Tyrek Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Zainspirowany recepturą single Hop Mosaic autorstwa Andy'ego, która krąży po forum, chciałem do pary na tym samym zasypie stworzyć sobie Single Hop z uzyciem chmielu Pacifica. Jako, że doświadczeń mam na karku dość mało, chciałem skonsultować plan chmielenia takiego cuda, ale po kolei: Zasyp (z receptury zapożyczonej) 4,2 kg - pilzneński 0,3kg - carabelge 0,15kg - pszeniczny Chmielenie 60' - 30g Pacifica 30' - 20 g Pacifica 15' - 10g Pacifica 0' - 10g Pacifica Do tego 30g Pacifica na zimno. Kalkulator pokazuje mi 33 IBU - nie chciał bym wychodzić powyżej 40 - więc wynik niezły. Zależało by mi na osiągnięciu zbalansowanego smaku - nie wybijającej się goryczy z wyczuwalnym aromatem (nie zanikającym za szybko). Pytanie czy gdzieś zwiększyć/zmniejszyć/wydłużyć? Wszelkie porady mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Nie robiłbym single-hopa. Goryczka z Pacifica nie ma dobrej opinii. Chmiel z 30' przesunąłbym na 0'. 100g to nie jest jakoś szczególnie dużo, więc proponowałbym wykorzystywać chmiel możliwie najbardziej ekonomicznie, a chmielenie w 30' ekonomiczne nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Zwiększenie ilości chmielu nie jest tutaj problemem - jestem przed zakupami Czy przesunięcie 20g z 30' na 0' nie spowoduje rażącego spadku IBU? Chyba, że to w związku ze słaba opinią Goryczki o której wspominasz? Co do Single-Hop to się nie upieram. Upatrzyłem sobie na najbliższy czas uwarzenie kilku single hopów, dla sportu, żeby poczuć różnicę pomiędzy gatunkami chmielu - bez zaciemniania obrazu innymi dodatkami. Może to nie najlepsze podejście, ale doświadczenia i próby w jakiś sposób człowieka uczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Trzeba by było przeliczyć goryczkę, można ewentualnie przenieść część tego chmielu na 60'. W każdym razie jeśli upierasz się przy s-h, to zrobiłbym raczej piwo o dość delikatnej goryczce. Sam nie chmieliłem Pacificą na goryczkę, ale z dwóch źródeł słyszałem negatywne sygnały. Osobiście zalecałbym zastosowanie innego chmielu na goryczkę i zużycie 100g Pacifica na aromat (późne chmielenie, whirpool, chmielenie na zimno). Aromat tego chmielu jest dość przyjemny, używałem go w jednym ze swoich pierwszy piw (tutaj receptura). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) Przesuń chmielenie z 30 min na 0 min tak jak radzi adamsky. Osobiście również bym przesunął chmielenie z 15 min na 5 min. Więcej informacji na http://www.mrmalty.com/late_hopping.php Może to nie najlepsze podejście, ale doświadczenia i próby w jakiś sposób człowieka uczą Według mnie jest to bardzo dobre podejście Edytowane 15 Maja 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Przesuń chmielenie z 30 min na 0 min tak jak radzi adamsky. Osobiście również bym przesunął chmielenie z 15 min na 5 min. Więcej informacji na http://www.mrmalty.c...ate_hopping.php Ok, czyli celować w większe ilości aromatu niż goryczki. Po waszych radach wychodzi takie coś: 60' - 30g Pacifica 5' - 10g Pacifica 0' - 30g Pacifica 30g Pacifica na zimno Kalkulator pokazuje mi 21 IBU Zamykać się w tych 100 gramach, czy zwiększać ilości w którymś miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Przychylam się do opinii, że SH Pacifica to słaby pomysł, daje słabą goryczkę. Jest sporo lepszych i tańszych odmian na wczesne chmielenie. Proponowałbym: 60min - jakiś inny chmiel 10 min - 30g 0min - 20g na zimno - 50g to przy takim zasypie będzie mocno zaakcentowany profil chmielowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Chętka na spróbowanie aromatów z Pacificy zakorzeniła się chyba już na dobre Co do chmielenia na gorycz, to przychylę się chyba do waszych propozycji. Pytanie co w takim razie wrzucić na 60' i w jakiej