy nie było żadnej ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ja robiem próbę z tym samym brewkitem w jednym miałem wodę mineralną w drugim kranówkę i różnicy nie było żadnej ! Pytanie jaką masz wodę w kranie, bo w różnych miastach różnie to bywa. Znasz może jej twardość i pH ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ja robiem próbę z tym samym brewkitem w jednym miałem wodę mineralną w drugim kranówkę i różnicy nie było żadnej ! Pytanie jaką masz wodę w kranie, bo w różnych miastach różnie to bywa. Znasz może jej twardość i pH ? Niestety nie jestem w stanie ci powiedzieć jaką mam wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) IMO woda a raczej jej twardość i pH odgryw istotną role przy zacieraniu. W puchach raczej różnicy nie uswiadczysz.( pomijając ekstremalne składy wody ) Edytowane 12 Maja 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ja dotychczas przepuszczam w zasadzie 80% wody przez Britę. Zaniepokoiło mnie to, że takie filtrowanie, może mieć niekorzystny wpływ na brzeczkę/piwo. Mogę poprosić o bliższe szczegóły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Gdzieśtam czytałem że kranówka jest sterylniejsza od wody butelkowanej, bo w niej chlor (fluor?) wybija wszystkie mikroby, a w źródlanej nie. Sądzicie że można złapać infekcję od wody z baniaka 5l? Mi się to wydaje mega wątpliwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Gdzieśtam czytałem że kranówka jest sterylniejsza od wody butelkowanej, bo w niej chlor (fluor?) wybija wszystkie mikroby, a w źródlanej nie. Sądzicie że można złapać infekcję od wody z baniaka 5l? Mi się to wydaje mega wątpliwe... W jakim sensie o to pytasz? Infekcję można załapać zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmajster Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Jeśli lejesz do schłodzonej brzeczki to możesz złabać infekcję, ale to mało prawdopodobne. Jak lejesz przed gotowaniem to nie złapiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Libusze Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Jak masz mocno chlorowaną wodę to też niedobrze, bo to psuje smak. A co do infekcji, to tak jak pisze lukaszr, można złapać zawsze i niekoniecznie musi to być wina wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 W tech chwili raczej wody się już nie chloruje (stricte), do odkarzania używa się ozonu bądź bardzo niskich stężeń ClO2 (niewyczuwalne nosem) ze specjalnych układów generacji jego na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Przepraszam ze podpinam się do tematu ale jak zobaczyłem ten wątek to napisałem to wodociągów prośbę o parametry wody i dostałem coś takiego. odczyn pH 7,7 mangan 0,015 mg/l żelazo 0,112 mg/l amoniak 0,05 mg/l azotyny 0,01 mg/l azotany 13,2 mg/l chlorki 56 mg/l mętność 0,55 NTU barwa 5 mg/l Czy ktoś może ocenić te parametry i napisać czy to dobra woda do zacierania czy lepsza będzie z biedrony Oaza 5L? Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez cen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Za mało danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Przepraszam ze podpinam się do tematu ale jak zobaczyłem ten wątek to napisałem to wodociągów prośbę o parametry wody i dostałem coś takiego. odczyn pH 7,7 mangan 0,015 mg/l żelazo 0,112 mg/l amoniak 0,05 mg/l azotyny 0,01 mg/l azotany 13,2 mg/l chlorki 56 mg/l mętność 0,55 NTU barwa 5 mg/l Czy ktoś może ocenić te parametry i napisać czy to dobra woda do zacierania czy lepsza będzie z biedrony Oaza 5L? Napisz im, ze potrzebujesz: Ca, Na, Mg, Cl, SO4, HCO3 i pH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się