karczmarz Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Mam 4 worki pszenicy z zeszłego roku, chciałbym z nich korzystać jeszcze jesienią i w przyszłym roku. Czy surowce niesłodowane mają jakiś teoretyczny zalecany termin przerobu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Zapytaj w punkcie skupu/sprzedaży ziarna. Udaj 'głupa' niby kupując zadaj pytanie typu : 'ile czasu to ziarno leżało i co będzie jeżeli długo, ile jeszcze w domu przechować, czy mi mój wyrób wyjdzie' , śmiało mów o własnym piwie. Ja tak kupuję na bazarach: pszenicę, grys kukurydziany i jęczmień oraz owies. Tylko tyle mogę pomóc Tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Stare ziarno pszenicy może gorzej wschodzić. Ale nawet kilkuletnim można zasiać pole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Dla jasności, ja chcę użyć tej pszenicy do piwa, a nie zasiania pola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Uzywałem pszenicy 3 letniej i nie zauwazyłem niczego niepokojacego. karczmarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Mam 4 worki pszenicy z zeszłego roku, chciałbym z nich korzystać jeszcze jesienią i w przyszłym roku. Czy surowce niesłodowane mają jakiś teoretyczny zalecany termin przerobu? z zeszłego, czyli z 2013? to chyba nie ma się co martwić bo w bieżącym żniwa dopiero przed nami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golt Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Mam 4 worki pszenicy z zeszłego roku, chciałbym z nich korzystać jeszcze jesienią i w przyszłym roku. Czy surowce niesłodowane mają jakiś teoretyczny zalecany termin przerobu? Bez problemu możesz przechowywać takie ziarno. Tylko musi być w pomieszczeniu sucho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się