ilości? @adamsky, zwróciłem uwagę na Twój podlinkowany przepis - jak sprawdził się Pacifica Jade w takiej roli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Pacific Jade używałem kilka razy na goryczkę i jestem zadowolony. Ten chmiel daje lekko pieprzowe aromaty i tuż po rozlewie moje zmysły czasem interpretowały to jako ziołowość, ale po kilku tygodniach jak się trochę poukłada to wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Ja z kolei uważam, że skoro single hop - to nie tylko single aroma hop, ale całościowo jeden chmiel - nie chodzi przecież w SH, żeby poznać tylko i wyłącznie jego wpływ na aromat i smak, ale również jakie są jego możliwości w zakresie tworzenia goryczki? Osobiście kupiłbym jedno opakowanie 100g i jedno 50g i spróbował późnego chmielenia, np. od 30 min i większej ilości na cichej. Zawsze można też przetestować temat chmielenia zacieru To jest zresztą to o czym mniej więcej piszą w artykule podlinkowanym przez mata. Goryczka w takim wypadku będzie łagodniejsza, a ilość aromatów i smaków znacznie większa i bardziej wyrazista - oczywiście wszystko też zależy od tego jakie fundusze chcemy przeznaczyć na daną warkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Po co w chmielu aromatycznym poznawać jaką ma goryczkę? Do chmielenia na goryczkę są tańsze i lepsze w tym kierunku odmiany (kwestia zawartości różnych związków w chmielu). Tym bardziej, że opinie o goryczce z tej aromatycznej odmiany są jednoznaczne (co innego jakby to była biała plama w piwowarstwie). Z palonego jęczmienia też będziesz robił 100% zacieranie i sprawdzał jaki da efekt? (pomijając nieczynne enzymy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Iunga, 30-35 gramów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Iunga, 30-35 gramów. Poczytałem co nieco i ta Iunga to interesujący pomysł. W takim razie celujemy w takie coś: 60' - 30g Iunga 10' - 30g Pacifica 0' - 20g Pacifica na zimno - 50g Pacifica Kalkulator pokazuje - 46 IBU (myślałem, żeby wcelować w mniej, ale przy takiej ilości na aromat chyba będzie w sam raz) Dzięki wszystkim za dotychczasowe rady Chętnie poczytam kolejne jeśli pojawią się chętni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 jakie blg planujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 jakie blg planujesz? Okolice 13 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) Na goryczkę Iunga - do 30g Columbus, Tomahawk - 25g ew. Nugget - 25g Jakie drożdże? IBU 45 na 13blg to jeszcze w normie Edytowane 15 Maja 2014 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Co do drożdży myślałem nad S-04 albo US-05. W sumie US-05 już poznałem, chętnie bym się przekonał jak działają S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Columbus / Tomahawk do lekkiego piwa może być zbyt szorstki. IBU proponowałbym obniżyć do 40, chyba że już wiesz że jesteś fanem goryczki. Na S-04 też wyjdzie, ale US-05 lepiej uwydatnią chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Fanem goryczki jestem - problem w tym, że nie jestem jedynym smokiem w gospodarstwie domowym, który pożera domowy wyrób Lubej już bardzo goryczkowe piwo nie do końca podchodzi i tutaj chciałem lekki ukłon w jej stronę poczynić, coby mnie na stosie nie spaliła Szczególnie, że fermentację na dniach kończy AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Po co w chmielu aromatycznym poznawać jaką ma goryczkę? Dla piw o niższych planowanych wartościach IBU, szczególnie tych o niższym ekstrakcie, czasami nie warto stosować chmieli goryczkowych, tylko właśnie stosować odmiany aromatyczne na goryczkę - dla niektórych gatunków jest ona wtedy bardziej delikatna. No chyba, że faktycznie goryczka od Pacifica jest aż tak nieprzystępna, to raczej nie ma co psuć piwka w imię "true SH" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Są chmiele które się świetnie nadają na SH i takie które niekoniecznie. Myślę że w tym przypadku możemy po prostu założyć, że chmielenie na aromat pozwoli poznać mocne strony i wyrobić sobie zdanie o tej odmianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Zamiast czegoś takiego: 60' - 30g Iunga 10' - 30g Pacifica 0' - 20g Pacifica na zimno - 50g Pacifica Zagęściłbym to chmielenie: 10' - 10g Pacifica 5' - 10 g Pacificica 2' - 10 g Pacifica whirpool, po zejściu poniżej 88°C - 10 whirpool, po zejściu poniżej 78°C - 10 g Pacifica, na przynajmniej 20 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Kiedyś robiłem coś takiego ; Pilzneński 4kg ,Cara Blond 0,2kg ,Czerwony Strzegom 0,2 Pacifica 20g-60min Pacifica 25g-15min Pacifica 50g 5dni cicha I szczerze nie polecam tego chmielu na single hop wyszło bardzo mocno smakowo-zapachowa marmolada ogólnie piwo nie było za dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom4free Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) Kiedyś robiłem coś takiego ; Pilzneński 4kg ,Cara Blond 0,2kg ,Czerwony Strzegom 0,2 Pacifica 20g-60min Pacifica 25g-15min Pacifica 50g 5dni cicha I szczerze nie polecam tego chmielu na single hop wyszło bardzo mocno smakowo-zapachowa marmolada ogólnie piwo nie było za dobre. Również robiłem Single Hopa na Pacifice i nie byłem zadowolony. Pewnie znajdzie się dużo innych ciekawszych propozycji: Simcoe, Citra, Amarillo itp. Ale jak jesteś ciekawy Pacifici to proszę bardzo Zależało by mi na osiągnięciu zbalansowanego smaku - nie wybijającej się goryczy z wyczuwalnym aromatem (nie zanikającym za szybko). Jeżeli oczekujesz czystego profilu aromatyczno-smakowego to niezależnie od wybranego chmielu i planu chmielenia powinieneś zwrócić szczególną uwagę na proces produkcji piwa. Tzn. aby zadbać o to, aby w gotowym produkcie nie było żadnych niepożądanych związków. Wymienię główne rzeczy, na które jako początkujący piwowar musisz zwrócić uwagę. Przede wszystkim: - Czystość , czystość, czystość. Zakażenie popsuje cały aromat. Dezynfekcja po zakończeniu gotowania całego sprzętu oraz podczas zlewania na cichą i butelkowania. - Kondycja drożdży! Jeżeli robisz na suchych to rehydratacja się przyda. Oraz co najważniejsze bardzo dobre napowietrzenie brzeczki. Pozwoli to odpowiednio namnożyć się drożdżom i prawidłowo dofermentować piwo - brak aldehydu octowego, który skutecznie potrafi zabić aromat chmielu. - Prawidłowo przeprowadzona fermentacja. A właściwie pilnowanie temperatury. Zwróć uwagę, że temperatura fermentującego piwa jest wyższa o około 3-4 stopnie od otoczenia. Dlatego zadanie drożdży do piwa o temperaturze 20 C kończy się fermentacją w 23-24 C. A to jest już dużo i wprowadzi niepożądane estry. Do tego mogą nadejść ciepłe dni. Moje doświadczenia z chmieleniem na aromat są takie, aby przesuwać jak najwięcej chmielu na 10' i niżej. Wrzucić znaczną ilość na 0'. Oraz to, że 2g/L cichej to jest mało. Proponuję zbliżyć się co najmniej do 4g. Powodzenia. Edytowane 16 Maja 2014 przez atom4free Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) że temperatura fermentującego piwa jest wyższa o około 3-4 stopnie od otoczenia. nigdy nie miałem więcej jak o 2 i to nie na naklejanym termometrze tylko mierząc w wiadrze ,a stawiając na zimnej betonowej podłodze w piwnicy w zasadzie nie było różnicy nie można też mówić że SH na tym chmielu będzie kiepski ,jeśli powtórzy jakąś recepturą szansa jest duża ,ale jeśli będzie coś nowego własnego to już mniejsza,od ilu czynników jest uzależniona goryczka ? przecież to nie tylko zależy od chmielu wystarczą dwie identyczne warki i różnica na koniec 1blg i już inaczej będzie odczuwana Edytowane 16 Maja 2014 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się